用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?   [複製鏈接]

Dongs 發表於 19-6-2 23:34
我朋友的仔在LS書院讀,話學校期望家長去谷啲小朋友,老師很少額外補課
...

可唔可以講多尐LSC點樣期望家長去谷啲小朋友?考級一學校都期望家長咁做?點解家長日去攞成績表,我兩分鈡就行返出嚟,所有老師都冇對我講過嘅?

除咗參與體藝活動而缺課嘅同學,點解要補課?我阿仔冇補習,學校咁耐都未試過補課,成績OK喎。

我諗作為父母,都希望儘自己能力俾小朋友最好的學習環境。

每個小朋友資質不同,家長注重的也不同,選校方面有差異。
不過對於大多數小朋友,傳統名校可以提供的學校環境,氣氛,朋輩等等,都屬於一個好的起點。

如果發現大家理念不合,小朋友適應方面有問題,從名校出去插班其他學校,也相對容易一些。

所以親身去學校參加簡介會/活動日是一個好機會,家長也可以體會一下,如果有幸入到,同其他家長,是否相處愉快。

回覆樓主:

Deleted message

IYY    發表於 19-6-3 16:28

醒目開學勳章 貢獻勳章

faikam 發表於 19-6-2 22:26
有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科場。 呢啲嘢家家有求, 只可以話你入到名校, 唔啱嘅向下游容易過落咗二線想向 ...

都唔容易呀!
想提一提大家,近年d家長好鍾意玩插班,個個好似要向難度挑戰一下先甘心咁
最終,連以為適合嘅都唔會收,因為太多人申請,揀成績最好嘅!

e.g. wkf 嘅插班試,會俾一個私小1/3 內嘅學生 (即預計band 1 頭至band 1中)
恐龍家

回覆 Dongs 的帖子

假設你係一間大公司的HR, 如果有兩個candidates 既成績同面試表現都差不多,你會揀一間地區一線學校定揀SPCC畢業嘅?
家長們(局內人)都知道很多地區一缐的學校都不差,可惜往往社會上其他的(局外人)只懂名氣,表面,他們沒有深究,亦沒有需要深究,兩個出色的candidates , (正常人)只會取大名氣一點的那間。

2jkidsfather    發表於 19-6-4 16:49

回覆樓主:

傳統名校network大已無得比,加上現在掌權的人(商業公司老闆呀,政府部門head呀, 就算他們不是名校畢業,他們的仔女是,怎都有個光環和情意結

不用回答親朋好友的問题......點解唔讀YYY?

傳統名校嘅範圍係地區學校無可比擬,學生家庭背景網絡,畢業生網絡,我可以講絕對係兩回事。但如果你只係重視學業成績嘅,咁就間地區名校算吧。

回覆樓主:

其實只想成績好,未必需要讀傳統名校,坊間都有好多地區名校都可以教出好成績嘅學生。選擇傳統名校亦唔需要諗甚麼人際網絡等等虛無飄渺嘅嘢太多,不過讀傳統名校對課程以外嘅見識、視野、培養soft-skills等等就未必每間學校都可以有。例如參加課外活動或校外課程嘅水平都同其他學校唔一樣。有尐傳統名校會同本地或海外名牌大學校外課程有聯繫,就算地區名校都未必咁容易參加得到。而且唔少知名海外中學或大學對本地某尐傳統名校亦相當有認識,申請呢尐海外學府,傳統名校張成績表嘅認受性都相當之高。

小曳人 發表於 19-6-3 11:25
都唔容易呀!
想提一提大家,近年d家長好鍾意玩插班,個個好似要向難度挑戰一下先甘心咁
最終,連以為適合 ...

私小1/3 內去報wkf 插班?

Dongs 發表於 19-6-2 19:56
我見唔少家長為讀神校,搬屋或報假地址抽獎,其實我見地區一線得學校都好好,考到band1中學,個啲中學的dse ...

其實最重要係揀一間合適小朋友嘅學校。若果小朋友能力一般,勉強去傳統一線名校,只會辛苦小朋友又辛苦家長。

傳統名校已經冇以前咁“名”,特別是未轉直資既名校
第一以前是分五個band,而家是分三個band,band1頭同尾已經相差好大,而中學(及小學)好多學生是派番來.相反直資是逐個學生挑選.
第二以前是中五淘汰一部分學生,中七成績自然靚仔,而家大家都要培養自己學生六年.
第三傳統名校需注重體藝,相反地區名校更重視成績.
第四以前富豪既小朋友是讀傳統名校,而家最有錢個班去晒國際學校或神校.
第五傳統名校小學冇得選學生,而十二年既資源都不如直資,如果十二年達到相同效果無疑要做得更多.
第六校友網絡龐大當然是優勢,但論升大學,有海外試多條出路更有用.(特別是男生)
觀察上年港同DSE成績與QC相若,甚至英文五級以上百分比仲高一截.
我認為生源,資源,教學方法最為重要,相反名氣對十二年教育反而次要.

Sing13 發表於 19-6-3 23:56
傳統名校已經冇以前咁“名”,特別是未轉直資既名校
第一以前是分五個band,而家是分三個band,band1頭同尾 ...

又係你嗰尐直資優於一切論,其實你有冇小朋友讀過官津傳統名校?

如果只論成績(不論ECA) MCS,St Jo、SMCC、LS、MPS等等呢尐冇揀學生、冇额外收學費嘅津校到中學公開試都仍然強勁喎。

Soundervolt 發表於 19-6-4 00:00
又係你嗰尐直資優於一切論,其實你有冇小朋友讀過官津傳統名校?

不停loop,睇見都煩~~~

Soundervolt 發表於 19-6-4 00:00
我冇話優於一切,當然官津亦有教學效能高既學校,有直屬中學既亦銜接得很好。但上述論點亦是事實。

mcl203 發表於 19-6-4 00:05
不停loop,睇見都煩~~~
彼此彼此。

Sing13 發表於 19-6-4 00:09
彼此彼此。

Y理連篇~~~

Sing13 發表於 19-6-4 00:07
我冇話優於一切,當然官津亦有教學效能高既學校,有直屬中學既亦銜接得很好。但上述論點亦是事實。

您睇返自己講嘅說話,亦唔好搬龍門,您講嘅只係您相信嘅假設,以為有得揀學生,收额外嘅學費就係王道。

Soundervolt 發表於 19-6-4 00:11
您睇返自己講嘅說話,亦唔好搬龍門,您講嘅只係您相信嘅假設,以為有得揀學生,收额外嘅學費就係王道。
是否有不用吸收band1A學生而出band1A成績既名校?

Sing13 發表於 19-6-4 00:14
是否有不用吸收band1A學生而出band1A成績既名校?

MCS,St Jo、SMCC、LS、MPS呢尐都係冇得揀學生嘅學校,中學部都會收返小學部嘅B2學生,佢地都係B1a學校喎~

‹ 上一主題|下一主題