用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女拔 vs 天神
樓主: candymilk2013
go

女拔 vs 天神   [複製鏈接]

我囡是目前天神用家,看到以上DGJS用家留言也很羡慕。不過亦想講現在天神已經不是那麼死版了,功課量亦下調不少。樓主女兒考到DGJS能力不會低,讀天神不會難到她,會有良好的讀書及閱讀環境。考慮點上面亦有提及,除財政考慮外,主要希望女兒的性格發展是自信外向型,還是低調務實型,相信不難選擇。

littlefaith    發表於 19-6-3 08:50

開心的煩惱

朋輩應該有分別,相信天神都好好,但難用其他學校同DGJS比較。

校風亦好唔同,要看女女性格作選擇

回覆樓主:

dgjs真係唔同lv架, 考到就去碼啦

希望樓主,快些決定,因為好多人仲等緊位咖

回覆樓主

樓主女兒是大抽獎中獎,沒有自行㨂天神吧?無記錯交自行表嗰幾日剛好是天神開放日,可有親身去過校舍看看比較過?

回覆樓主:

呢兩間選擇既話, DG啦

cafeva 發表於 19-6-2 22:42
謝分享。聽聞小5開始分精英班,真的可以無壓力輕輕鬆鬆嗎?
唔好講小学,就算中学,压力都係如楼上講,黎自家長自己或者学生自我要求,学校-d压力都無。见親家長派成績表,老師四万禁囗,鼓勵多多,有时反而希望老師講下个女幾句。所以如果家長平常心,唔乜都同人比,根本可以好輕鬆。

DGJS小一面試根本無關學術,考入嘅表達能力一定好叻,一定係自信外向型,點會係低調務實派。考到DGS就唔同,成績行先。

回覆樓主:

dgjs 什麼類型學生也有,如dbspd一樣,一所學校係由不同類型和專長的學生組合出來,如果全部學生同type, 你叫老師如何handle...

如果考得入呢間學校,真係除了錢和後面中有個妹妹,其他都不用考慮。

當然如果小朋友能力高去邊都可發光發亮。

回覆樓主:

天神入到精英班朋輩群會好啲
入唔到嘅妹質素較參差,始終一半人係抽獎入嚟

問過在天神讀的高妺是否籃球隊,她說不是,並説其實她們通常校際前老師會問邊個有興趣,基本上肯舉手就係校隊,然後練幾次就比賽,次次都俾隊手"大抄",高妹說好樣衰,所以吾肯去。
不計辛苦程度,最終學術成果St Mary's 唔會差過DG, 但學校生活成長氛圍,DG真係絶大部份的學校都做不到。

sibylyau 發表於 19-6-3 09:41
如果考得入呢間學校,真係除了錢和後面中有個妹妹,其他都不用考慮。

當然如果小朋友能力高去邊都可發光發 ...

我就覺得除了錢同後面有冇妹妹跟,仲有小朋友性格同家長期望要考慮。可能每個家長重視既方面唔同,我個人好睇中品性同情商培養。個人覺得,如果小朋友已經明顯表現出比較自我、愛爭強好勝、好有野心、性格較強硬,而家長未來又唔想繼續強化小朋友呢方面性格既,是否入讀DGS就要再認真考慮。

candymilk2013 發表於 19-6-2 16:55

也有band 1A中學,沒有弟妹跟尾。爸爸意屬女拔,認為女女考到,不想抹殺她的努力。我就想天神,一年幾萬,十二年計埋加學費,差不多一百萬,學費用來去旅行,或用來讓她出國讀書,一樣可以擴闊眼界,家人各有不同意見,女女無所謂,說都是好學校。可否給點意見,怎樣選擇好(emoji)(emoji)

今日無,是否明日也無?

再者,女兒他日也可能會有女兒吧。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

GreenMaDad 發表於 19-6-3 09:59
問過在天神讀的高妺是否籃球隊,她說不是,並説其實她們通常校際前老師會問邊個有興趣,基本上肯舉手就係校 ...

這點是天神的缺點,亦可以是優點。在DG應不會是你肯舉手便可參加校隊,而且參加比賽DG應也是預左贏多過輸(即使DG女孩不是這樣想,她們的對手可能也有此想法,DG女孩們一站出來是有種氣勢的)相反,在天神或將來SMCC,體藝方面要代表學校參賽應唔太難,學校亦未必預你會贏,盡力參與便可。有時讀書叻既人經歷一下失敗也是好的。同意樓上有家長所說,兩所學校也很好,視乎父母想怎樣培育女兒的性格來決定

Arabellahk    發表於 19-7-7 12:25

醒目開學勳章 貢獻勳章

考慮畢業生個"格",同埋$$ (唔係學費咁簡單,仲有物質/比較)

真係識人放DG (hold 其他女私小) 抽獎無運行,最終叩門 入到St Mary (其實天神都應該收,佢in 到中途唔繼續)

恐龍家

回覆樓主:

緊係DG 啦!如果你放左DG個位,waiting 個個應該會超開心

回覆樓主:

放DGJS 或 天神   都好多家長多謝樓主

一定DGJS.  此校還有一個優勢是人脈。以後出來社會工作,勤力醒目糸重要,但network 也很重要。DGS 的network 肯定比st mary 強。

sawn 發表於 19-6-2 17:22
我對每年幾萬同用筆錢去旅行、出國讀書有不同睇法。每年幾萬但一年兩百日受惠,成十幾年,學習收穫係可以入 ...

Agree
‹ 上一主題|下一主題