用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 港青基信書院2019-2020交流區
go

港青基信書院2019-2020交流區  

有9月升讀港青基信S1的家長嗎?我女兒9月會入讀S1,大家交流下。

manctai 發表於 19-6-2 22:54
有9月升讀港青基信S1的家長嗎?我女兒9月會入讀S1,大家交流下。

到!
女仔,九月 S1.
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

今日收到Registration Info Pack,見到份餐單。唔知學校嘅午餐OK嗎?

manctai 發表於 19-6-3 14:21
今日收到Registration Info Pack,見到份餐單。唔知學校嘅午餐OK嗎?

Canteen 由 Sodexo 經營,吾知係咪喺學校煮?
International Fun Fair 我有食過Sodexo 薯條好好味!仲八卦問平時有冇? D staff 話平時好少有薯條。
反正不可外出食飯,book 一個月試下先。
好似話 Mon to Thurs order lunch 會直接送入 hall, Friday 可以自己在 Canteen 買。 (information 資料)
吾知有冇解讀錯?

virgokaren 發表於 19-6-3 21:47

Canteen 由 Sodexo 經營,吾知係咪喺學校煮?
我International Fun Fair口個次淨係睇咗夜晚個show,冇機會試食添。

照睇應該第一個sem嘅lunch arrangement都係咁。

我囡囡九月S1,大家多多指教

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

版主通知

全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組.

鑑於近期不斷有用戶開立親子王國及教育王國以外之通訊群組,並在版面邀請其他國民加入,過往管理團隊只會在版面作出溫馨提示,但情況一直未有改善,更有不法份子通過站外群組進行宣傳活動及滋擾國民。為保障國民安全及個人資料免被外洩,由即日起,全面禁止開立/邀請/宣傳任何親子王國以外之通訊群組,一經發現,有關帖子將會移除或屏蔽,屢次或嚴重違規者,將可被警告或禁言。

再次提醒各位國民,在參與討論時,請勿隨便透露自己的個人或通訊資料,更應避免在版面公開自己的真實姓名、電郵地址或聯絡電話,以免受到不必要的滋擾。謝謝!
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

請問港青基信書院有沒有分精英班?
咁 Y/M/C/A/H/K 係點分呢?平均分班嗎?

艾艾媽媽 發表於 19-7-28 02:32
請問港青基信書院有沒有分精英班?
咁 Y/M/C/A/H/K 係點分呢?平均分班嗎?
我仔讀1Y班,你地邊班?多多指教😃

我囡囡是中二插班,所以想知道學校點分班,希望有用家可以提供資料,謝謝

我囡囡C班,請問19/8號返學係咪着校服?

剛剛收到學校電郵,開學日推遲一天

艾艾媽媽 發表於 19-9-1 23:31
剛剛收到學校電郵,開學日推遲一天
因為,好多學生都係撘mtr 番學
我個至愛[好]字 :-P

各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜),跟住學生會有一個星期既break俾學生休息,另外平時上P.E.堂,學生要帶備P.E.衫褲同波鞋番學,上P.E.堂之前先换P.E. 衫褲,如果食lunch 前上P.E. 堂,學生要换番校服,如果lunch 後上就唔洗换,可以直接放學!

珈嵐 發表於 19-9-2 01:32
各位新生既家長你哋好!我既仔女都係喺ymca讀緊,提提你哋F.1~F.3既學生10月份20幾號都要入camp(三日兩夜), ...

謝謝你的資訊,想問多少少,咁係咪下午上運動課可以就咁著短褲放學,另外想請問下波鞋有無指定顏色呢?
同埋想問下課外活動有無規定要參加幾多個或者唔可以多過幾多個?
另外想請教其實分班係咪跟成績分?
Ps: 唔好意思比較多問題,因為係插班,無上中一適應班,所以有好多資訊唔知t.t

艾艾媽媽 發表於 19-9-3 10:36
謝謝你的資訊,想問多少少,咁係咪下午上運動課可以就咁著短褲放學,另外想請問下波鞋有無指定顏色呢?
同 ...
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課外活動。以我所知Y 班係成績最好果班,但係每一班裡面都會分左唔同set, 如果同學啲成績進步左,又會升grade 去其它set !  另外,F.1~F.2 都有H.E. 堂,到時小朋友要帶食材回學校上堂,煮完既食物會由小朋帶回家享用,所以家長最好帶埋食物盒俾小朋友。

珈嵐 發表於 19-9-4 08:08
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課 ...

珈嵐 發表於 19-9-4 08:08
P.E. 如在下午上的話可以直接穿著運動服回家!波鞋沒有規定顏色!通常學校建議學生最好不要參加多於兩個課 ...

分  set 係咪  set 1最好?set 幾最差?
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2 至轉?
成績吾好會吾會留級?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

virgokaren 發表於 19-9-5 22:24
分  set 係咪  set 1最好?set 幾最差?
如果成績好左會去另一set, 係同一學年就會轉 set? 定係等 Form 2  ...
Set 1 能力比較高,相對set 2 係會低啲!學校會不時轉set 因應番個小朋友既學習進度嚟改變。如果你個小朋友平均分唔合格,係會留班!