用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬥心是如何練成的?
樓主: faikam
go

鬥心是如何練成的?

faikam 發表於 19-6-2 20:45
點講呢, 有時讀書仲抽象, 因為份卷可深可淺, 分數高低又唔一定代表好咗定壞咗, 相對客觀啲嘅可能係個名次 ...
其实每个行头成功只有頂尖幾人,我信性格決定命运,能力潛質可能大家唔差太遠,但心态唔同已係決定性。正如唔係人人做到老闆;小学头十名廿名其实能力未必差太遠,鬥小心吧~运动員除左能力技巧潛質,心理質素都好紧要。所以差人少少就係果少少。讀書做野都係一样……

faikam 發表於 19-6-2 20:45
點講呢, 有時讀書仲抽象, 因為份卷可深可淺, 分數高低又唔一定代表好咗定壞咗, 相對客觀啲嘅可能係個名次 ...
如喜歡看西片,介紹:mcfarland,
eddie the eagle.

both based on a true story

MrBeast 發表於 19-6-2 20:51
覺得冇人賞識?
個奬對佢冇意義?

無得逼啦呢啲年紀, 係佢鐘意先會去做。

其實佢由細到大玩過好多唔同類型嘅嘢, 動靜都有, 最後長玩嘅係踢波同游水, 踢波佢踢咗7,8年, 今年年頭話唔想踢, 我地都無意見, 唯一要求係佢要踢埋個聯賽先, 因為呢個係責任問題, 做人要有始有終, 你no show咁啲隊友點算, 所以佢要挨到7月。

至於獎對佢有無意義, 我相信都好有意義嘅, 因為唔理大細獎項, 呢啲都係推動力嚟。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

MrBeast 發表於 19-6-2 21:03
如喜歡看西片,介紹:mcfarland,
eddie the eagle.

http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

Yanamami 發表於 19-6-2 20:57
其实每个行头成功只有頂尖幾人,我信性格決定命运,能力潛質可能大家唔差太遠,但心态唔同已係決定性。正如 ...

係, 去得多比賽, 就會發現有啲小朋友個眼神,氣場係特別唔同, 不過香港有個特色, 就係呢班原本充滿潛質嘅選手, 好多上到中學會跌晒watt, 其實都幾可惜。

IloveJJ 發表於 19-6-2 19:42
所以唔可以一樣教法囉!
我兩個仔,一個天生有鬥心,一個無,而且係怕失敗,無信心,唔想辛苦嗰種。咁我要 ...
我反而最欣賞最知足常樂的孩子,經常鼓勵另外兩個都多多學習一下

我覺得失敗都是一個好好的體驗,經歷多幾次,抗壓能力高,而且識得自我調節。將來的生活會比較愉快。

b3410 發表於 19-6-2 21:51
我反而最欣賞最知足常樂的孩子,經常鼓勵另外兩個都多多學習一下

我覺得失敗都是一個好好的體驗, ...
我咪就係禁“安慰”自己

IloveJJ 發表於 19-6-2 22:29
如果盡了力,而知足常樂就係。如果係怕辛苦無爭取,而知足常樂,我又唔覺得欣賞了!
...
禁……-样米養百样人,好多人平平庸庸就禁过-生就係禁。我女应該係其中-个~無慾無求最好做隱形人~

IloveJJ 發表於 19-6-2 23:42
我又唔知無慾無求最後會有咩生活。但我自己係盡力爭取型,我既生活係一直向好。我有啲同學係不求上進型, ...
唔……所以咪話性格決定命运。

faikam 發表於 19-6-2 21:18
無得逼啦呢啲年紀, 係佢鐘意先會去做。

其實佢由細到大玩過好多唔同類型嘅嘢, 動靜都有, 最後長玩嘅係踢 ...

有冇問過佢得到獎有乜感覺(朋友傾計咁)?
note thats open ended, vs 開心否

Yanamami 發表於 19-6-2 23:56
唔……所以咪話性格決定命运。
命生來但運可改

MrBeast 發表於 19-6-3 08:09
命生來但運可改
好激勵既說話,但必須要自己醒觉有问題,肯出力去改变,否則……我成日听得阿女講最多-句話係:我夠知唔妥,不过我改唔到~嘥氣!更差既係,佢直情唔觉得有问題……禁full stop. 唔同性格既人睇同-件事会有唔同想法、感受、对策。係EK上禁多“討論、交流”已好明顯。

我覺得有鬥心可以2睇

正面的可以是對自己要求高, 凡事想做頭, 正常應該是做事應算積極些.  

負面的是可以是樣樣起槓, 用"外在的勝負"及 "別人的讚賞"去推動自己. 一但失敗,一是冇晒目標元氣大傷, 一是鑽牛角尖,不懂變通.  另外亦可能漸漸變得處事以達到目標為本, 顧不上親情友情, "嬴人"成為唯一目標.  有見過小朋友, 新識人, 下下喜歡問人讀邊間, 考第幾..... 感覺很機心.   

如果可以以"舊日自己"為假想目標來挑戰, 可能 會較正面, 只是此些內在的"自我比較" 基本上"不會" 比來自外界的讚許吸引, 能否夠力成為做事推動力?   而且此種比較在心理學上是高層次的, 小朋友要做到可能需要時間.

想培養正面利用小朋友"有鬥心" 天性 --- 我覺得最重要是令他們學懂如何"輸" 及 如何"改善"達標的方法.  只好良好的自省, 才能善用此種天性.   

Yanamami 發表於 19-6-3 08:20
好激勵既說話,但必須要自己醒觉有问題,肯出力去改变,否則……我成日听得阿女講最多-句話係:我夠知唔妥 ...
standard techniques 都是耹聽、paraphrase , empathy, remind/reinforce 成功經驗。
脷伸:theory 我就識,仍在摸住石頭過河

回覆 Yanamami 的帖子

ps 都聽過一些天生鬥心強的例子,不過呢d野真是無得羨慕

MrBeast 發表於 19-6-3 08:32
回覆 Yanamami 的帖子

ps 都聽過一些天生鬥心強的例子,不過呢d野真是無得羨慕 ...
Yes, 真係天生……阿女学校见唔少。佢group同学上我屋企煮野食,都笑佢(善意)係好另類,毫無鬥心,好“出塵”,好特别

MrBeast 發表於 19-6-3 08:29
standard techniques 都是耹聽、paraphrase , empathy, remind/reinforce 成功經驗。
脷伸:theory 我就識 ...

你講既我試过,係小学階段我成功做到d成績,由-个藏係我身後既人,去到辯論有best de同畢業礼上做司儀。但上到中学又打回原形dark force太强(係咪本性难移?)