用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教:我快被我囡激到嘔血,如何辦?
樓主: lovestupid5
go

求教:我快被我囡激到嘔血,如何辦? [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 19-6-5 13:04
如果有專注力不足,老師應該好快發覺,老師無同你講?

老師無同我講過呀,係咪即係唔算呢?

kakit703 發表於 19-6-4 07:45
完全同我小朋友一樣,一喊就要求要攬,唔攬唔收聲,可以喊好耐好長氣,我都開始懷疑佢專注力不足,應該點 ...

被鬧、爆喊,跟住要求攬,係好正常的。因為佢心裏要你攬住佢,攞reassurance 你仍然愛佢。

小朋友有時曳係好抵鬧,但佢地始終係細個,其實都好可憐的。

lovestupid5 發表於 19-6-2 18:07
女兒現7歲半,於屋村二線小學讀小一。成績差(全級排名差不多最後那幾個) 但依然唔爹唔吊,本身佢專注力已 ...
唔好意思,恕我冒昧,家長管教方面有無問題呢?
其實,家長同小孩好似係一個權力角力的關係,大家互試底線。 你可以找社工或上課去了解自己管教style及方法,學習有什麼可以改善地方,有什麼有效策略去處理。知己知彼,百戰百勝

女兒現7歲半,於屋村二線小學讀小一。成績差(全級排名差不多最後那幾個) 但依然唔爹唔吊,本身佢專注力已 ...

有冇食藥?佢唔合作,未必想,可能係控制唔到。你可試下去健康院話嚴重咗

回覆樓主:

專注力和活躍要靠時間慢慢調節,為免錯過佢學習嘅時機,攬吓個女無蝕底嘅,過幾年升中學想攬都無得攬架喇。

坊間有些感統訓練機構. 會評估對小朋友. 再比訓練. 對專注力/ 過導活躍/ 自閉的小朋友有幫助.
(若唔想比錢, 就上Youtube找下資料.)

另外, 朱古力. 可樂對於過導活躍小朋友會更刺激興奮. 不要食.

回覆樓主:

首先一定要想辦法評估咗搵出係乜嘢問題先至可以解決到, 如果評估小朋友都冇問題就要改變下教導方式, 小朋友一定要你攬住先至肯溫書做功課 會唔會係因為佢缺乏安全感? 或者佢對住啲功課真係好困難冇信心? 搵出原因先可以搵到解決方法

如果小朋友專注力不足但佢又唔搞人坐喺個位度發夢老師係冇辦法 注意到或者唔會理

你比錢出去做test啦! 因為一出result 有可以即刻同學校排特別的班同政府有資助比返學校架! 好過你慢慢排做測驗。 測完又要慢慢排

佢情緒不好,攬下佢有咩所謂,佢係需要多些安全感的小孩, 我小朋友小時都係咁,大大下就唔要你攬了。
你自己先唔好忟,降低要求一步步來。
看來需要專業人士幫忙,你多看書學習下先,網上片面的資料是不足夠了。

不錯,呢d錢唔可以悭,評估後未排到政府,都要俾錢出去跟私人機構做訓練

已經7歲,黃金訓練期的尾聲,不要再浪費時間了。

回覆樓主:

唔好等政府,去私家做檢查,唔好錯過黃金治療期

回覆樓主:

認同之前有媽媽話,要先降低要求,然後你要加高自己耐性,因為媽媽無耐性小朋友更易分心。
教sen呢條路一開好慢長,但做到之後你會好輕鬆。
1. 功課分兩組,做完一組有15分鐘遊戲時間做獎勵。
2. 做第一組功課時,要伴做,幫小朋友去解題分析,當中要引用好生活化嘅例子,引導佢思考,佢有答你就算錯都唔緊要,慢慢佢會覺得做功課唔係咁簡單。
3.一啲抄寫嘅功課,就玩計時遊戲,係限時內做完有糖/小禮物。限時以外完成扣返啲糖。

仲有好多方法,大致都係令做功課變得更好玩。試下用大人返工角度諗,份工有趣啲,你都唔會想轉工啦。

回覆 IloveJJ 的帖子

認同

簽名被屏蔽

回覆 lovestupid5 的帖子

平時係咪自己帶開小朋友?
‹ 上一主題|下一主題