用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

del

delete

回覆樓主:

其實两間差晤多, 唔駛学費好似好d, 但你如唔concern学费, 就選蘇小, 佢缺点係無課外活動, 呢d比錢解決到

delete

按 17 年升中表現,大家都接近,52% 左右 Band 1。但蘇小多人去國際學校。
升 Band 1A 官津要睇運氣,因為 Band 1A 成績嘅,如果自行離場失敗,就要面對有機會抽到 Band 1BC,尤其你係仔,東區仔升中係有點吃虧但比其他區好得多。
新基灣四年級開始有精英班,精英班普教中。
唔需要為「小朋友已適應了普教中」而對一間學校卻步。好多小朋友都係讀英普幼稚園,上到小學咪一樣。相信新基灣唔係第一年收蘇幼同其他英普幼嘅學生,老師自然有方法幫佢哋適應。始終係母語,畀一兩個月時間適應,好快追得上。年年都有人由普教中學校插入粵教中,或者調轉,佢哋都照樣可以適應,甚至可能讀得更好。

回覆樓主:

如果兩間派位差不多,我選津校。一,有弟弟及妹妹。二,不用比學費。三,津校父母比資源易做最top的一群。四,津校資源多,課外活動及出外參觀如常識課多好多。五,校社亦較新,設施亦較好。

識人讀蘇小,返學一開始就教書默書,頭一個月已有人走。津校起碼有適應週。

不用擔心,除非小朋友唔識廣東話,否則,佢地好快適應。

回覆樓主:

新基灣頭幾個月都係適應期,把同學差距拉返接近。
多課外活動,除星期一至五放學外,星期六早上有兩組課外活動可參加,已包括各類體藝、STEM、lego班等等,幾百蚊一學期。

另外,基灣啲家長本身都谷,所以不是比多啲資源就可以成績突出。唔同二、三線津校,家長谷下就考級頭。

聽家教會啲家長講,高年級數叻嗰批,在校外做緊中學數啦。仲有學校會選資優同學去資優學苑上課。

中英不用擔心,因為學校閱讀風氣好強,我囡小一下學期已讀咗過30本中文書。英文書未計。全部學校免費提供。我囡一年級尾已可做3年級英文閱讀理解,覺得容易,星加坡的二年級英文閱讀理解也無問題。

anniellm 發表於 19-6-2 15:21
新基灣頭幾個月都係適應期,把同學差距拉返接近。
多課外活動,除星期一至五放學外,星期六早上有兩組課外 ...

只係津校沒有選過學生,只要父母肯比資源及時間,在津校做最top易過在私校。

回覆 lulumelody 的帖子

基灣谷一向都知, 谷小朋友同谷大人, 真係要好有心理準備. 不過同意津校唔洗交學費最好, 拿錢來學其他野.

delete

delete

兩間都係谷
所以我會選免費, 加上仲有細既跟尾
同埋新基是千禧校舍, 環境會比較好D

delete

delete

1998Ruby1998 發表於 19-6-2 11:09
按 17 年升中表現,大家都接近,52% 左右 Band 1。但蘇小多人去國際學校。
升 Band 1A 官津要睇運氣,因為  ...

新基灣同蘇浙同區,升中有乜分別?又點解東區男仔升中唔太有利呢?~~~

joelle 發表於 19-6-3 11:12
請教一下, 基灣只有52%左右升BAND 1嗎? 那麼似乎和蘇浙是有點距離。
聽聞蘇浙有7成幾8成上BAND 1, 很想知道 ...

你是不是搞錯咗新基同舊基?
新基唔止52%band 1率喎

delete

delete

回覆樓主:

蘇小應該中間走好多人,所以升本地中學人數少,升band1 的%才咁多。

我會選新基, 雖然蘇浙語境好, 但校舍好殘舊, 好陰暗. 前年去interview時, 課室牆身剝落, 每月交$3,xxx 學費, 感覺不值.  而且剛巧我碰上的老師態度冷漠, 完全沒有愛心, 只跟我說學校好谷, 好多功課, 但有朋友也有遇到親切的老師.

論學術及升中, 兩間應差不多, 新基應該貼地d, 因要配合政府課程, 體藝一定比蘇浙好, 比較全面d.

最重要係唔使比錢讀書, 萬一追唔上, 可再去外補都無gum傷.

小李 發表於 19-6-3 16:41
我會選新基, 雖然蘇浙語境好, 但校舍好殘舊, 好陰暗. 前年去interview時, 課室牆身剝落, 每月交$3,xxx 學費 ...

我知好多國内小朋友來香港回入蘇浙, 因係普通話教學! 佢哋唔識廣東話! 我想知新基灣, 究竟谷嘅程度去到邊? 小一至小三 會唔會輕鬆少少? 還是小一已經好谷好深好多功課? 本人不是好谷 好進取 嘅家長, 少女幼稚園現讀happy school, 只希望小朋友開心返學! 新基灣校舍大又近屋企, 所以還在觀察中! 希望用家畀啲意見! 感激大家!