用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?   [複製鏈接]

回覆樓主:

我淨係睇成績, 我覺得中小學校名不太重要. 反而大學先緊要

Soundervolt 發表於 19-6-3 08:17
有冇家長同學生一齊上課?如果冇,點知老師冇教書?如果學生根本唔留心、唔明白又唔發問,甚至冇興趣, ...

老實講, 傳統男校中學唔教書真係唔奇...

回覆樓主:

傳統明小有個好處係考到第尾果個都有心讀書, 呢點對小學生來講有正面作用, 上堂成班集中d, 我個仔讀左六年成績唔算好, 但個底打得好, 同考試做功課會自動自發去做!

Dongs 發表於 19-6-2 19:56
我見唔少家長為讀神校,搬屋或報假地址抽獎,其實我見地區一線得學校都好好,考到band1中學,個啲中學的dse ...

老老實實, 如果間學校唔係近年先紅, 係行走江湖過百年, 呢D 名氣唔會完全係虛火...

正如有版友所言, 唔少傳統學校功課仲比地區學校少得多.

點解可以咁?

一般佢地有中學, 昇中比率高D, 另一方面, 係一般語文好D, 特別英語底子好...

其實諗返轉頭自己求學階段, 語文底子打得好, 學習好多科目係輕鬆好多, 而且唔同階段都有再次既機會, 譬如, 有D 名校畢業入唔到兩大, 拿英文底子優惠已經入 兩理工較好既科...

出來做事亦係英語底子及人際技巧比其他校明顯高一截!

retriever 發表於 19-6-4 17:14
老老實實, 如果間學校唔係近年先紅, 係行走江湖過百年, 呢D 名氣唔會完全係虛火...

正如有版友所言, 唔 ...

其實亦有成績不如名氣既傳統名校.

自己小學部學生亦會用腳投票.

但好多家長以為名氣等於成績.

簽名被屏蔽

^GGmami^ 發表於 19-6-4 00:45
要學好英文唔一定要補習,可以睇明珠台,可以去圖書館,好多免費資源比你用。有錢係可以買証書,但唔代表 ...

錯了,香港哋四處都容易接觸到英文,回歸前回歸後都一樣,感又唔見香港人英文好叻?請問你或你小朋友係咪無師自通?你每日開住明珠台係咪講得一口流利英語,寫得一遍好文?
有media 唔代表有技巧,有錢買不到知識,但買得到名師

mandy_ng207 發表於 19-6-2 20:28
回覆 Dongs 的帖子

你係邊間/邊區嘅地區一線呢?家住沙田,最初以為入沙田地區一線再升沙田band 1一定好爽 ...

沙官小。第一城呂小
係咪好多功課.?

Dongs 發表於 19-6-4 11:09
我同意要花一百幾十萬學費未必明智。我只想表達當愈來愈多中產以上的學生去讀國際或直私或所謂happy schoo ...

同意,認識幾個神校畢業的中至中上產家長, 他們都不希望子女行自己舊路。所以選擇 IS 甚至較輕鬆直私英小,打好英文底將來出國。

直私歷史雖較短,但家長凝聚力好強 出$又出力

回覆 HappiMom 的帖子

一呂係。沙官小唔知,但名氣不及一呂

我仔今年讀LS一年級,小朋友好喜歡學校,對學校好有歸屬感,除了校舍大,設備較好外,學校還不會崔谷學生,少功課,可以讓同學參加多d課外活動。我仔都算讀得好輕鬆,因仲有時間打機同睇電視

mandy_ng207 發表於 19-6-4 23:26
回覆 HappiMom 的帖子

一呂係。沙官小唔知,但名氣不及一呂

一呂同沙官都比較傳統,功課都唔算少

回覆 deco99 的帖子

係沙官小,沙田官立小學(88網)

laabc 發表於 19-6-4 22:53
錯了,香港哋四處都容易接觸到英文,回歸前回歸後都一樣,感又唔見香港人英文好叻?請問你或你小朋友係咪 ...

咁學校無老師咩? 一定要補習社先有老師

akiyu018 發表於 19-6-4 23:43
我仔今年讀LS一年級,小朋友好喜歡學校,對學校好有歸屬感,除了校舍大,設備較好外,學校還不會崔谷學生, ...

唔會多校外人相信㗎

不過又咁講,每人性格、能力、資質、家庭教養等條件都唔同,每間學校都有人讀得輕鬆或氣咳。

retriever 發表於 19-6-4 17:14

正如有版友所言, 唔 ...

我個仔仔由小一讀地區一線學校,到小三插入直資小學,兩間學校比較,語言環境,學校環境,讀書氣氛,真的分別很大,相對競爭都好大,例如考試,小四考89分都可以全級50不入,不過小朋友返學真係好開心,活動多,有私人泳池

^GGmami^ 發表於 19-6-5 07:12
咁學校無老師咩? 一定要補習社先有老師

你認為香港非英小既小學英文語境足夠嗎,小學畢業去到英中聽唔聽得明,好多小學畢業生其實只適合英書中教.
(當然英小既DSE中文科將來亦是問題).

Soundervolt 發表於 19-6-5 07:55
唔會多校外人相信㗎

不過又咁講,每人性格、能力、資質、家庭教養等條件都唔同,每間學校都有人讀 ...

關乜外唔外人事吖,一直都只係以下原因
1. 鬼叫我有錢,我係要任性
2. 我俾得錢既,無理由差過免費既。如果係咁,咪即係話我自己眼光差?所以一定無可能。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

laabc 發表於 19-6-4 22:53
錯了,香港哋四處都容易接觸到英文,回歸前回歸後都一樣,感又唔見香港人英文好叻?請問你或你小朋友係咪 ...

講緊個語境,講緊個習慣。

本地人,要培養個細路睇慣明珠台,呢D 唔係朝夕既事。

所以係好多刻意既安排。如果學校有語境,係會變得更容易。

關於透過補習獲取某些技巧,當年我哋果代補習冇咁成行成市,考試技巧又如何獲得? 咪做PAST PAPER,睇WORKED EXAMPLES, MODEL ANSWERS 學到?

只係今時今日,家長習慣咩都搵老師教,足藍排游水單車兵兵,呢D 以往係屋企人教或從旁偷師既野,全部都外判啫!

唔通讀三私既家長有錢而任性?四五千學費大家唔在乎錢?只是因為肯為小朋友教育付出.
‹ 上一主題|下一主題