用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 王賜豪田心谷小學評價如何
go

王賜豪田心谷小學評價如何 [複製鏈接]

如題

請問大家,對王賜豪田心谷小學評價如何?
   3    0    0    0

老師有愛心, 功課唔算多, 有功課堂, 小朋友讀得好開心!

回覆 octflying 的帖子

早幾日, VIU TV 未來教室有介紹學校既STEM, 你可以睇下

靚媽1208 發表於 19-6-4 16:26
老師有愛心, 功課唔算多, 有功課堂, 小朋友讀得好開心!

請問,返得開心,相對學術應該無咁勁,咁升中派位會唔會差?

octflying 發表於 19-6-4 16:52

睇返之前d comment,  都over 30%band 1, 當然compared 91 區band 1 果d over 60%, 佢唔算高,但係係88區都算ok

回覆樓主:

學校將會有改變
留意以下幾点
現任校長即將退休
原本小二分精英班。即將取消。改小四開始
中文開始用小說教中文
初小用繪本。
原本精英班係普教中。普通班粤教中遲d會全面粤教中

41009022009 發表於 19-6-6 22:27
學校將會有改變
留意以下幾点
現任校長即將退休
請問以上的改變,是會在各級即時生效?還是由今年的小一開始。之前的不變?
因我小朋友今年插小二,所以想了解多一點。
謝謝!

realnray 發表於 19-7-16 12:26
請問以上的改變,是會在各級即時生效?還是由今年的小一開始。之前的不變?
因我小朋友今年插小二,所以想 ...

2018-19 入讀小一既已經無精英班,亦即無普教,用圖書教中文,但你插小二,我唔肯小二仲係咪用圖書

octflying 發表於 19-6-4 16:52

王賜豪2019年18%升B1中學
升B1及B2A-1C比例同美林相約

B1* 23 (18.40%)
B2A-1C* 20 (16.00%)
B2* 1 (0.80%)
NR 2 (1.60%)
英中 46 (36.80%)
其他 79 (63.20%)
總數: 125人^ (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六125人 (男65 女60)

學校文件
https://www.plkwch.edu.hk/index.php?s=270_288

2018-2019年度 學校報告 (p.9)
https://www.plkwch.edu.hk/schoolDoc/20191112051519427_2018-2019年度%20學校報告R.pdf

派位成績
https://www.plkwch.edu.hk/index.php?s=272_303

2018-2019年度獲派志願分佈

獲派志願分佈

第一志願 82.26%
首二志願 86.29%
首三志願 91.94%

畢業生派往各英文中學就讀人數統計如下:

香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學8 (B2A-1C)
聖母無玷聖心書院1 (B2A-1C)
賽馬會體藝中學3 (B2A-1C)
沙田蘇浙公學8 (B1)
天主教郭得勝中學4 (B2A-1C)
五旬節林漢光中學2 (B2A-1C)
沙田官立中學1 (B1)
沙田循道衛理中學3 (B1)
沙田培英中學4 (B1)
沙田崇真中學2 (B1)
聖公會林裘謀中學1 (B1)
聖公會曾肇添中學3 (B1)
聖羅撒書院1 (B1)
林大輝中學2
香港神託會培基書院2 (B2A-1C)
德信中學1 (B2)

回覆樓主:

88 往裏面 幾間好嘅學校其中一間, 乙1 先至入到
‹ 上一主題|下一主題