用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港青基信書院2019-2020交流區
樓主: manctai
go

港青基信書院2019-2020交流區   [複製鏈接]

想問下除了學費, 還有其它費用要交嗎?

virgokaren 發表於 19-9-5 22:24
分  set 係咪  set 1最好?set 幾最差?
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2  ...
補充番最差去到set 4
我個至愛[好]字 :-P

tracymama 發表於 19-9-9 13:02
想問下除了學費, 還有其它費用要交嗎?
除左學費外,學生F.1 ~F.3 每年的10月尾都要參加3 日兩夜既camp ,所以開學初期會收活動既費用。

小兒想報2020-2021年度, 他是BAND 2成績, 請問此校校風如何? Interview見一次或兩次?

珈嵐 發表於 19-9-2 01:32
各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜), ...

你好!想請教一下有關考試,請問會唔會好深同範圍好大?會唔會好易唔及格,要留班?

Phoebe2190 發表於 19-9-24 20:49
小兒想報2020-2021年度, 他是BAND 2成績, 請問此校校風如何? Interview見一次或兩次?

...

in 两次。
校風 ok, 校長好重視禮貌。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-9-25 00:45
in 两次。

請問2次interview 要不要interview parent 什麼型式interview?

201102 發表於 19-9-26 18:25
請問2次interview 要不要interview parent 什麼型式interview?

一次 individual
一次 group
不in parents
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

in 两次。

Thanks a lot(emoji)(emoji)

珈嵐 發表於 19-9-9 20:25
除左學費外,學生F.1 ~F.3 每年的10月尾都要參加3 日兩夜既camp ,所以開學初期會收活動既費用。 ...

請問如果學生成績跟唔上一般在那裡補習?

in 两次。

您好,我見有張academic reference要填,請問填完是否比返港基再寄出去小女間小學?另外有張係証明讀左幾多年中文,是否一定要交比小學老師填嗎?

艾艾媽媽 發表於 19-9-24 21:23
你好!想請教一下有關考試,請問會唔會好深同範圍好大?會唔會好易唔及格,要留班?
...
無記錯F.1 學期尾先有一個考試,範圍唔會好大,合格不難!

chichibb 發表於 19-10-14 23:50
您好,我見有張academic reference要填,請問填完是否比返港基再寄出去小女間小學?另外有張係証明讀左幾多年 ...
呢個一定要交番俾小學,小學fax 番俾ymca 就得

201102 發表於 19-10-6 18:19
請問如果學生成績跟唔上一般在那裡補習?
學校有中文老師免費幫學生補中文,每星期一次在放學後,但只會補中文不太理想的學生。

珈嵐 發表於 19-10-16 02:31
學校有中文老師免費幫學生補中文,每星期一次在放學後,但只會補中文不太理想的學生。 ...

請問學校有沒有默書? 中文/英文 多久一次?內容多嗎?另外quiz分數 會不會計算於考試測驗成績內?

請問學校有沒有默書? 中文/英文 多久一次?內容多嗎?另外quiz分數 會不會計算於考試測驗成績內?

francespui 發表於 19-10-18 18:51
...

有默書,有quiz,  有 test
好似全部都按比例計入  report.
新手,未係好瞭解!請其他家長補充。

回覆 chichibb 的帖⋯⋯

珈嵐 發表於 19-9-9 07:48
Set 1 能力比較高,相對set 2 係會低啲!學校會不時轉set 因應番個小朋友既學習進度嚟改變。如果你個小朋友 ...
請問唔合格係計主科定全科平均分?

virgokaren 發表於 19-10-21 02:48
有默書,有quiz,  有 test
好似全部都按比例計入  report.
新手,未係好瞭解!請其他家長補充。

請問有冇人知今年入學申請,何時通知面試?
‹ 上一主題|下一主題