用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 東區派啟基,想死
go

東區派啟基,想死

東區網我仔仔不幸地派到啓基,心情跌落谷底,直資又無offer,好傷心, 老婆不斷喊,無哂方向,我唯有幫何仔去叩門,想死!😥

快d 去叩門

回覆樓主:

試北官
估計多人棄位

叩雲景道官立如何?

醒目開學勳章 王國長老

雲官應有一定機會

我地去年也是派到啓基(港島), 之後瘋狂叩門, 投了20幾間學校, 最後錄取四間..別太灰心, 快去叩吧~

回覆樓主:

多謝大家支持,而家盡量去叩,希望成功。
只知道雲官、佛教康山可能機會大啲,北官也多人棄位嗎?我印象北官都唔錯都多人爭添。

AI67 發表於 19-6-3 11:16
東區網我仔仔不幸地派到啓基,心情跌落谷底,直資又無offer,好傷心, 老婆不斷喊,無哂方向,我唯有幫何仔 ...

有冇試下考漢華(直資),有第二輪收生

回覆樓主:

好,知道,唔該曬

呢間學校不好?

回覆樓主:

你意思是啟基嗎?在東區網基本上是排到最尾一間,學術和校風都唔得。

AI67 發表於 19-6-5 15:31
你意思是啟基嗎?在東區網基本上是排到最尾一間,學術和校風都唔得。

咁你又唔好咁決斷,你仔/女都未入去讀就講到間學校咁差,有欠公允呢!

啟基我仔有幼稚園同學早兩年都抽中左,叩門唔成功繼續就讀,聽佢講學校無想像中咁差,只係學校太低調無咩做marketing, 所以本地生收唔足,有好多唔同國籍學生就讀。有時週末係渣華道體育館都會見到好多啟基學生穿校服在運動,也很正常,不見得品行差!

至於俾人感覺唔好,應該係用佢升Band 1中學百分比黎評價吧。但人比人比S人,校比校無意思,如果係讀到書,係邊間都會名列前茅,讀唔到去到神校只會令學生更自卑。而且當你比較下其他校網升band 1百分比,其實啟基不算寶,只係係14區相對無咁高!

平常心吧,祝叩門成功!

AI67 發表於 19-6-3 11:16
東區網我仔仔不幸地派到啓基,心情跌落谷底,直資又無offer,好傷心, 老婆不斷喊,無哂方向,我唯有幫何仔 ...
我很明白你的感受,因我的仔仔也是同一命運! 幸好朋友們提我不停叩之前考過的私校之外,也試考 Rosaryhill, 幸運地剛收到 offer. 不如你也試試吧! 起碼能夠離開啟基先,繼續叩津校。加油!

回覆 Cherry7443 的帖子

雲景道返學好辛苦咖

樓主叩門有無好消息?

我仔都抽到這間,志願都沒寫,叩門都幾間收,別放棄!

alankany 發表於 19-6-10 20:24
我仔都抽到這間,志願都沒寫,叩門都幾間收,別放棄!
咁快叩到幾間?Congrats!

上年也派到啟基! 之後有三間叩到,最後入返111 個間
你邊間111呀?
努力

Ps 平日經常經過其實有其他區學生讀啟基,基本上同學多普通話小朋友

回覆 Virginia_Arare 的帖子

我是去年派到的!😂

回覆 AI67 的帖子

我見聖類斯有第二輪,可能都好多人放棄學位,你可以試試,好似校車過東區。