用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔 vs 天神
go

女拔 vs 天神   [複製鏈接]

也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬,十二年計埋加學費,差不多一百萬,學費用來去旅行,或用來讓她出國讀書,一樣可以擴闊眼界,家人各有不同意見,女女無所謂,說都是好學校。可否給點意見,怎樣選擇好(emoji)(emoji)
   42    0    0    0

回覆樓主:

Dgjs for sure!

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55
也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬, ...

我投DGJS

我只會為呢間及另外一間放棄所有神津, 因為值得。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

DGJS. NO DOUBT

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55
也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬, ...

錢可以再搵。
機會無就無
當然dg

個人認為DGJS唔抵讀。好多$例外!

回覆樓主:

我對每年幾萬同用筆錢去旅行、出國讀書有不同睇法。每年幾萬但一年兩百日受惠,成十幾年,學習收穫係可以入肉入骨影響一生。出國讀書幾年亦不一定可以脫胎換骨。

我對兩間學校瞭解唔深。只係單從學費呢一方面去考慮,並非特指DGJS值唔值。

cafeva 發表於 19-6-2 17:05
個人認為DGJS唔抵讀。好多$例外!

真睇你屋企財政,如果入DG後真係好吃力,要諗諗。入DG後,還要比好多資源!錢不是問題當然DG

有咁開心的煩惱!
聽聞天神很多功課 vs 我身邊多位用家説dg 是happy school
天神校舍 vs dg 設施
如果$ 不是問題,dg 應該勝!

據朋友講,前者畢業生普遍較遲婚以及離婚率較其他著名女校高,不知這會否是其中一個考慮因素。(不喜勿插)

DG 同 St Mary’s 風格各異, 不如想下...女兒適合哪類or 你想女兒將來是哪類

恭喜你啊!女兒有能力考到DGJS,又有運氣抽到天神。我覺得應考慮一下女兒的個性,和你們希望女兒成為怎樣的人。活潑、多鬼主意的,選DG。文靜、喜歡跟著指示做的,選天神。另外,DG的女孩一般較有主見、或者會被人說成aggressive。 St Mary’s 的畢業生則較沉實

littlefaith 發表於 19-6-2 17:32
據朋友講,前者畢業生普遍較遲婚以及離婚率較其他著名女校高,不知這會否是其中一個考慮因素。(不喜勿插)
...

老師,不如你分析下平均醫科生早婚,定一個S6生早婚啦?~~~

DGJS 唔好嘥,如經濟不是問題。大部份入到前途一片光明

回覆樓主:

咁St Mary大部份入咗都前途光明!有時入得dg,家庭背景亦不錯,前途好亦好多時因家庭背景!

回覆樓主:

Dgs for sure.... 唔好浪費左呢個機會,視野各方面發展都好唔同
天神有 1A 中學好不錯, 但真係淨係讀書而且中文連默書都要考, 考中文仲要背課文嘅model answer 老師寫好咗畀你背到時會出一題), 我感覺毫無意義.....
兩間都有 close fd 讀,天神 讀得辛苦好多而且 真係主要死記硬背

Yanamami    發表於 19-6-2 18:47

Dgs for sure!!!

平心而論,DGJS 真的是一間壓力相對少的學校,沒有名次公佈、功課少、體藝方面學校會很自然地找到有技能的同學加以栽培、沒有特別為TSA 操練、也沒有呈分試。校內什麼家庭背景也有; 有家世顯赫的,有銀行界及專業界別,有公務員子女,也有來自教育界的父母。對於訓練女孩子而言,我仍然覺得此校在香港是具前瞻性的。
利申: 此校家長

mcl203 發表於 19-6-2 17:38
老師,不如你分析下平均醫科生早婚,定一個S6生早婚啦?~~~

因為我敢肯定,一定一面倒,所以咪盡我綿力講啲我知道嘅缺點囉。
好喇,講多樣,我外甥女係DG學生,由於中一會收一批外來尖子,小學成績中上也有機會跌入第二精英班,真正嘅壓力嗰陣先正式開始。

JBI1604 發表於 19-6-2 18:09
平心而論,DGJS 真的是一間壓力相對少的學校,沒有名次公佈、功課少、體藝方面學校會很自然地找到有技能的 ...
真心請教,有咩前瞻性的女孩子訓練?
‹ 上一主題|下一主題