用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?   [複製鏈接]

Monstereasy 發表於 19-6-4 10:19
呢啲傳統名校既小學部分經大抽獎入,因為屬於大熱,所以會放甲一,乙一既,大部分已經有私校offer, 先會咁 ...

呢個只係閣下選校策略而已,有私小offer就係等於好質素嘅學生(我仔打波partner當年過五關斬六將入讀男神友校,而家成績只望合格升班)?有錢讀直私即係有資源就可以讀到書?不一定吧?

回覆樓主:

當然名校有優勢,但畢業生都係男校和 Spcc, 普遍較照顧自己友,女校 相對好似少啲

李大人 發表於 19-6-4 10:23
閣下應該是女性,男生開始成長變化,對異性開始有興趣,亦會暗戀女同學,尤其生得美麗可愛 ...

我係不折不扣嘅男兒身,本身讀男校,十四五歲就已經同其他女挍學生拍拖。

李大人 發表於 19-6-4 10:29
我中一二已有初戀,男女校,男兒身

如果有機會講初戀或讀書時候拍拖嘅趣事,一定笑到碌地!

李大人    發表於 19-6-4 10:50

Soundervolt 發表於 19-6-4 10:28
我係不折不扣嘅男兒身,本身讀男校,十四五歲就已經同其他女挍學生拍拖。

...
x2, 不過開始留意女仔好似係11-12歲.

hkpapa852 發表於 19-6-4 10:22
先唔好講舊生網絡, 現實D, 如果有以下兩位成績同ECA才華一樣既學生:

A: 手持傳統名校校長推薦信

我唔覺得本地大學面試會偏幫傳統名校.

亦唔覺得傳統名校既升大學數據比地區Band1A.

如果講關係最有用既應該是Ivy League, 不過先家長既級數.

回覆樓主:

我覺得補習吾係萬能,但有d家長就認為冇補習係萬萬不能,睇番小朋友友啦,我自己小朋友吾聽我教,硬係 諸多藉口,所以無耐都要補下習,你問我有冇用,所只可以答有補習2個鍾好過果2個鍾係hea左係屋企

Sing13 發表於 19-6-4 10:37
我唔覺得本地大學面試會偏幫傳統名校.亦唔覺得傳統名校既升大學數據比地區Band1A好. 如果講關係最有用既應 ...

無論係升讀國內大學, 或本地大學, 都有一條隊叫 "中學校長推薦"

而且部份國內知名大學, 更只會認受部份本地中學校長既推薦

有冇用唔係路人甲乙丙既主觀意願去決定

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1162694sd 發表於 19-6-4 10:39
我覺得補習吾係萬能,但有d家長就認為冇補習係萬萬不能,睇番小朋友友啦,我自己小朋友吾聽我教,硬係 諸多 ...

有時家長俾子女去補習就好似買個心安或者羊群心理,覺得自己已經盡咗能力同責任去幫自己仔女。其實補習唔係必需品。

hkpapa852 發表於 19-6-4 10:42
無論係升讀國內大學, 或本地大學, 都有一條隊叫 "中學校長推薦"

而且部份國內知名大學, 更只會認受部份本 ...

實際上邊間傳統名校會每年有學生入北大清華呢?

直資既非名校我就知一間.

Soundervolt 發表於 19-6-4 10:45
有時家長俾子女去補習就好似買個心安或者羊群心理,覺得自己已經盡咗能力同責任去幫自己仔女。其實補習唔 ...

都吾係買個安心,補習好貴啊,係好無耐,如果d家長個個吾使番工,自己教到梗係自己教啦,仲要小朋友肯聽先得吖,係荷包嘅錢邊個想拎出黎吖,補左有時未必見效,但吾補,可能即時見血

1162694sd 發表於 19-6-4 10:51
都吾係買個安心,補習好貴啊,係好無耐,如果d家長個個吾使番工,自己教到梗係自己教啦,仲要小朋友肯聽先 ...

每位小朋友性格、能力都唔一樣,長短處當然會有。不過我相信讀書最重要核心係學習動機,如果學習動機基礎良好,對往後小朋友面前學習都起到關鍵作用。不過培養學習動機對考小學未必有直接幫助。

城中好多名人都在一些傳統名校畢業,當你是他們的師弟或師妹,唔多唔少都得到他們的關顧

hkpapa852 發表於 19-6-4 10:42

而且部份國內知名大學, 更只會認受部份本 ...

唔使講校長推薦信,如果申請OxBridge,Ivy League等大學,可以睇得出傳統名校嘅成績表嘅認受性有幾高,而呢尐世界級學府又點解嚟香港呢尐傳統名校揀蟀就知道有甚麼分別。

hkpapa852 發表於 19-6-4 09:50
先交低一百幾十萬學費加6-12年光陰去試概念性既新校又係咪明智之舉呢?

我同意要花一百幾十萬學費未必明智。我只想表達當愈來愈多中產以上的學生去讀國際或直私或所謂happy school時,傳統名校的人際網絡是否仍然咁強?!

回覆樓主:

冇錯,長遠嚟講最好係教好學習動機,興趣同打好機楚,但事實去做,真係拉牛吾上樹,另外考小一,好多家長費盡心思報各項比賽,考証書,都係為左小朋友profortlio 有野放,我覺得最好笑係坊間好多比幼稚園嘅奧數班,真係為左迎合家長心態而設 利申:我比囡囡從細學phonics幾年,(外語要浸的)而家就嚟升小,剛停了吾使學了,自己識睇下簡單chapter book

回覆樓主:

2,3歲人仔考幼稚園,考到神幼,龍幼就係叻?咪玩啦,都有d d 關家庭住邊區, 父母職業。其實現實d講,真係要識投胎,家境好,大把資源補習,搵神校,國際學校,搬屋抽津校,家境吾好,冇咁多資源啦,抽到地區一線學校真係歡天喜地,但講番dse課程到將來搵工,真係睇佢嘅性格命運啦

Dongs 發表於 19-6-4 11:09
我同意要花一百幾十萬學費未必明智。我只想表達當愈來愈多中產以上的學生去讀國際或直私或所謂happy schoo ...
傳統名校既網絡, 唔係靠近10年8年既人決定所改變, 而係靠幾十年以至過百年既"傳承"

君不見近幾年多間名校百多年既宴會, 有幾多舊生參與, 佢地就算子女唔係讀該學校, 仍然樂於對母校付出 (如捐錢)

就算有D老牌學校學術表現今非昔比, 但仍然有不少舊生支持

反而不如問吓有幾多國際學校, 或所謂happy school, 仲可以有如此凝聚力令舊生繼續支持學校?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sing13 發表於 19-6-4 10:51
實際上邊間傳統名校會每年有學生入北大清華呢? 直資既非名校我就知一間.
...

我幾鍾意果間架
‹ 上一主題|下一主題