用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 梨木樹天主教小學 vs 荃灣學校
樓主: lotsopapa
go

梨木樹天主教小學 vs 荃灣學校 [複製鏈接]

Petman 發表於 19-6-2 20:28
叩官校,傳聞官校會救派到跨區的學生,荃官叩門位又多。

是的。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lotsopapa 發表於 19-6-2 18:58
大家都係荃灣中學網,如果排係咪咁 柴天 》梨天 〉聖十》圓玄 ?
唔計位置
...

我覺得柴天成績好,校舍又好過梨天。
俾我排 我會排
柴天 ,何小,梨天,圓玄,聖十
但圓玄和聖十實在我好唔想去。參觀過圓玄和聖十,真係兩間都冇好感。梨天口碑唔錯聽說老師有愛心。

如果只計派位,梨天和佢隔離主愛,主愛成績好好多,但好谷架,校舍小但又貼滿學術材料。

Petman 發表於 19-6-2 20:36
我覺得柴天成績好,校舍又好過梨天。
俾我排 我會排
柴天 ,何小,梨天,圓玄,聖十

Thx

回覆 Petman 的帖子

我見你排柴天好過何小, 點解呢? 何小唔係有何中果20個位嗎?不過我見柴天上年派位都唔錯......

醒目開學勳章 王國長老

puiyee61 發表於 19-6-3 16:53

我見你排柴天好過何小, 點解呢? 何小唔係有何中果20個位嗎?不過我見柴天上年派位都唔 ...
點解咁多人誤會何中有 20 個位畀何小?

何小係 "推薦", 記住係 "推薦" 考頭 20 名既學生畀何中, 唔係何中會硬食 20 個何小學生, 就算何小 "推薦", 何中都未必會收.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆 miriam 的帖子

原來如此, 謝謝提醒!!!!

回覆 miriam 的帖子

咁唔係必收, 何小升中真係好唔掂........好過聖十少少...........

要睇下大抽獎有無保留實際25%聯繫位比何小。 呢類靠人事關係既推薦好容易涉及利益輸送。考頭 20 名先獲得推薦,可以想像得到考第21果位同學仔會幾咁傷心及唔甘心。亦可以估到小六果一年,同學仔之間為左爭做頭20名獲推薦果種互相殺戮既景況。

個人覺得玄圓幾好呀!唯一係要搭車去石圍角。。。

我見你排柴天好過何小, 點解呢? 何小唔係有何中果20個位嗎?不過我見柴天上年派位都唔 ...

何小頭20名如果操行好的話,是有推薦信。何中是會收的。
但我也不肯定小朋友將來是不是在頭20呀! 我看是整體, 那校舍非常非常窄,待在課室我壓迫感很強,同學發生沖突的話無處可走,圖書館迫到我根本唔想入去。另聽說用家有說功課多但淺。小一入學要分出兩班普教中,其他是廣教中。但將來精英班只有一班是普教中,即想讀精英班最好小一待在普教中。 我個人不喜歡太早把小朋友分類,因為小一還很小呀。
這只是我的個人睇法。我觀校覺得老師有愛心有熱誠的,小朋友參觀日就算要出來見外人,他們全部表現仍很輕鬆很自在,感覺老師冇俾壓力佢地,所以結論都是間好學校。

柴天派位成績好,校舍比較舒服,到四年級才分精英班,功課是多,用家有說老師有愛心。最主要是我喜歡四年級才分精英班和這學校數學公開賽成績很不錯。純粹個人喜好啦。

Petman 發表於 19-6-3 19:29
何小頭20名如果操行好的話,是有推薦信。何中是會收的。
但我也不肯定小朋友將來是不是在頭20呀! 我看是 ...
舊式屋邨火柴盒校舍好多都係咁樣格局,早年政府曾推出永順街地皮起新校舍,但有人嫌永順街果頭近屠房又近墳場,結果塊地比咗全完,自己唯有繼續慢慢等。

babyfatleg 發表於 19-6-2 13:00
其實現正聖十架唔可以話寶校了,因校長好努力去改間學校,我去過聴講座,覺得真係不錯,你可以去了解先
...

你話系就系啦
哲哲寫真 哲哲私相集
‹ 上一主題|下一主題