用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港青基信書院2019-2020交流區
go

港青基信書院2019-2020交流區   [複製鏈接]

艾艾媽媽 發表於 19-9-1 23:31
剛剛收到學校電郵,開學日推遲一天
因為,好多學生都係撘mtr 番學
我個至愛[好]字 :-P

各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜),跟住學生會有一個星期既break俾學生休息,另外平時上P.E.堂,學生要帶備P.E.衫褲同波鞋番學,上P.E.堂之前先换P.E. 衫褲,如果食lunch 前上P.E. 堂,學生要换番校服,如果lunch 後上就唔洗换,可以直接放學!

艾艾媽媽 發表於 19-9-3 10:36
謝謝你的資訊,想問多少少,咁係咪下午上運動課可以就咁著短褲放學,另外想請問下波鞋有無指定顏色呢?
同 ...
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課外活動。以我所知Y 班係成績最好果班,但係每一班裡面都會分左唔同set, 如果同學啲成績進步左,又會升grade 去其它set !  另外,F.1~F.2 都有H.E. 堂,到時小朋友要帶食材回學校上堂,煮完既食物會由小朋帶回家享用,所以家長最好帶埋食物盒俾小朋友。

virgokaren 發表於 19-9-5 22:24
分  set 係咪  set 1最好?set 幾最差?
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2  ...
Set 1 能力比較高,相對set 2 係會低啲!學校會不時轉set 因應番個小朋友既學習進度嚟改變。如果你個小朋友平均分唔合格,係會留班!

virgokaren 發表於 19-9-5 22:24
分  set 係咪  set 1最好?set 幾最差?
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2  ...
補充番最差去到set 4

tracymama 發表於 19-9-9 13:02
想問下除了學費, 還有其它費用要交嗎?
除左學費外,學生F.1 ~F.3 每年的10月尾都要參加3 日兩夜既camp ,所以開學初期會收活動既費用。

艾艾媽媽 發表於 19-9-24 21:23
你好!想請教一下有關考試,請問會唔會好深同範圍好大?會唔會好易唔及格,要留班?
...
無記錯F.1 學期尾先有一個考試,範圍唔會好大,合格不難!

chichibb 發表於 19-10-14 23:50
您好,我見有張academic reference要填,請問填完是否比返港基再寄出去小女間小學?另外有張係証明讀左幾多年 ...
呢個一定要交番俾小學,小學fax 番俾ymca 就得

201102 發表於 19-10-6 18:19
請問如果學生成績跟唔上一般在那裡補習?
學校有中文老師免費幫學生補中文,每星期一次在放學後,但只會補中文不太理想的學生。
‹ 上一主題|下一主題