用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬥心是如何練成的?
樓主: faikam
go

鬥心是如何練成的?

nkd 發表於 19-6-4 16:19
\乖乖做个好人同勤勤力力就算\

\性格決定命运,能力潛質可能大家唔差太遠,但心态唔同已係決定性\

其實係㗎, 就算更叻, 做人唔開心, 一嘢諗唔開自殺end game嘅, 咪又係變回灰塵。

其實讀書我就無理佢, 反而運動我都會push下佢, 正如去做尖, 都要有個PT喺你側邊推你, 你先會喺無晒力嘅時候仲會嘗試舉多兩下一樣。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

Yanamami 發表於 19-6-4 16:45
可以禁講,觉得舒舒服服做到佢自己觉得可以既成績,無需要开turbo同犧牲自己想做既野而再得果高少少分。点 ...

可能要去享受一些另類經驗先開hill
Ps 有冇睇過陳美齡本書?

little_yolky 發表於 19-6-4 11:55
唔怪得大家都鍾意阿妹多D。有次家姐問我,點解個個都鍾意妹妹無咁鍾意佢。呢個問題真係難答 ...
身邊大部分多過一個的,弟妹都是世界d

Jane1983 發表於 19-6-4 17:57
希望係。其實亦唔公平,我自己10歳時仲懵過佢。而家要求佢地壯志凌雲
...

你呢句好正

我公平D,佢永遠做唔到我10歲既成績,我只要求佢盡力。

Jane1983    發表於 19-6-5 09:22

little_yolky 發表於 19-6-5 08:30
你呢句好正

原來你細細個已經壯志凌雲
我諗自己10歲時應該整日掛著踩單車,落公園玩。

:ahmeowice:

我個女都係好無鬥心, 自得其樂, 不過唔多唔少係天生, 天生佛糸  

faikam 發表於 19-6-2 16:04
大家覺得鬥心呢樣嘢, 係先天還是後天?

以我個人経歴

窮,中三迫我去車房做野,我拒絕,苦學追到會考廿幾分上預科。