用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬥心是如何練成的?
樓主: faikam
go

鬥心是如何練成的?

Yanamami 發表於 19-6-3 09:18
佢心理質素不知幾好。学霸,佢唔会禁傻去同人比去追人(咪就係無鬥心),話人地叻咪人地叻,总之我係 ...

同我個仔一樣。不過你個升咗去踢英超, 就算中游都係世界頂級, 我個踢緊港超聯咋, 業餘水準, 所以層次好唔同
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

IloveJJ 發表於 19-6-3 11:40
咪就係我前面#3咁講囉!
先製造成功經驗,建立自我形象,咁佢先會對自己有要求、期望、信心。跟著要同佢訂 ...

無錯, 一樣嘢要長遠發展, 係必須要先建立興趣同成功感。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

faikam 發表於 19-6-3 12:10
雖然佢開始步入青春期, 但我地暫時關係都好好嘅, 再過幾年就唔知喇, haha

由細到大大家都有商有量, 我地 ...
要keep! —定要keep! 我女咪就係停左游水变左大山婆

Yanamami 發表於 19-6-3 09:18
佢心理質素不知幾好。学霸,佢唔会禁傻去同人比去追人(咪就係無鬥心),話人地叻咪人地叻,总之我係 ...

你做得好好了。我個case係我覺得個女唔够認真,舊年試吓chur佢,但控制唔好自己情緖。結果反而搞到佢怕咗,覺得比賽係負累。

我反省過後,改咗策略,每一件事都放係陽光底下睇,凡事正面d。

Yanamami    發表於 19-6-3 17:01

faikam 發表於 19-6-3 12:36
同我個仔一樣。不過你個升咗去踢英超, 就算中游都係世界頂級, 我個踢緊港超聯咋, 業餘水準, 所以層次好唔 ...

我女名符其实小时了了~不过都係果句,身心健康同家人关係最紧要。各人有各人係社会上既位置既~好似我只係c9-名,但我都觉得自己好重要哟~我好失敗地感染唔到佢增加鬥心,反俾佢感染番轉头,佛系左化左好多。

Yanamami 發表於 19-6-3 17:08
我女名符其实小时了了~不过都係果句,身心健康同家人关係最紧要。各人有各人係社会上既位置既~好 ...

想赢但唔怕輸,上進都可以佛系  

要有佛系的心理狀態,先可以長期持久作戰。

Jane1983 發表於 19-6-3 17:38
想赢但唔怕輸,上進都可以佛系   

要有佛系的心理狀態,先可以長期持久作戰。
佢話慾望係痛苦之源唔鬼理佢,总之交到張成績表俾我,老師無投訴就算。反正唔会有資格入神科,都唔会有乜压力。

Yanamami 發表於 19-6-3 17:54
佢話慾望係痛苦之源唔鬼理佢,总之交到張成績表俾我,老師無投訴就算。反正唔会有資格入神科,都 ...

嘩,乜十幾歳女講到咁色即是空,空即是色 。真係唔够佢玩。

佢話慾望係痛苦之源唔鬼理佢,总之交到張成績表俾我,老師無投訴就算。反正唔会有資格入神科,都 ...

叫佢去友校christmas ball識返個未來棟樑+青年"財"俊, 然後快啲結婚, 疊埋心水做少奶奶先係人生贏家  

faikam 發表於 19-6-3 18:08
叫佢去友校christmas ball識返個未來棟樑+青年"財"俊, 然後快啲結婚, 疊埋心水做少奶奶先係人生贏家  :joy ...

男人靠得住……(俾你接埋落去)
而家边洗去ball禁老土

Yanamami 發表於 19-6-3 18:24
男人靠得住……(俾你接埋落去)
而家边洗去ball禁老土

去友校識到優質盤嘅機會大啲嘛

faikam 發表於 19-6-3 20:50
去友校識到優質盤嘅機會大啲嘛
而家应target嫁去外国

Yanamami 發表於 19-6-3 21:04
而家应target嫁去外国

放心, 我諗你女友校應該都有唔少有兩本passport嘅人

身邊一例子,同一個阿媽,一個鬥心強成功插入神子,另一個也在一綫但阿媽千方百計都是hea下hea下。
比我都會以牙還牙:冇慾望咁同條咸魚有乜分別,不過我個牙不尖咀不利,暫時都應付到

MrBeast 發表於 19-6-4 07:39
身邊一例子,同一個阿媽,一個鬥心強成功插入神子,另一個也在一綫但阿媽千方百計都是hea下hea下。
比我都 ...
唏~我两个女都相反啦!
你身边果个例子咪證明有d野確実三歲定八十,外边人唔信,只話唔夠努力,其实唔知阿妈出左幾多法宝,佢都係頑石一样,啞子吃黄蓮呀~

我果个思想古怪,唔夠佢講。你觉得咸鱼好死,佢觉得ok你都無佢乎,睇下Stanley哥个仔呢幾年个帖,真係求其个女肯勤力讀書就算,怕鬼左佢地。

Jane1983 發表於 19-6-3 16:00
你做得好好了。我個case係我覺得個女唔够認真,舊年試吓chur佢,但控制唔好自己情緖。結果反而搞到佢怕咗 ...
小朋友心中冇團火,真的好難搞,唔push 下又大多一事無成(身邊不少)

Yanamami 發表於 19-6-4 07:49
唏~我两个女都相反啦!
你身边果个例子咪證明有d野確実三歲定八十,外边人唔信,只話唔夠努力,其实唔知阿 ...
兩個仲煩,因為一定有比較,個位阿媽仲要特登學唔同eca,盡量避免比較。
我都是相信態度是可以改變,不過by the time parents realise something needs to be done, its already oast golden period, 事倍功半,唔好話等運到,唯有等伯樂

MrBeast 發表於 19-6-4 07:57
兩個仲煩,因為一定有比較,個位阿媽仲要特登學唔同eca,盡量避免比較。
我都是相信態度是可以改變,不過by ...

Yes, 等伯樂。佢小学我已盡绵力改过,不过到中学,唯有等伯樂。

两个無得比,細果个小学时各方面大獲全勝,中学我估都險勝个大,不过大果个高中後变得好勇猛,睇怕升大时,两个比,大果个会勝过細,因佢有目標有坚持,态度都勝过咸魚多多倍了。

Yanamami 發表於 19-6-4 08:05
Yes, 等伯樂。佢小学我已盡绵力改过,不过到中学,唯有等伯樂。

两个無得比,細果个小学时各方面大獲全勝 ...
請問細Y是因為學習態度問題嗎?升中後反而搵唔到目標,所以放慢手腳?可能高中後叮一聲發現目標,又追上!