用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
樓主: Dongs
go

讀傳統名校真係咁好?   [複製鏈接]

回覆樓主:

有啲所謂資深會員以為強者恆強,弱者恆弱,只睇名氣.
如果話我只睇強個幾間,除港同,優才,培僑外,wkf,羅氏基金我都睇好,仲有一間成績都會上,但需要耐心啲—福小.
九真如果唔是所處既中學網太好,叻既學生流失嚴重,中學成績應該更進一步.
我以前亦有提過幾間傳統女校除成績好,校風亦是相當之好.
睇返我之前既论述,我是話傳統名校冇以前咁“名”.我冇話過差.
但最好先研究名校以前成功既因素.伊啲因素是否增強或減弱.

Soundervolt 發表於 19-6-5 09:00

Maybelline係平價牌子,Max Factor係高檔牌子,兩隻牌子 ...

呢個係有趣既問題!

我發現一個現象:男士產品及女士產品,品牌效應係有差異,呢方面亦可由推廣手法看到。

譬如較男士既產品相機,一般係新功能放在TOP MODEL,過幾年呢D 功能會放入LOWER MODEL,男士會覺得,正呀,好低,但唔會覺得個牌子CHEAP 左。

女士產品,如衣服,化妝品之類品,一般低端或消費級會開個一條LINE,唔會用返同一個品牌,怕影響原客路對品牌既口味!

mcl203 發表於 19-6-5 10:14
官津小學以中文小學佔大比例吖嗎,正常不過。

果2位網友最中意拎英小直資 去比 中小官津,仲要飛走D强官 ...
香港官津小學, 超過9成過去幾十年嚟都係以中文授課, 唔通以前入到B1中學既中學生英文真係咁差?

全港最Top個兩間男校, 相信至少80%學生都係來自中小, 咁佢地學生又既英文能力又係咪好流呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-5 11:25
香港官津小學, 超過9成過去幾十年嚟都係以中文授課, 唔通以前入到B1中學既中學生英文真係咁差?

全港最Top ...

貶,唔係一定建基於事實,只要自我感覺良好!小強式去貶!~~~

回覆樓主:

有啲所謂資深會員佢冇辦法攻擊人地既論點,但亦可人身攻擊.
如果是針對我既論點,我洗耳恭聽...
如果是人身攻擊,我亦當小強叫,唔想回應.

論述欠數據和事實支持,果類應歸為創作式文章,源自‘作家’~~~

Dongs 發表於 19-6-2 23:34
我朋友的仔在LS書院讀,話學校期望家長去谷啲小朋友,老師很少額外補課
...
YES....我也有所聞

retriever 發表於 19-6-5 08:46
講多個名校畢業生SECOND CHANCE 例子。

朋友細路某名校在校時掛著追星,讀得好差要留班,留完班去考DSE  ...

當年住Kong U hall時見過唔少asso升上黎,咩中學都有,關乜名校事啫,asso肯讀下書就得啦

回覆樓主:

耳朵未必用於聆聽,眼睛亦未必用於觀看,樓上已經有用家s提出源自事實既分享~~~

將自己既偏好,不停於多個po去貶非偏好既中/小學,完全唔理會他人分享。見網友提女校,先將女校踢走唔計。見網友提直屬,就將直屬踢走唔計。只識搵A既強處 去比 B既弱處,仲要講唔出邊D係B~~~

hkpapa852 發表於 19-6-5 11:25

全港最Top ...

以下討論唔針對任何一間學校, 只論香港教育:

香港官津小學, 超過9成過去幾十年嚟都係以中文授課,唔通以前入到B1中學既中學生英文真係咁差?
=>以前入到B1中學既中學生亦是適合英書中教.

全港最Top個兩間男校, 相信至少80%學生都係來自中小, 咁佢地學生又既英文能力又係咪好流呢?

=>你點知道依批人沒去外補英文呢?

中文, 數學的確可以唔外補, 英文好壞既關鍵是語境. 問題是香港一般小學既語境是否足夠.

英津小唔係一般小學,又要飛走唔計。都話左係小強式!~~~

karllambb 發表於 19-6-5 11:59
當年住Kong U hall時見過唔少asso升上黎,咩中學都有,關乜名校事啫,asso肯讀下書就得啦
...

當年? 當年呀蘇無咩人讀,無現在咁多人。

而且睇你邊科啦,社科商科果D 英文好表達技巧好差好遠;工科果D 有唔少勁人係O CERT 出身,不過多年以後亦係語文好既佔優。

retriever 發表於 19-6-5 12:10
當年? 當年呀蘇無咩人讀,無現在咁多人。

而且睇你邊科啦,社科商科果D 英文好表達技巧好差好遠;工科果 ...

我2004年入U, 當年已唔少人讀

我其實好唔想講一啲以篇概全嘅例子,但我公司確有名校出身,英文好差,唔talk得唔寫得。唔係一個半個呀下。但又未至於代表名校英文係點

但名校代表英文好?我唔覺囉

無親身感受而話傳統學校已經增強或減弱中, 其實可以不回應 .  等於其他人問阿大間小學谷唔谷, 我只可以答, 係我的標準係唔谷, 我唔可以比較其他學校.  因為我無小朋友係其他學校讀過.  

係唔係o個幾間點名直資, 英文語境甘好 (根據網友分享),  學生英文一定好得, 我親身見不係, 但不過只係一兩個學生, 一句話xx 英文唔得, 對o個間學校都唔公平

單純睇公開考試成績, 呢o的就比較客觀, 亦比較有意思.  可惜留言中, 無回應傳統名校在語文底子,SPRITE(歸屬感),資源多, networking, 只話人地名氣大於所有, 對在學的學生和教學的老師不大公平

Sing13 發表於 19-6-5 10:33
有啲所謂資深會員以為強者恆強,弱者恆弱,只睇名氣.
如果話我只睇強個幾間,除港同,優才,培僑外,wkf, ...

其實呀星兄你爭拗既POINT 係在於咩呢?

開樓係問名校係咪好D。我會話除學業成績以外都好多優勢。

但你講返成績,咁呢度好多人都會同意名校跟地區唔一定差好大呢。

retriever 發表於 19-6-5 12:18
其實李大人你爭拗既POINT 係在於咩呢?

開樓係問名校係咪好D。我會話除學業成績以外都好多優勢。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3756184&page=2&authorid=0#pid47867389

傳統名校之所以成為名校都要有因素支持吧.

你有自己既理念, 但同時好多家長入名校, 最終目標是三大或外國名校.

回覆 Sing13 的帖子

we need to be cautious when we interpret the public exam results and university admission statistic released by schools.

like GT, its big 3U admission rate can be 60% or > 41% just depending on how it is calculated.

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724&pid=47871076&page=73&extra=page%3D1#pid47871076

醒目開學勳章 貢獻勳章

關於英語對答,我想講,我兩個仔响學校都好多時用英語對話

當初我發現大仔講,我無驚訝,當班神人玩,自我感覺良好
但到細仔講,我好奇問點解,佢話因為某某同學屋企講英語,所以佢習慣用英語講,其他同學同佢對話就自然用英語

而,LS除咗多普通話家庭之外,其實都有唔同國籍嘅學生
恐龍家

KikiDaddy 發表於 19-6-5 12:28
回覆 Sing13 的帖子

we need to be cautious when we interpret the public exam results and university  ...

另一現像,大部份新派直資,S1到S6流失率都超過30%。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我覺得現時好多家長有自己既教學理念, 而非圍住DSE來轉.
‹ 上一主題|下一主題