用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔 vs 天神
樓主: candymilk2013
go

女拔 vs 天神   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 19-6-2 18:10
因為我敢肯定,一定一面倒,所以咪盡我綿力講啲我知道嘅缺點囉。
好喇,講多樣,我外甥女係DG學生,由於中 ...

係缺點?可否詳細解釋下~~~

我有好友家長同你一樣,將你個論點6年以來不停提住,甚麼打死都唔會考慮。結果,中學簡介會兩老靜雞雞咁去,全程超投入,原來係6年來既策略性部署,你唔會有此想法瓜?~~~

真係好羨慕
DG for sure!!

mcl203 發表於 19-6-2 18:15

你朋友可算用心良苦。我當然唔會,因為DG並非我杯茶。

因為我敢肯定,一定一面倒,所以咪盡我綿力講啲我知道嘅缺點囉。
咁我又覺得中學係直資好抵讀喎

我會投 DGJS。DG 嘅課程同各方面活動、機會,都會比天神多。天神同 St Mary's 一樣,讀書好好,但活動較少,好純樸簡單嘅學校。

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55
也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬, ...

錢不是問題的話我會揀dg , 但如果你講到入左dg 無$ 比女出國、我會揀天神、因為我自己係英國讀中學及U,好開心好多野玩,都想自己仔女一樣咁成長

mcl203 發表於 19-6-2 18:15

中學同小學又唔同計法

Dgjs 確實是happy school 如果不是追求卓越。天神是好谷但課程內容好不錯的小學。

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55
也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬, ...

女拔,隔年就有Hacs轉去 dg

littlefaith 發表於 19-6-2 18:19
你朋友可算用心良苦。我當然唔會,因為DG並非我杯茶。

但身為一個老師,是否應該已經識専尊重他人或他校呢~~~

其實呢個係多餘的壓力,第一精英班可能係7A至10A, 第二精英班可以係4A至至7A, 除左神科,基本想讀乜都得。
唔好意思,我唔熟DSE 的分數,唯有用舊制度分數

JBI1604 發表於 19-6-2 18:09
平心而論,DGJS 真的是一間壓力相對少的學校,沒有名次公佈、功課少、體藝方面學校會很自然地找到有技能的 ...
小朋友相處是否愉快?

cafeva 發表於 19-6-2 18:14
真心請教,有咩前瞻性的女孩子訓練?

大家交流交流而已,不好說請教,也只是個人感受及覺得此校適合小女及自己。
我個人偏好多閱讀、少功課、少催谷的學習氛圍。這點Dgjs 仍然能做到,雖則聽old girls 家長說今時今日已經比從前多了功課。同學當中什麼性格也有;多言好動的、害羞少話的也有,但學校就是有機制,希望每個女孩子在自己專長的領域下找到自己,拾獲自信:戲劇、音樂、美術、科普、舞蹈等活動也有,初小時大家是自由參加,特異功能不是先決(當然有天份的很快便看到)。到了高小因爲多參加了比賽,大家很努力的練習希望展現成果。所以拔萃生好勝,但對於自己及别人是有要求的。
當然世上沒有完美的學校,也請不要神化所有事情。此校是傾向自由風不會事事過問,孩子欠帶欠交什麼沒有太多後果,除非品行出了問題。我會承認有些家長未必習慣這種style。

第二精英班即係W班?其实老師好鈡意呢班,因為讀書风氣好之餘,同学輕鬆活潑d, 無精英班禁紧張,-分都不能少。入得DG, 唔洗下下要精英班啦(又唔係band2校要入精英班先係英文班),劝你朋友自己放鬆d就真。

sunnymama2 發表於 19-6-2 18:35
其實呢個係多餘的壓力,第一精英班可能係7A至10A, 第二精英班可以係4A至至7A, 除左神科,基本想讀乜都得。 ...
明㗎。
只係覺得奇怪,响EK好多家長眼中,揀DG係一定唔會錯,其實真係唔使多問。

至於天神,都係好學校,但如果同DG比較,係會一面倒建議揀DG的。

至於儲錢去外國,我有個朋友,本來都係咁諗,所以佢選擇讀某名津,諗住慳到錢。但後來佢個小朋友讀得唔開心,結果轉咗去私校,最後都係要錢。

Daddy都say yes, 即係財政通过左啦!

Yanamami 發表於 19-6-2 18:51
第二精英班即係W班?其实老師好鈡意呢班,因為讀書风氣好之餘,同学輕鬆活潑d, 無精英班禁紧張,- ...
咁唔係個個都好似你咁豁達家嘛。

aprilapril123 發表於 19-6-2 18:43
小朋友相處是否愉快?

整體是愉快的,當然孩子間有很多淘氣的事情,看你怎樣看待事情。學校就是社會一個小小的縮影啊。

第二精英班?乜你外㽒女無話你知DG係睇Set唔係睇班咩~~~

Oh, 原來係外甥,禁要劝下你親戚,好多时压力唔係來自学校,而係來自家長本身。如果連Ruby係SMCC校友都建議JS禁真係幾-面倒。
‹ 上一主題|下一主題