用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明? ...
樓主: Wonderlady
go

K3,已經看到有運動才能,考直資可以如何證明?  

回覆樓主:

純粹以運動為才能入小學的話  ,最快就係游水5歲半游到四式,有教練或certs證明,好多間都收 ,其他項目就唔太清楚

faikam 發表於 19-6-2 22:31
有小學會測試身體協調性? 因為我見通常都係玩下小組問下問題同傾下計咁。
...
咁都要睇返學校究竟是否有呢個需要
識幾個小低叩門/插班錄取生,共通之處,學術上都極得,口齒伶俐,同埋身形高大。

penpenvivi 發表於 19-6-2 22:39
純粹以運動為才能入小學的話  ,最快就係游水5歲半游到四式,有教練或certs證明,好多間都收 ,其他項目就 ...

係真唔係呀? 我驚啲媽咪見到你咁講, 個個走去5歲半前學識四式呀
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆樓主:

唔係個個小朋友都有能力學哂四式,教練會話比你聽小朋友能力,但5歲半游到四式確實係與別不同嘅小朋友,搵返相關運動強嘅私直就有機會。

回覆樓主:

主要樓主嘅題目係如何證明,游水係可以證明嘅運動,而且係某幾間直私嘅主打。

MICHAELLE.K 發表於 19-6-2 22:58
咁都要睇返學校究竟是否有呢個需要
識幾個小低叩門/插班錄取生,共通之處,學術上都極得,口齒伶俐,同埋身 ...

其實, 我係唔知點判斷個小朋友係咪有運動潛能啫。反而學術好, 口齒伶俐, presentable呢啲就易判斷好多, 對於一個5-6歲小朋友嚟講, 要判斷佢未來體藝嘅成就, 可能睇父母嘅portfoilo更有指標性

penpenvivi 發表於 19-6-2 23:08
唔係個個小朋友都有能力學哂四式,教練會話比你聽小朋友能力,但5歲半游到四式確實係與別不同嘅小朋友,搵 ...

學識唔難, 可以游得靚就真係天生異稟
http://www.facebook.com/photo.php?pid=639193&l=98614&id=569859326

回覆樓主:

可能我識得小朋友唔太多,近年只聽到有2個小朋友可以6歲前學懂四式 其中一個佢爸爸係教練。

penpenvivi 發表於 19-6-2 23:18
可能我識得小朋友唔太多,近年只聽到有2個小朋友可以6歲前學懂四式 其中一個佢爸爸係教練。
...

其實我個仔都係6歲學晒所謂嘅4式, 不過去到今年6年班先開始4式游得似模似樣, 唔會游到浸襯咁

不過如果有教練推薦, 專業認證嘅, 我相信姿勢應該係靚嘅

回覆樓主:

咁而家除左學識四式之外仲有時間紀錄可以做證明,亦都有參賽數據,如真係需要證明的話。

penpenvivi 發表於 19-6-2 23:18
...
識一2012年出世的男仔
50自38
50蛙52
50背43
爸爸唔係教練

回覆樓主:

其實只不過係講到證明而又有小學會注重嘅項目啫 我知道有小朋友做到嘅,亦都要下苦功唔係易事。完

游水呢項運動,如果不是真愛,真真唔易堅持。
小朋友太細只可以技術上提高,訓練心肺。力量過度開發未必是好事。
但如果停一段時間唔訓練,成績即刻跌落來,前段時間辛苦訓練付諸流水。

lkwkenneth 發表於 19-6-2 21:30
係考小一階段,係好難証明運動天份,要靠運動入名小,我覺得你最好唔好單靠運動。

首先,大部份直私面試 ...

「佢地小一面試還是收學術+轉數快學生為主」

想問吓,轉數快,同未來成績其實有冇關係?好多名校小一揀人真係鐘意醒目仔女。

MICHAELLE.K 發表於 19-6-2 23:39
游水呢項運動,如果不是真愛,真真唔易堅持。
小朋友太細只可以技術上提高,訓練心肺。力量過度開發未必是 ...

係, 唔鐘意游水而被逼游水真係好痛苦, 喺泳會見唔少。

不過我都見過有棒下出孝子嘅另類個案, 睇住個小朋友次次咸住嚟游, 咸足兩年, 最後去到6年級開始游到成績, 就突然愛上游水, 一星期游足6日, 升中後喺學界同泳總比賽不時入三甲

penpenvivi 發表於 19-6-2 23:29
咁而家除左學識四式之外仲有時間紀錄可以做證明,亦都有參賽數據,如真係需要證明的話。
...

有得諗, 依家泳總最細係U8嘅比賽, 遲下可以加多個U6比賽, 又賺多畢

faikam 發表於 19-6-2 23:59
係, 唔鐘意游水而被逼游水真係好痛苦, 喺泳會見唔少。

不過我都見過有棒下出孝子嘅另類個案, 睇 ...

泳總一年三次長池三次短池,頭三多少靠點點運氣+技巧,
但學界全港賽真係唔易頭三。
今年6月8日學界全港賽基本無懸念

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 00:15
泳總一年三次長池三次短池,頭三多少靠點點運氣+技巧,
但學界全港賽真係唔易頭三。
今年6月8日學界全港賽 ...

泳總一年係d1, d2, d3各3次長池3次短池, 再加長短池各一次錦標賽, 合共20次賽事。

泳總分齡計生日, 喺比賽日啲大仔就著數啲, 不過去到最top個幾個, 基本上係無視個一兩年嘅差距。

如果全港小學區際游泳比賽嘅, 反而A Grade就充滿變數, 呢個年紀真係隨時可以快幾秒無人知。

faikam 發表於 19-6-3 00:29

泳總一年係d1, d2, d3各3次長池3次短池, 再加長短池各一次錦 ...

尚在C,高年級發育後斷不敢隨意亂估。
10Y玩champion的唔多,升中12Y後繼續玩游水的又少好多。
“其實呢條路未必真的好難,只不過睇最後賓個堅持行到尾",from小朋友啲教練

MICHAELLE.K 發表於 19-6-3 00:49
尚在C,高年級發育後斷不敢隨意亂估。
10Y玩champion的唔多,升中12Y後繼續玩游水的又少好多。
“其實呢條 ...

睇你目標係乜啦, 你肯堅持到最後, 攞個泳總嘅獎牌係唔難嘅。

泳總無乜德政, 唯一係賽事資料齊全公開, 其實你上泳總個網, 乜資料都有得睇。另外, U10都有人游Champion, Champion都係分齡, 但一定係最快個啲先有得游, 其實游到champion都係一個小小嘅榮耀, 因為你喺當年嗰個年齡組別最快個十幾廿個人先有得游Champion。