用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔 vs 天神
樓主: candymilk2013
go

女拔 vs 天神  

Lovelebron 發表於 19-6-7 07:48
我嗰代的畢業生,兩間都識唔少,我見的全部St Mary 's 女仔,啲英文都係非常非常之好,勝過任何其他女校。
...
以前未係一條龙係既,而家呢代係差过以前。

Dgjs

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55
也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬, ...

dgs 咁難入都考到 成個朋友家長network一定有唔同

St. Mary不錯

Yanamami 發表於 19-6-2 18:51
第二精英班即係W班?其实老師好鈡意呢班,因為讀書风氣好之餘,同学輕鬆活潑d, 無精英班禁紧張,- ...

睇來係局內人,咁知道內情

DGJS for sure.
除咗家庭經濟能力之外,其他根本就唔需要考慮!

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55
也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬, ...

請問樓主最後選了那間?

Leanne123 發表於 19-6-11 12:53
請問樓主最後選了那間?

同問

好想知道最後入邊間?

cafeva 發表於 19-6-2 17:05
個人認為DGJS唔抵讀。好多$例外!

點解?

哩兩間邊到有得比呀0.0....咁都開POST

princesscupcake 發表於 19-8-22 23:39
點解?
本來以st Mary's 既成績,又龍校又免費,係好吸引。不過睇埋今年DSE成績,真係跌得勁!其實應該係去年開始不過無公佈。睇管理層既處理方式,好大可能係再谷行D,咁就真係唔係個個受到。所以對兩間小學無以前咁吸引。加上D叻女未必再揀佢咁就大件事。DGS這兩年成績好好,不過過多幾年又再睇下小學多左一班既影響。如果平D當然揀JS。0同7K既比較,睇家庭經濟狀況啦。係咪留D$出國讀大學更加好?個個選擇都不同。

天神唔使錢又直升St. Mary D人都唔揀佢揀DG,但點解St. Paul's Convent要錢又唔係100%升中都有人會揀呢間唔揀DG呢?

ceresves 發表於 19-8-28 10:43
天神唔使錢又直升St. Mary D人都唔揀佢揀DG,但點解St. Paul's Convent要錢又唔係100%升中都有人會揀呢間 ...
聽聞Paul Con 都有9成直升(?).又聽聞有Paul Con 去DG, 同其他女校.

cafeva 發表於 19-8-28 10:53
聽聞Paul Con 都有9成直升(?).又聽聞有Paul Con 去DG, 同其他女校.
應該係,不過都有人有DG也不去選擇留Paul Con,我覺得兩間都要交學費,但揀Paul Con棄DG正路嗎?如果St Mary VS DG,揀St. Mary,也明白背後原因,但揀Paul Con棄DG,又點解呢?不過我也聽過一D膚淺原因,就是Paul Con女仔較受其他學校的學生(不論男女)歡迎,屬真屬假,不得而知。

回覆 ceresves 的帖子

女拔, 供佢果幾年要駛好多錢外, 你諗下, 佢日後會賺返好多人脈返黎, 果D人有機會對佢日後發展有幫助的, 所以投女拔一票...

B2S 發表於 19-8-29 16:38
回覆 ceresves 的帖子

女拔, 供佢果幾年要駛好多錢外, 你諗下, 佢日後會賺返好多人脈返黎, 果D人有機會對 ...
我揀左女拔呀!不過我放嗰間係男女校直資,學費也貴的