用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教:我快被我囡激到嘔血,如何辦?
go

求教:我快被我囡激到嘔血,如何辦?

女兒現7歲半,於屋村二線小學讀小一。成績差(全級排名差不多最後那幾個) 但依然唔爹唔吊,本身佢專注力已是差,也有過度活躍,人亦懶也不願學習,溫書唔會自動自覺不在話下,總要人攬佢才肯做練習。我堅持唔攬佢,佢可以吵鬧大哭成個鐘都唔收聲!同佢溫書真係超嘔血,唔知點好?求大家意見。

回覆樓主:

我就無呢方面嘅經驗, 但可以試下用隻公仔或其他嘢代替你去俾佢攬, 當然中間要搵個令佢聽得開心或信服嘅原因啦。

另外做練習係做補充練習? 我諗如果係嘅, 可能會適得其反。

lovestupid5 發表於 19-6-2 18:07
女兒現7歲半,於屋村二線小學讀小一。成績差(全級排名差不多最後那幾個) 但依然唔爹唔吊,本身佢專注力已 ...

搵間有愛心既補習社
幫手溫一半, 大家不用搵鋸
小朋友知你就佢,錫佢
實唔會合作

專注力差、过度活躍……有無check埋有無学习障礙?

回覆樓主:

咁樣唔係辦法,你壓力都會好大,學校有否社工等可以跟進。

miujoey 發表於 19-6-2 20:08
咁樣唔係辦法,你壓力都會好大,學校有否社工等可以跟進。

我已有向政府申請做呢方面測試,但要等到2020年10月才排到。好遺憾讀幼稚園時老師從來沒反映過呢方面問題,要是及早發現或可早申請。我也同小學社工反映,要求幫手提前排期,但即使我囡班主任也有幫手反映問題,那位社工竟自稱有觀察過我囡稱她沒問題!唉!我可以點做?出面做一次評估起碼6000元啊。

Yanamami    發表於 19-6-2 22:22

faikam 發表於 19-6-2 18:16
我就無呢方面嘅經驗, 但可以試下用隻公仔或其他嘢代替你去俾佢攬, 當然中間要搵個令佢聽得開心或信服嘅原因 ...

都試過沒用,反而更心散。佢不抗拒寫字但遇到唔識就即時放棄唔做。

lovestupid5 發表於 19-6-2 22:10
我已有向政府申請做呢方面測試,但要等到2020年10月才排到。好遺憾讀幼稚園時老師從來沒反映過呢方面問題 ...
唔怪得成曰話学校d社工無用……
如果老師有及早留意真係可以早d应对。我女有近視禁小事都係班主任同我講,叫我带女去驗眼。

去SPECIAL特殊教育果边睇下有無resources? 果边同路人較多~
https://www.pathways.org.hk/

lovestupid5 發表於 19-6-2 22:11
都試過沒用,反而更心散。佢不抗拒寫字但遇到唔識就即時放棄唔做。

我仔初小有女同學日日做功課做到12點, 後來驗到專注力失調同閱讀障礙,  最後媽咪辭職, 專心全職湊女, 加埋三年班轉去間程度輕鬆啲嘅學校, 依家讀得唔錯, 起碼唔會對學習有挫敗感同失去興趣。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆 lovestupid5 的帖子

囡囡有無參考興趣班?有無特別專長?除了留意小朋友學習問題,留意下佢有無其他興趣。畢竟唔係人人都係對讀書有興趣,如果小朋友有某一方面既嗜好/潛質,加以發展,可能仲可以培養到有助學習既能力。

女兒現7歲半,於屋村二線小學讀小一。成績差(全級排名差不多最後那幾個) 但依然唔爹唔吊,本身佢專注力已 ...

專注力訓練可用興趣班/運動,芭蕾舞/游水等有幫助的,讀書昰悠長的旅程,先保持自己的心情,孩子也要上學校的支援小组班,初中也全班全级考尾尾,現入大學了…

lovestupid5 發表於 19-6-2 22:10
我已有向政府申請做呢方面測試,但要等到2020年10月才排到。好遺憾讀幼稚園時老師從來沒反映過呢方面問題 ...
此的確是好多SEN 的困境.
1. 私人是很貴, 但可以令小朋友在8歲的黃金期內快些得到幫助的話, 可能咬牙需要一試.

2.  學校方面, 因社工面臨的case 太多, 老實說如果個SEN 冇在學校搞人, 通常都排後些. 所以一定要由家長主導.同學校溝通, 告知你已覺得惰況嚴重, 已排專業隊中, 不過需時久, 但現在的功課同考核是否可以先做調整. ( 我識一些小朋友本是ADHD 加上其它的SEN, 學校容許他的功課量是人家的1/3, 如果沒有學校合作接納, 他下下手冊都被寫滿紅字 , 老師又投訴, 家長心都好煩.  )

3. 家長先調低要求, 不要要求合格之類, set 一個大人和小孩都可達的數字才慢慢提高.  如功課太多, 安排在補習社限時做完, 回家可以由家長主導其它活動, 大家都可以輕鬆些.

2,3 可以減少家長迫功課追成績的壓力, 亦盡量減少小朋友憂鬱症的機會  (很多SEN 會有).
去特殊教育版取下經吧.

要攬??

完全同我小朋友一樣,一喊就要求要攬,唔攬唔收聲,可以喊好耐好長氣,我都開始懷疑佢專注力不足,應該點做?

可能有用又吾駛太貴的,試下買個小籃球,同阿囡去街場打吓。  

你唔肯攬她的原因是 ???

點解對一個小孩, 來一個小小的big hug 都唔得???

也是一個big heart !

記住, ....她只是一個小孩

樓主,如果唔介意,可以分享個故事你聽。雖然我唔係父母。
我有2個學生係專注力不足,同有過度活躍。最初嚟補習嗰陣,成績表係通紅,佢哋個中文字寫唔到就油到成格黑曬,坐3小時唔做嘢都得。
後期,我成日同佢哋講一步一步嚟,8分拎到2~4分先,同佢講拎到已經好叻仔。每次佢哋做到,我都會同佢講,好叻仔,等佢哋有返自信心。慢慢,佢學識咗去試,有時真係錯曬,但佢哋(而加)冇放棄過,好肯去學習。雖然做嘢仲係好慢~
到上次學校個 text,佢由23分考到7x分,老師都讚佢,佢更加有動力去做好,其實功勞全部都係小朋友度!我只係件工具。
由於身份問題,我唔可以同佢哋有身體接觸,如果我係父母,我都會想俾個 big hug 佢。

npp221    發表於 19-10-31 15:59