用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬥心是如何練成的?
樓主: faikam
go

鬥心是如何練成的? [複製鏈接]

b3410 發表於 19-6-4 08:18
請問細Y是因為學習態度問題嗎?升中後反而搵唔到目標,所以放慢手腳?可能高中後叮一聲發現目標,又追上! ...
学习無问題,成績亦收貨,係态度好佛系,我恨鉄不成鋼,戥佢可惜未發揮自己全部。佢就好悠閒,認為無必要搏盡禁辛苦,只要中上舒舒服服就可以,生活唔只讀書,要enjoy life

回覆 MrBeast 的帖子

而家經濟富足,父母多數都錫,真係好少見到好hungry好想做得好好的細路,朋友圈d仔女有出色的,但虎媽的爪印處處。

Yanamami 發表於 19-6-4 08:24
学习無问題,成績亦收貨,係态度好佛系,我恨鉄不成鋼,戥佢可惜未發揮自己全部。佢就好悠閒,認為無必要搏 ...
咁佢又幾醒喎休養生息,等高中再發力!
我都希望子女初中可以唔使太辛苦,做多D自己想做的事,保持成績中上,儲夠energy

Jane1983 發表於 19-6-4 08:32

而家經濟富足,父母多數都錫,真係好少見到好hungry好想做得好好的細路,朋友圈d仔女 ...
大女係好想自己做得好。係外国-个人住好独立,有d過猶不及,早前微波爐坏了,話要自己打工儲錢換,我話傻咩?你自己吃喝玩乐零用自己搞掂得啦!必須品由阿妈出,反正係預算筆数内,唔洗計得禁清喎。

Yanamami 發表於 19-6-4 08:55
大女係好想自己做得好。係外国-个人住好独立,有d過猶不及,早前微波爐坏了,話要自己打工儲錢換,我話傻 ...

自己搞掂零用都已經好乖。識人個女係英國讀完書,竟然自己决定gap year,旨意父母比錢旅行和感受生活。

Jane1983 發表於 19-6-4 09:14
自己搞掂零用都已經好乖。識人個女係英國讀完書,竟然自己决定gap year,旨意父母比錢旅行和感受生活。
...

我老表喺美國過住爽YY嘅生活, 讀完書返香港量足幾年地, 差唔多30歲人先開始出去做嘢......

從前眼見太多親戚去完外國讀書返嚟都係浪費金錢, 我一直覺得用舊錢買樓比個細路好過。

不過近排我都心態轉變, 都諗緊係咪應該送佢去外國讀書, 睇下佢會唔會有機會留低喺個邊生活, 因為this city really dying......
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 19-6-4 09:56
我老表喺美國過住爽YY嘅生活, 讀完書返香港量足幾年地, 差唔多30歲人先開始出去做嘢......

從前眼見太多 ...

我一直打算送女出去讀大學,香港有好多嘢好好,但大學唔係其中一樣。

b3410 發表於 19-6-2 21:51
我反而最欣賞最知足常樂的孩子,經常鼓勵另外兩個都多多學習一下

我覺得失敗都是一個好好的體驗, ...

唔怪得大家都鍾意阿妹多D。有次家姐問我,點解個個都鍾意妹妹無咁鍾意佢。呢個問題真係難答

IloveJJ 發表於 19-6-4 15:05
其實你女會唔會係因為去到大塘,驚覺「天外有天」,先又變返咁呢?
我覺得唔駛同人比,同自己比都要有要求 ...

無啦~因為从小佢就好無自信,所以先CC縮缩,我先要由幼稚園开始培訓佢。不过上到中学唔到我“發功”,又打回原形之嘛~無論佢有乜獎考乜分,佢都觉得係好彩(因為佢無人地禁搏殺法)。小学时有careless mistakes, 我呱呱嘈,佢会安慰我:仲有好多次考試,好多机会,唔驚喎……小二三人仔講呢d話,我係咪俾佢洗番腦轉头吖~

Yanamami 發表於 19-6-2 19:26
係呀~上到中学,佢唔要五点起身操水,放学又操水,更怕左比賽,所以掛靴啦~轉左玩其他运动,當强身健体算。 ...
\\乖乖做个好人同勤勤力力就算\\

\\性格決定命运,能力潛質可能大家唔差太遠,但心态唔同已係決定性\\

\\身心健康同家人关係最紧要\\

說得好,輯錄下金句提醒我自己。

另外,你細女細細個有主見好難得。

Jane1983 發表於 19-6-4 08:32

而家經濟富足,父母多數都錫,真係好少見到好hungry好想做得好好的細路,朋友圈d仔女 ...

小朋友大個有自己目標要衝,會突然好hungry好想做得好好。

IloveJJ 發表於 19-6-4 16:20
咁其實你覺佢未盡力,得唔到更好成績,係咪其實佢根本而家既成績已做到佢自己想做既野呢?咁如果係,又的 ...
可以禁講,觉得舒舒服服做到佢自己觉得可以既成績,無需要开turbo同犧牲自己想做既野而再得果高少少分。点到即止囉。你知啦,阿媽总觉得,你煲紧片时,人地睇多两本書、補多两个鈡习,幾年下来就分别好大。不过佢唔so我

nkd 發表於 19-6-4 16:21
小朋友大個有自己目標要衝,會突然好hungry好想做得好好。

希望係。其實亦唔公平,我自己10歳時仲懵過佢。而家要求佢地壯志凌雲

IloveJJ 發表於 19-6-4 18:02
我都唔係呢種阿媽…如果佢既目標,係佢咁樣可以做到,我贊成佢享受生活。所以我問你,咁佢既成績,係咪足 ...

足夠……佢又唔係要讀神科,我又唔要求佢讀乜科,中四揀科又唔係要争Phy Chem, 所以足夠。

‹ 上一主題|下一主題