用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 讀傳統名校真係咁好?
go

讀傳統名校真係咁好?  

我見唔少家長為讀神校,搬屋或報假地址抽獎,其實我見地區一線得學校都好好,考到band1中學,個啲中學的dse成績比所謂的神校還好,點解要咁辛苦搬屋...純粹討論

回覆 Dongs 的帖子

你係邊間/邊區嘅地區一線呢?家住沙田,最初以為入沙田地區一線再升沙田band 1一定好爽,但聽返來沙田最出名的一線小學同中學都好多功課,我諗我自己會頂唔順~~

我們自己的經驗是,傳統名校真係好㗎,因其實傳統名校反而無地區一線咁谷成績,傳統名校通常校舍大,很多設施都有,很多課外活動揀,大多不用抽籤,而且很多學隊都是名師帶。   傳統名校吸引到很多讀書叻的學生,所以它不需額外谷成績, 亦因為它容許學生在不同領城發展,部份學生成績真的不及地區一線學生。
我也聽過不少踩傳統名校的聲音, 不適合傳統名校的小朋友一定有, 但比率不高.

GreenMaDad 發表於 19-6-2 21:16
我們自己的經驗是,傳統名校真係好㗎,因其實傳統名校反而無地區一線咁谷成績,傳統名校通常校舍大,很多設 ...

哦⋯⋯多謝你分享

mandy_ng207 發表於 19-6-2 20:28

你係邊間/邊區嘅地區一線呢?家住沙田,最初以為入沙田地區一線再升沙田band 1一定好爽 ...

我都係沙田區啊

回覆樓主

傳統名校有佢好處,最大分別係d學生果種氣場/氣質係地區學校俾唔到。

回覆樓主:

有人辭官歸故里, 有人漏夜趕科場。 呢啲嘢家家有求, 只可以話你入到名校, 唔啱嘅向下游容易過落咗二線想向上游。但係最重要係適合個小朋友。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆樓主:

傳統名校的名氣吸引怪獸家長去報讀,佢地不惜工本自己在校外谷自己小朋友,所以學校根本不用谷。而且佢地不斷收高質素插班生,小學插班及中學收外來生去谷自己公開考試成績。如果家長真天真以為傳统名校唔谷,自己小朋友只會進唔上。

lulumelody 發表於 19-6-2 23:04
傳統名校的名氣吸引怪獸家長去報讀,佢地不惜工本自己在校外谷自己小朋友,所以學校根本不用谷。而且佢地不 ...

作為一個前傳統小學既家長,我係完全唔認同學校係靠家長去谷出黎,我小朋友正正係完全無學科補習,學校亦無催谷,自己6年間買過2-3本街外練習(亦只做左少少,10-20%吧),佢可以算係學校標準型產生下既學生,絶少溫習,只係上堂專心,考試前少許重溫課本和習作,成績還算可以。所以無必要否定學校教學成效和老師努力,上堂聽書已經可以應付小學課程~~~

DIKE    發表於 19-6-3 18:15
IYY    發表於 19-6-3 10:55

lulumelody 發表於 19-6-2 23:04
傳統名校的名氣吸引怪獸家長去報讀,佢地不惜工本自己在校外谷自己小朋友,所以學校根本不用谷。而且佢地不 ...

我朋友的仔在LS書院讀,話學校期望家長去谷啲小朋友,老師很少額外補課

---

---

回覆樓主:

上到中學,大部分學校都係靠學生本身的能力和性格,唔到家長去選擇谷與唔谷

Dongs 發表於 19-6-2 23:34
我朋友的仔在LS書院讀,話學校期望家長去谷啲小朋友,老師很少額外補課
...

書院係,小學就好好。朋友話個仔中學返學時唔知為乜,老師都唔點教書,放學後都要勁外補。

KeekeeNg 發表於 19-6-3 07:22
書院係,小學就好好。朋友話個仔中學返學時唔知為乜,老師都唔點教書,放學後都要勁外補。
...

有冇家長同學生一齊上課?如果冇,點知老師冇教書?如果學生根本唔留心、唔明白又唔發問,甚至冇興趣,或其他學生本身原因,返到屋企可以對家長講:「老師冇教過....」。中學同小學好唔同,中學比小學讀多好多科目,又更加著重理解,用小學方法去讀中學根本唔足夠,而且小朋友進入青春期,對學業亦會有影響。成績唔好,跟唔上,首先要搞清楚本身有冇問題,唔好任何問題都認為唔關自己嘅事。

josewing    發表於 19-6-4 10:47
Arabellahk    發表於 19-6-3 14:35

回覆 aaqq_mom 的帖子

同意,中、小學的分別是:小學係記性+理解,唔識,讀多十個鐘就一定識。中學係理解,特別係數理,唔識,讀多十個鐘都未必識。中英數係膽,但每人能力不同,其他的,選讀一些小朋友能handle的科目。

回覆 mcl203 的帖子

我們也是完全沒補習,不過成績在中至中下徘徊,但學校沒給壓力,老師也俾足鼓勵。
  認識的同校勁人有不少不用補習,當然亦有很多同學會補習。

Soundervolt 發表於 19-6-3 08:17

有冇家長同學生一齊上課?如果冇,點知都師冇教書?如果 ...

我朋友個仔係LS書院全級第一,我相信係靠佢自己努力,學校老師只輔助一點

Dongs 發表於 19-6-3 10:25
我朋友個仔係LS書院全級第一,我相信係靠佢自己努力,學校老師只輔助一點
...

讀書當然最主要都係靠自己努力啦,而且叻仔叻女好多時都已經叻過老師所教嘅嘢,冇乜出奇,傳統名校大把嘅類學生。中學階段除咗課本上嘅知識,老師亦係mentor去教授如何尋找知識、身心發展等範疇。如果只係老師作主導,一文一字咁授課,學生叻極都有限。

回覆樓主:

同是band 1A 中學,LSC能培養和吸引不同領域叻人去讀,形成那股的氣氛,不是普通地區band 1A 中學比到