用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?  

Soundervolt 發表於 19-6-4 01:24

其實而家只要成績唔太差,家長希望有保險缐而去考嘅都成 ...

如果從見識多啲來講,神校有其過人之處。
但當中既壓力就自己顧自己啦。
名氣于我如浮云。

Sing13 發表於 19-6-4 01:29
如果從見識多啲來講,神校有其過人之處。
但當中既壓力就自己顧自己啦。
名氣于我如浮云。

如果讀名校只係為咗名氣實在太膚淺,我之前亦講過視野同各式各樣嘅學習機會同層次亦非一般,例如好多大學為中學生而設嘅校外課程,來來去去都係傳統名校學生參加,唔係學生單單好成績就侵埋你玩。

Soundervolt 發表於 19-6-4 01:36

如果讀名校只係為咗名氣實在太膚淺,我之前亦講過視野同 ...

家長究竟目標是三大還是一定要傳統名校。
如果前者就太多選擇了。

我同意直私(特別是一條龍)有得揀人,同學校資源多些,長遠是會好過傳統名校,而家好多一條龍直私DSE成績已追上傳統名校

至於傳統名校,因為一直有勁人插班,亦有勸退,所以成績才可一直保持

其實唔明樓上有咩好argue....

Sing13 發表於 19-6-4 01:40
家長究竟目標是三大還是一定要傳統名校。
如果前者就太多選擇了。

唔少讀傳統名校嘅學生嘅終極目標已經唔係香港三大,就算三大都希望有選擇科目嘅能力,而且讀傳統名校仲有好多書本或成績以外嘅得著。不過正如我之前講「只係希望讀書有好成績,唔需要一定讀傳統名校」。

karllambb 發表於 19-6-4 01:44
我同意直私(特別是一條龍)有得揀人,同學校資源多些,長遠是會好過傳統名校,而家好多一條龍直私DSE成績 ...

“好多一條龍直私DSE成績已追上傳統名校”

“因為一直有勁人插班,亦有勸退,所以成績才可一直保持”

呢兩項有冇實際數據同大家分享一下?

Soundervolt 發表於 19-6-4 01:49
“好多一條龍直私DSE成績已追上傳統名校”

“因為一直有勁人插班,亦有勸退,所以成績才可一直保持”

插班勸退你讀緊個間已成日咁做,你應該了解得仲多過我

DSE你係EK數據到都應該見到

都係個句,無乜好argue

有直私出現,原意就係為左令香港教育界多些選擇,而家能夠百花齊放,係好事

karllambb 發表於 19-6-4 01:52

好似您仲清楚過學校嘅家長我仔讀緊嗰間更加唔會咁做,讀得太差(B3),升中唔會過到馬路,使乜勸你走?

EK數據我都係見到有尐新晉直資一條龍學校內成績十分兩極,而且有尐直資仲係十分普通。

有直資出現,原意就係為左令香港教育界多些選擇,例如好似林大輝,兆基創意等常規以外不同類型嘅教育選擇,但而家嘅直資绝大部分都係注重學術嘅學校,有違直資應該百花齊放本身原意。

醒目開學勳章 貢獻勳章

chanti 發表於 19-6-3 23:23
私小1/3 內去報wkf 插班?
可以咁講
我想表達嘅係,要咁嘅名次先有筆試機會

恐龍家

Sing13 發表於 19-6-4 00:54
去借英文書,睇youtube無疑可以提高英文能力,但達到此能力之前可以靠小朋友一己之力嗎? ...

我唔否認去補習對提高學業成績有幫助,但學好語文一定係靠多聽多講多讀多寫,好多人出黎做野,明明英文考試唔差,但就寫個email都九唔搭八,係因為呢d人只係訓練做考試機器姐,並唔可以話係叻。

回返主題,中國人社會就係重視門第,唔係乜新鮮事,唔係為學術,而係為咗百年老校個network,就算你講果堆直資有幾勁,係咪可以keep到咁耐呢? 創業難,守業更難,時間會証明一切,唔洗爭嗌。

醒目開學勳章 貢獻勳章

乜事咁熱鬧,仲要講埋我

勸退
呢~  我覺得無,因為... (又講故) 有老師建議過我大仔轉校,但細仔無,不過細仔唔係跟唔到 (目响band 1!),係自信不足,慢,我想搵較適合嘅學校俾佢,我係唔同意小學/初中要補習嘅

你地討論嘅野,我同意本身會揀名津嗰班已經好可能响家庭資源上已經佔優 ,個pool 唔完全random,而以舊年全校band 1 + 2 送college
津校同直資最大分別係生源:一個variation 大d,有好叻,但點都有班(3x-4x人)band 2,但直資相對就會可能收少d band 2 (甚至可能無)

本人傾向覺得家庭教育比學校重要嘅關係,叻嘅細路去邊都自然叻,分別只係可能係學習氣氛,教學深度、眼界....
人際網絡就.... 在我,就唔係太重要,但點都會方便d

回主題:
我覺得唔應該講好唔好,應該係適唔適會!
我幾肯定LSC適合我大仔 (會較多 同類,返科大都伴)
但就一定唔啱我個細,因為佢先天自信低,佢點努力都唔可能同班唔覺努力過嘅神人比  (即係,阿哥考試睇小說/課外書,佢就日日要溫書)
但如果純講小學,LSPS的確係間好學校,班家長好肯為班仔付出 (PTA活動),所以佢地小學生活好精彩,好多野玩

IYY    發表於 19-6-4 13:06
Sing13    發表於 19-6-4 08:57
恐龍家

karllambb 發表於 19-6-4 01:52

對,以為無嘅,可能只係家長未有幸遇到,都係好事。
自強不息 厚德載物

李大人 發表於 19-6-4 07:17
每年有幾個插班位,應該每年有幾個學生被踢走,當小一讀到小六,已換血一班學生,如果有得揀緊係讀哈羅,其 ...
請問邊D係頂級國際學校?IS果邊好似話唔會分級數喎。

醒目開學勳章 貢獻勳章

李大人 發表於 19-6-4 07:17
每年有幾個插班位,應該每年有幾個學生被踢走,當小一讀到小六,已換血一班學生,如果有得揀緊係讀哈羅,其 ...
真心唔係踢走,而且家長自願轉走
當然有d人賴c唔走,但亦都會有家長覺得唔對路,自己諗辦法,包括移民
恐龍家

karllambb 發表於 19-6-4 01:44
我同意直私(特別是一條龍)有得揀人,同學校資源多些,長遠是會好過傳統名校,而家好多一條龍直私DSE成績 ...

同意

Soundervolt 發表於 19-6-4 01:36

如果讀名校只係為咗名氣實在太膚淺,我之前亦講過視野同 ...

名中有christmas party

小曳人 發表於 19-6-4 07:39
乜事咁熱鬧,仲要講埋我

好客觀的分析

adriantai 發表於 19-6-4 09:00
名中有christmas party

搵男女校唔直接D. D名男校一級二百幾條仔窩.

Sing13 發表於 19-6-4 09:11
搵男女校唔直接D. 有D名男校二百幾條仔窩.

日見夜見唔多好. party識.....浪漫D

小曳人    發表於 19-6-4 09:47