用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬥心是如何練成的?
樓主: faikam
go

鬥心是如何練成的? [複製鏈接]

Yanamami 發表於 19-6-3 08:42
你講既我試过,係小学階段我成功做到d成績,由-个藏係我身後既人,去到辯論有best de同畢業礼上做司儀。 ...

在大塘點會冇壓力。我仲惨,小朋友成日覺得自己會唔合格升唔到班,我就好似parrot 咁問:咁你之前又咪ok
不過人係有default style,under pressure 時原形畢露,有時候真的退一步海闊天空 (ps 我已成佛, 冇乜鬥心)

MrBeast 發表於 19-6-3 08:08
有冇問過佢得到獎有乜感覺(朋友傾計咁)?
note thats opened, vs 開心否

攞過嘅獎再攞唔會超興奮, 但因為自己游得差輸咗會好失落, 上水即刻爆咸。

而未攞過嘅獎第一次攞就會好開心, 有時攞完會上IG show off。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

你講既我試过,係小学階段我成功做到d成績,由-个藏係我身後既人,去到辯論有best de同畢業礼上做司儀。 ...

同學粒粒皆星, 其實無失去信心已經係輸少當贏
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

你小學做得好成功!

我女超級內儉,在人面前不敢出聲(在家就好活潑),已在較活動的學校,自細有參加比賽。現在高小,只能令她肯去比賽,表演,但學音樂的她,唔敢表達真是好大障礙(其他方面也好蝕底)。仍想盡辦法希望可以有突破⋯

faikam 發表於 19-6-3 09:00
同學粒粒皆星, 其實無失去信心已經係輸少當贏
佢心理質素不知幾好。学霸,佢唔会禁傻去同人比去追人(咪就係無鬥心),話人地叻咪人地叻,总之我係中间舒舒服服,後面有人墊住就得。我见佢成日無功課,曰日煲综艺,就觉得佢potential not fully utilised, 问,係咪花多少少时间係学業会高少少(唔係同人比,係自己能力未用盡,好似你鬧市中开跑車禁)?佢答唔值得為果好少少去犧牲自己enjoy既野佢係好佛系了,边有压力?不知幾輕鬆。

https://popa.hk/research/profess ... jXhrbAPcwqoLL3mk2Cw

駐校社工:聽聽孩子為什麼在學習上「交行貨」

fany 發表於 19-6-3 09:15
你小學做得好成功!

我女超級內儉,在人面前不敢出聲(在家就好活潑),已在較活動的學校,自細 ...
我真有出盡法宝了,揾埋旁人如教練、老師、甚至学校校工EE,得閒係旁边鼓勵、洗腦,都你捱到过小学咋……佢小学水运会,小二上台攞獎,企上台幾乎喊出黎,而家睇番張相我成日笑,边有人好似你禁殺豬既样領獎?其係用盡方法了……上到中学無禁傻亦知道哂我d招数,連中学体育科阿sir都講中哂佢睇穿佢性格,嘗試好多野去鼓勵同改佢(我好感激佢遇上好老師)都無用丫~

MrBeast 發表於 19-6-3 09:21
https://popa.hk/research/profess ... jXhrbAPcwqoLL3mk2Cw

駐校社工:聽聽孩子為什麼在學習上「交行貨」 ...

真好彩佢到測考上又肯認真肉搏,不过实在太佛系,点到即止。佢可以-坐八粒鐘,但夠鐘無論点都收工,佢話需要beauty sleep, 真唔会捱夜。

IloveJJ 發表於 19-6-3 09:27
所以我先同b3410講,我會教無鬥心嗰個,令佢變得較有鬥心。佢而家希望可以努力令自己早啲退休,咁我覺得都 ...
分享下点教好喎……用咩方法?虽然人人不同,唔知有無效,但参考下都好吖~

Yanamami 發表於 19-6-3 09:31
真好彩佢到測考上又肯認真肉搏,不过实在太佛係,点到即止。佢可以-坐八粒鐘,但夠鐘無論点都收工,佢話需 ...
我覺得佢是"大智若愚"形.   如果小朋友可以在需要時努力落足油交到合理的成績, 平時就算日日係度發呆, 我都會接受他的pace及慼恩他有此天生的自控能力.  不是每一個人都能循規蹈矩在同一個模子出好成繽, 他有自創的方式, 我會為他高興呢.     呢篇是一個外人看你小朋友的感想.   
至於對我自己個, 佢只是嘆, 冇有需要加足油的動力..才真煩..

性格決定,我女超級喜歡比賽,但輸左會喊,老師叫去情緒輔導,上SEN的情緒控制班。。。我覺得輸多D可能或少D比賽會好d,考試一樣好勝,但班主任似乎覺得太好勝是一種缺點。。。

HaYi 發表於 19-6-3 09:48
我覺得佢是"大智若愚"形.   如果小朋友可以在需要時努力落足油交到合理的成績, 平時就算日日係度發呆, 我都 ...
係呀~初之时我有d唔順眼,不过经我老友同我講你以上番話,我消化过後亦接受係“优点”,只间唔中仍有d恨鉄不成鋼,希望升高中後期識开下turbo. 唔係想佢特出,只想佢有得揀(先係老闆)咋~

IloveJJ 發表於 19-6-3 09:27
所以我先同b3410講,我會教無鬥心嗰個,令佢變得較有鬥心。佢而家希望可以努力令自己早啲退休,咁我覺得都 ...
可能身邊見到一些朋友/同事,本身好叻,不過,過於追求完美,樣樣要做到100分,而出現不同程度的情緒問題。雖然有一個階段佢哋可以好風光,不過,經年累月之後,過的最開心,而一直可以穩步前行的,反而是第二梯隊
所以,我希望自己的子女,不要追求完美,會欣賞自己的不完美,希望將來的日子可以過的更加知足快樂。

Yanamami 發表於 19-6-3 09:31
真好彩佢到測考上又肯認真肉搏,不过实在太佛係,点到即止。佢可以-坐八粒鐘,但夠鐘無論点都收工,佢話需 ...
表錯情tim. My bad
咁係好的,我都有一中止:世界末日都要食飯,血糖低諗唔到野

faikam 發表於 19-6-3 08:54
攞過嘅獎再攞唔會超興奮, 但因為自己游得差輸咗會好失落, 上水即刻爆咸。

而未攞過嘅獎第一次攞就會好開 ...
電視有講:在乎溝通與關懷

Yanamami 發表於 19-6-3 10:06
係呀~初之时我有d唔順眼,不过经我老友同我講你以上番話,我消化过後亦接受係“优点”,只间唔中仍有d恨鉄 ...

有得揀先至係老細呢點非常認同, 我都係同我大嗰個咁講.

MrBeast 發表於 19-6-3 11:52
電視有講:在乎溝通與關懷

雖然佢開始步入青春期, 但我地暫時關係都好好嘅, 再過幾年就唔知喇, haha

由細到大大家都有商有量, 我地唔係尊權統治, 係行君主立憲, 父母親大人呢啲虛位嚟, 當家作主嘅最後都係少爺仔。

之前佢試過有日發皮氣, 想用唔去游水嚟威脅我比佢打耐啲機, 點知比我一句話好呀KO咗佢。我話游水係你自己鐘意嘅, 你見到自己進步同開始有些少成績, 你甘心放棄嘅我無問題呀。

同埋佢好自戀自己個身型下......佢為咗keep住個body, 應該唔會放棄運動

MrBeast    發表於 19-6-3 13:04
‹ 上一主題|下一主題