用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明? ...
樓主: Wonderlady
go

K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明?   [複製鏈接]

penpenvivi 發表於 19-6-2 22:39
純粹以運動為才能入小學的話  ,最快就係游水5歲半游到四式,有教練或certs證明,好多間都收 ,其他項目就 ...

邊度聽返來  

faikam 發表於 19-6-2 23:15

其實, 我係唔知點判斷個小朋友係咪有運動潛能啫。反而學術好, ...

penpenvivi 發表於 19-6-2 23:18
可能我識得小朋友唔太多,近年只聽到有2個小朋友可以6歲前學懂四式 其中一個佢爸爸係教練。
...

第一句已經俾到答案了

MICHAELLE.K 發表於 19-6-2 23:29
識一2012年出世的男仔
50自38
50蛙52

做到呢個時間
ㄧ星期練水量大約幾多呀?

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 00:49
尚在C,高年級發育後斷不敢隨意亂估。
10Y玩champion的唔多,升中12Y後繼續玩游水的又少好多。
“其實呢條 ...

成功左ㄧ半, 餘下就吾難

faikam 發表於 19-6-3 01:05

睇你目標係乜啦, 你肯堅持到最後, 攞個泳總嘅獎牌係唔難嘅。

吾係架, 達標吾難爭牌難....同ㄧ練習下就講天分

adriantai 發表於 19-6-3 07:55
吾係架, 達標吾難爭牌難....同ㄧ練習下就講天分

MICHAELLE.K教練話堅持到尾嘛, 其實泳總啲D3比賽, 去到U14之後, 個競爭係細好多, 你仲會保持一星期四到五日恆常練習, 唔hea操嘅, 要喺D3攞獎其實係一個遙不可及嘅目標。

同埋細個就講天份講水感, 大個都係鬥努力, 同身體優勢。 所以杜敬謙真係好勁, 以佢得米七嘅身型, 可以游到去嗰個水平

faikam 發表於 19-6-3 01:05

睇你目標係乜啦, 你肯堅持到最後, 攞個泳總嘅獎牌係唔難嘅。
泳總拿牌好講timing,要計同年齡項目排名,升組機率,對手質素……好似今次6月8日D3,撞期學界全港賽,頂尖高手不在D3,機會又多點點。

但講返轉頭,游水只不過是愛好啫,學術當為先。
個人以為數學比英文又重要點點。
依家低小,落多點時間學習,好過日曬雨淋玩體育。
想體育出成績,真係辛苦過學習多太多

faikam 發表於 19-6-3 08:32

MICHAELLE.K教練話堅持到尾嘛, 其實泳總啲D3比賽, 去到U14之 ...

D3, 我以為講D1

adriantai 發表於 19-6-3 07:47
做到呢個時間  
ㄧ星期練水量大約幾多呀?

2012的小朋友泳隊一週六訓,我估4-5000m/2H/日通常校隊2800-3000m/1.5H,其實我覺得應該都可以高效完成訓練計劃
要睇教練水平+隊友狀態+自己訓練狀態。
依家仲細,離瓶頸期仲遠

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 08:44
泳總拿牌好講timing,要計同年齡項目排名,升組機率,對手質素……好似今次6月8日D3,撞期學界全港賽,頂尖 ...

同意, 體藝本身應該係興趣行先, 陪養鬥志自我挑戰.

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 08:55
2012的小朋友泳隊一週六訓,我估4-5000m/2H/日通常校隊2800-3000m/1.5H,其實我覺得應該都可以高效完成訓 ...

唔操水就會有瓶頸期, 時間上得好慢.

adriantai 發表於 19-6-3 08:52
D3, 我以為講D1
D1梗係到10Y先玩了,😂玩泳總都係跟返策略,數據分析贏多過實力贏
所以覺得有投機一面

adriantai 發表於 19-6-3 08:52
D3, 我以為講D1

做人唔好咁貪心, D1攞獎嘅, 好大機會港隊嚟㗎喇
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

penpenvivi 發表於 19-6-2 22:39
純粹以運動為才能入小學的話  ,最快就係游水5歲半游到四式,有教練或certs證明,好多間都收 ,其他項目就 ...
我2個都是直資小學, 大的都已升中. 所以對考直私小學有了解.  
我自己的都是3,4歲開始全天候學swim,  不谷的情況下到K3 會4式 (肯定"蝶"差些) 其實都不是太奇的事.  反而某一式speed 好可能是天份好. 值得培養.     不過考直私P1我不覺得有那一間是特別看重PE能力.  正如繪畫都不會.  
反而音樂的可能會.  我識人K3 5級小提琴扣入神津P1.  我估計音樂考級似學術考試, 個人要夠定及專心努力, 需要的能力會相似, 學校會看重.   

其實好多小學的PE校隊以及樂團P1/P2會收pre-team, 有一定底就可以去考, 不必好勁,  學校亦樂意栽培.  P3以上的才多機會多比賽,  要考入需要較好能力 (樂器三級起碼)   所以P1入學如果有咩特長都未必太吸晴.   只可以當bonus.  

反而插班P3以上, 及去考中學不一樣, 有咩大獎/代表可以好有利.   

MICHAELLE.K    發表於 19-6-3 09:18
MICHAELLE.K    發表於 19-6-3 09:18

回覆樓主:

都係回應返樓主所講,可以有證明嘅運動項目,因為團體運動就比較難證明本身有幾多料,當然知道考高小及小一會有分別,我自己小朋友都係玩運動及參加總會比賽,全港公開實,不是懷疑有幾多人做到呢

adriantai 發表於 19-6-3 08:59
唔操水就會有瓶頸期, 時間上得好慢.
係,唔練咁係冇進步la
但日日操水都未必提高快我哋舊年啱識游自+蛙,技術差,訓練不得其法,一直突破不了
10月換著教練,技術改善後,提高就好快上一個層次。
師父都好重要

我係自己教囝游水, 而家KEEP一星期3次, 每次大約只有1K水, 主要(70%)係練泳式分拆, 明顯泳姿係越游越靚, 但時間上得慢.

所以係自由式上唔到時間下, 近來轉練多左背蝶, 因為本身背蝶程度式低所以進步就好明顯.

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 08:55
2012的小朋友泳隊一週六訓,我估4-5000m/2H/日通常校隊2800-3000m/1.5H,其實我覺得應該都可以高效完成訓 ...
其實咁早就進行咁高強度嘅訓練,大多數情況都係適得其反。當然每個人嘅目標都唔一樣,如果你純粹想6年班前游到頂級成績,單項要入全港頭幾名嘅,二、三年級開始操5-6日水,每日兩個鐘係無可厚非。
不過好多時呢班小朋友去到11、12歲就會進入平台期,時間慢慢比期他人追近。再加上多年操練,個人好易對游水失去興趣同動力。而且太高強度嘅訓練,亦有機會影響身體發育,值唔值得就自已衡量。
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 09:04
D1梗係到10Y先玩了,😂玩泳總都係跟返策略,數據分析贏多過實力贏
所以覺得有投機一面
...
學界比賽反而更講運氣,因為每人最多只可報兩項,有時撞正實力最強個班都係報埋同一項嘅,就齊齊炒車。
‹ 上一主題|下一主題