用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有無神津和直資爭學生的前例?
go

有無神津和直資爭學生的前例?  

幫同學問, GH收了, 但也很心儀某間神津, 到7月9日, 會唔會...

小乖豬 發表於 19-6-1 20:35
如題
爭學生? 一定無
有,仲吾周街知 (父母唱通街)

王家爸爸    發表於 19-6-2 09:14

LS 同 DBS算唔算

幫同學問, GH收了, 但也很心儀某間神津, 到7月9日, 會唔會...

唔明,點爭法? 神津喺自行出口術?
9/7 正常都係自行去叩門做筆試

回覆樓主:

識人已有直資 offer, 冇去 in 自行間神校,自行嗰間打俾佢問點解唔去 in

回覆 a_for_apple 的帖子

我女有此經驗,冇去面試,收到mcs 來電,解釋取了直資offer. 面覺對方好有禮貌,似擔心我們忘記面試

聽聞LS和SMC打晒開口牌, 叫面試學生到時記住來註冊入學, 唔知有無其他學校再明顯D呢? 或什問學生去左邊間再加埋獎學金呢?

過去基本上無神級津校同神級直資爭學生既前例,只有前幾年既B2(B3)津校同B2(B3)直資爭學生既前例。

小乖豬 發表於 19-6-2 01:44
聽聞LS和SMC打晒開口牌, 叫面試學生到時記住來註冊入學, 唔知有無其他學校再明顯D呢? 或什問學生去左邊間再 ...
唔係打開口牌,係有啲小學生英文唔好,誤會咗brother既意思。

kirstyau 發表於 19-6-1 22:20
唔明,點爭法? 神津喺自行出口術?
9/7 正常都係自行去叩門做筆試
講得啱,如果覺得自己掂既,到時正常咁去叩門考筆試。如果真係掂既,一定會收;如果唔收,只好怨自己功力唔夠,被比下去。

未見過唔代表冇,見過亦可能只是個別例子。

王家爸爸 發表於 19-6-2 09:11
唔係打開口牌,係有啲小學生英文唔好,誤會咗brother既意思。

LS的而且確係暗示或明示,去interview 的就知。否則TSL成隊數學校隊不會棄DBS offer 而take LS.靠自行入的,都有收到指示

IYY    發表於 19-6-4 00:09

bearbear2003 發表於 19-6-2 09:40
LS的而且確係暗示或明示,去interview 的就知。否則TSL成隊數學校隊不會棄DBS offer 而take LS.靠自行入的 ...
如果係咁就唔會年年有人話暗示咗無收啦。

bearbear2003 發表於 19-6-2 09:40
LS的而且確係暗示或明示,去interview 的就知。否則TSL成隊數學校隊不會棄DBS offer 而take LS.靠自行入的 ...
幾年前,有個家長同我講話面試之後人哋話「bye... hope can see you soon」,佢堅持係暗示,真係俾佢吹脹。最後無收到佢,我叫佢去考叩門試,不過都係衰咗。

王家爸爸 發表於 19-6-2 10:34
幾年前,有個家長同我講話面試之後人哋話「bye... hope can see you soon」,佢堅持係暗示,真係俾佢吹脹。 ...

呢句唔係,呢句正常,收到的並不是呢句,佢表錯情了

王家爸爸 發表於 19-6-2 10:34
幾年前,有個家長同我講話面試之後人哋話「bye... hope can see you soon」,佢堅持係暗示,真係俾佢吹脹。 ...

尼句係個小朋友/家長會錯意啫

Brother既暗示都好明顯架

akys 發表於 19-6-2 09:34
未見過唔代表冇,見過亦可能只是個別例子。
呢句真!

pekovian 發表於 19-6-2 11:09
尼句係個小朋友/家長會錯意啫

Brother既暗示都好明顯架
其實佢會點講?

醒目開學勳章 王國長老

識人註冊後收英華女電話,話自行收左但最後派後唔見佢,問佢仲讀唔讀
咁算唔算係樓主講嘅爭學生?

hopelo 發表於 19-6-1 23:54
回覆 a_for_apple 的帖子

我女有此經驗,冇去面試,收到mcs 來電,解釋取了直資offer. 面覺對方好有禮貌, ...
原來MCS都咁進取。聽聞前兩年級一級二都留到。無被搶