用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?   [複製鏈接]

Sing13 發表於 19-6-4 17:44
其實亦有成績不如名氣既傳統名校.自己小學部學生亦會用腳投票.但好多家長以為名氣等於成績.
...

如果純為學業成績,果個一定係傻既。

傳統名校有較好既語文底子,有較強既SPRITE(歸屬感),較多既活動讓細路較成熟(處世),但唔係咁多有濃烈既學習氛圍。

retriever 發表於 19-6-5 08:20
如果純為學業成績,果個一定係傻既。

傳統名校有較好既語文底子,有較強既SPRITE(歸屬感),較多既活動 ...

但名校冇左成績支撑又會如何?
連自己小學部學生都一心外闖.

Sing13 發表於 19-6-5 08:26

第一,又唔會差得好緊要,係大家華山論劍時,做唔到登頂,或唔係東南西北中神通啫。

第二,傳統名校有校友支持,無論資金,人腳(校友細路)都充俗好多,中興機會高。

你眼見,保羅男,英華唔係都中興指日可待?

李大人 發表於 19-6-5 08:25
其實好多人唔信,直資學校學生,可以直接用英文溝通

呢個亦係我會對果D,驚上左小學,無左幼稚園培養既英文語境既家長既建議。

不過,公平D 講,真係睇邊間學校,而且女生互講英語既機會高得多。

hkpapa852 發表於 19-6-5 08:11
關乜外唔外人事吖,一直都只係以下原因
1. 鬼叫我有錢,我係要任性
2. 我俾得錢既,無理由差過免費既。如 ...

咁又係....俾咗錢感覺會比較良好。唔磅水補習或請名師點可以學好英文?

有人問過我阿仔搵邊位私人英文老師或補習社學英文,我答:「冇使錢去學,去打波學返嚟....」,朋友:「唔好呃我吖!」,我答:「真㗎!成班鬼仔一齊打波,返屋企又睇英文球評同波友吹水,就係咁囉.....」球評嘅英文真係好正,用百多二百精簡文字可以描述哂一場精彩球賽。Nutmeg係乜?唔單止係豆蔻,仲係足球述語「通坑渠」!

citygirl    發表於 19-6-5 11:48

Sing13 發表於 19-6-4 17:44
其實亦有成績不如名氣既傳統名校.自己小學部學生亦會用腳投票.但好多家長以為名氣等於成績.
...

講多個名校畢業生SECOND CHANCE 例子。

朋友細路某名校在校時掛著追星,讀得好差要留班,留完班去考DSE 都唔夠分入大學,走去讀呀蘇。

結果一年後成績優異轉入HKU。

云云咁多呀蘇畢業生,轉入HKU一定唔易。你可以話佢洗心革面,但我段估係佢英文底子好,前學校既軟技巧訓練,令佢虎入羊群。

Soundervolt 發表於 19-6-5 08:45
咁又係....俾咗錢感覺會比較良好。唔磅水補習或請名師點可以學好英文?有人問過我阿仔搵邊位私人英文老師 ...

呢樣我絕對同意,不過好多呀媽唔信,即係好似話某護膚品又平又大支,佢唔會信一樣,係要又貴又細支先會投信心票。

retriever 發表於 19-6-5 08:46
講多個名校畢業生SECOND CHANCE 例子。

朋友細路某名校在校時掛著追星,讀得好差要留班,留完班去考DSE  ...

依個是否一個特例.
我唔否認語言既重要性,小學主菜就是中英數三科,體藝是bonus,中英語文好既學校其實好多選擇.

retriever 發表於 19-6-5 08:49
呢樣我絕對同意,不過好多呀媽唔信,即係好似話某護膚品又平又大支,佢唔會信一樣,係要又貴又細支先會投 ...

其實有冇家長因為學費貴既原因所以選擇學校呢?
讀直私既家長因為有錢而任性?

retriever 發表於 19-6-5 08:49
呢樣我絕對同意,不過好多呀媽唔信,即係好似話某護膚品又平又大支,佢唔會信一樣,係要又貴又細支先會投 ...

Maybelline係平價牌子,Max Factor係高檔牌子,兩隻牌子當中嘅粉底成份基本一樣,不過Max Factor賣貴好多。

retriever 發表於 19-6-5 08:34
第一,又唔會差得好緊要,係大家華山論劍時,做唔到登頂,或唔係東南西北中神通啫。

第二,傳統名校有校 ...

我冇話此兩間唔好.
但亦可由我之前論述,生源,資源,教學方法找到原因.
睇唔到因為名氣既原因.
名氣可以吸引成績好既學生來投,亦可以output平平無奇既DSE成績.

似乎係你唔信, 可以用英文溝通真係無乜特別, 不一定直資校.

Sing13 發表於 19-6-5 08:02
你認為香港非英小既小學英文語境足夠嗎,小學畢業去到英中聽唔聽得明,好多小學畢業生其實只適合英書中教. ...

SPCCPS、LSPS都係中文小學。我都認識好多文化界(中文傳媒)朋友來自英文中小學,中文水平亦十分之高,一間優質既學校唔需要用中或英文學校去界定學生中英語文水準。

Sing13 發表於 19-6-5 08:57

其實有冇家長因為學費貴既原因所以選擇學校呢?

大大大把....

其實唔知而家好多津校學生可以一般英語溝通, 不過一定係直資平均多D

adriantai 發表於 19-6-5 10:02
其實唔知而家好多津校學生可以一般英語溝通, 不過一定係直資平均多D

...

官津小學以中文小學佔大比例吖嗎,正常不過。

果2位網友最中意拎英小直資 去比 中小官津,仲要飛走D强官津。

見慣了,講來講去咪又係PX最強囉~~~

Sing13 發表於 19-6-5 08:26
“連自己小学部学生都-心外闖”既就唔算太名校了吧……天神聖瑪莉学生,都唔会“-心外闖”,“賴死唔走”就多~

Sing13 發表於 19-6-5 08:55
依個是否一個特例.
我唔否認語言既重要性,小學主菜就是中英數三科,體藝是bonus,中英語文好既學校其實好 ...

係咪特例? 個人圈子既消息,當然可以當個別例子,但據報佢哋呀蘇同班轉返入HKU 既亦係名校出身。

我唔係話一定去名校,但亦唔可以講到名校除了成績沒有其他。

正正係名校有成績以外既野,唔係家長俾錢加幾多項ECA 可代替。
‹ 上一主題|下一主題