用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明? ...
go

K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明?  

4歳,已經看到有打籃球,足球,和空手道天份。絕對是運動型。今年升k3 ,應該如何裝備,才可以令學校看到他的資質?

暑假參加足協?

回覆樓主:

portfolio 可提及運動天份。basketball and soccer 是群體運動,你個仔是幼稚園生,吾似小學升中咁,有d參加校隊為校爭光的獎狀。空手道是個人項目,如果你個仔有奬狀就放在portfolio 。坦白講,考直私小學,第一次面試比portfolio 重要。但到第二或第三面見,學校應該會看portfolio作參考,但對父母和學生的談吐和考核才是收生的關鍵。

Wonderlady 發表於 19-6-1 23:22
4歳,已經看到有打籃球,足球,和空手道天份。絕對是運動型。今年升k3 ,應該如何裝備,才可以令學校看到他 ...

太細証明吾到D乜, 小學收生吾會睇呢D架

如果你好想俾到學校知,最直接係去上堂拎cert,參加比賽。同埋要train小朋友如果面試問到佢要識講岀嚟。

回覆樓主:

揾港隊教練寫推薦信實際D

嘩,好勁呀?。可否透露怎樣看得出呢?
4歳好像都有些籃球班、足球班,可以放些上課照片入portfoilio.

Sorry, 好勁呀應該是感歎號,不是問號,我打錯左.....

GreenMaDad 發表於 19-6-2 07:57
嘩,好勁呀?。可否透露怎樣看得出呢?
4歳好像都有些籃球班、足球班,可以放些上課照片入portfoilio.
...

籃球班,拍波,投籃(小朋友高度),速度已經掌握得到。足球,和班鬼仔同學,一玩便一個小時,追波,踢球姿勢,控球也大致似模似樣。

空手道,由上兩個星期,已經模仿隔離大哥哥練習的複雜的套拳,有非常神似。

所以已經鎖定運動型。

adriantai 發表於 19-6-2 07:45
揾港隊教練寫推薦信實際D

4歳哪有港隊教練?

我見籃球,青苗計劃要七歳才開始訓練。

不過我不會過度催谷,只是想找適當的課程給他慢慢玩。但直資多數考學術,玩靜態遊戲多。

回覆 Wonderlady 的帖子

那更加要上堂學,一來不要浪費天份,二來跟隊打同自己打街場不同。
我都覺得考小學未必太大幫助,考中學就吾同。如為了考學校,打球隊打得好是關鍵。

或者你可以上網check 下小學學界邊間小學籃球、足球勁跟住去諗下考邊間小學。

Wonderlady 發表於 19-6-2 08:04

4歳哪有港隊教練?

4歲有港隊教練唔奇呀,我女3歲開始玩運動,佢教練都係港隊,你真係可以物色一下。

講到考小學,面試過程未必睇到運動潛能,最多portfolio加幾張相,但你可以揀重視體育既學校俾小朋友去考。再唔係到大d,入左青苗儲下獎先轉校,又或者名校教練會主動同你仔女招手!(招兵係常見既事)

回覆樓主:

我囝2歲半識踏水游狗仔式, 四歲半時, 25米自由式吾洗30秒, 我都吾敢講佢有運動天份.

吾好諗太多啦, 考直資除左基本條件外, 最緊要係小朋友個格. 你拿乜獎都無用.

利申: 我囝當時有公開賽數學獎游水獎, 但ㄧ開始無做portfoilo, 之後係被逼做左. 但最終讀津校. 吾好學我

回覆樓主:

想學校睇你體藝, 最快都要小三小四考插班~

Wonderlady 發表於 19-6-2 08:04

4歳哪有港隊教練?

之前港同 2rd in有玩踢波, 我仔話佢射入ㄧ球

回覆樓主:

其他方面的資質又係點 ? 單一點話運動有天份用處不大。

Wonderlady 發表於 19-6-1 23:22
4歳,已經看到有打籃球,足球,和空手道天份。絕對是運動型。今年升k3 ,應該如何裝備,才可以令學校看到他 ...

我仔n 班已識用腳邊跑邊控足球,K1無師自通左右手互換拍藍球,羽毛球一學就識。都唔覺得對in小一有任何幫助 (但我哋無提,亦無任何活動,比賽證明到畀學校睇)。甚至6歲同佢check咗係資優,數學超班,學術算係top個批,都唔見得間間收。in直資小一臨場好緊要,肯表達,講嘢叻係贏咗一半。佢叻嘅嘢已經係叻,未必需要再强化,學校鐘意全面平均嘅小朋友。個人建議,認清小朋友弱項,主力保底,真心話,未必係你最想聽,但我會希望當初有人同我講。

Brainwave 發表於 19-6-2 10:03
我仔n 班已識用腳邊跑邊控足球,K1無師自通左右手互換拍藍球,羽毛球一學就識。都唔覺得對in小一有任何幫 ...

主力保底

認識一朋友,她的小朋友好細個便參加籃球班,初初好像打得好好,後來我小朋友小四先開始打,我才慢慢對這方面多些認識,諗番起這朋友的小朋友,再望下他出面打的球隊及學校的球隊,才發覺那個小朋友不是那麼好,應該是對升中都無乜幫助的程度。
這事件令我明白有天份一定好過無天份, 但長期訓練下去,小朋友的性格,對運動的熱誠,可投入運動的時間,能否遇到好的教練,好的隊友等等比天份重要得多。

樓主小朋友有天份是好事,最好能入到間運動好的龍校。

回覆樓主:

玩(練)得比人多既得出成績, 未必關天份高事. 呢D越大越睇到.

所以學校吾多睇年纪咁细既成績~

香港足總暑假班,4歲已經可以報名,以往是$50/10堂,抵! 課程好基本,暑假期間放下電,weekend又有比賽,可以當啓蒙班。
足總有U6的區隊,可以上網留意新一年的選拔日期。坊間有好多足球學校收4-5嵗,比銭就可以上

坦白講,太細個唔多適合專攻一項,比小孩多試不同的運動才決定