用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有CKY VS 瑪利諾MCS
樓主: jetcojetco
go

蔡繼有CKY VS 瑪利諾MCS  

deco99 發表於 19-6-2 22:26
提前一個月係指返學日期卦?我以為八月學費即係七月通知,轉數日前通知即可?Anyway,我覺得聽日通知應該 ...

真系唔知,等我今晚再認真睇下先,thx提醒。唉,不過題外話,我知有d家長一心已經諗住放位,但仍然會讀半個月再退,真心唔理解!咁樣就算最後waiting到嘅小朋友都會錯過orientation

cleverGG 發表於 19-6-2 22:31
真系唔知,等我今晚再認真睇下先,thx提醒。唉,不過題外話,我知有d家長一心已經諗住放位,但仍然會讀半 ...

呢d家長真係唔知所謂,影響其他小朋友入讀,同埋都會擾亂學校安排。我都好奇咁樣佢d諗住幾時通知學校?七月尾通知學校讀兩個星期?八月先通知係要俾兩個月學費讀兩個星期?唔好玩啦!

有 MCSPS,唔需要俾錢讀另一間

想知其實cky開始call waiting未呢?

回覆 tszyutszyau 的帖子

樓主話兩星期前收到call waiting。

cleverGG 發表於 19-6-2 21:50
唔好咁快氣餒啊!我同另一個識嘅媽咪聽日都會寫信放位CKY, 所以仲有機會的祝你好運
...
又係抽中咗心儀的學校?恭喜曬!

回覆 GreenMaDad 的帖子

星期六係ECA, 要著校服但唔一定要參加的. CKY會多家長參與既時間如Sport day, swimming gala, teacher appreciation day, 有好多項目家長都可以選擇出現, 或做家長義工幫手帶隊. 至於功課洗唔洗家長投入其實都係好似傳統學校一樣, 自己唔放心既家長一定不能自拔. 其實除非你讀過晒兩個學制, 如果唔係又點知邊個好d? 都不外孚係朋友聽返黎. 你所自己想你女兒將來成為邊類型就揀邊種學校

回覆 cleverGG 的帖子

好多謝謝你慷慨嘅分享!你真係好明白我哋等waiting call 媽咪嘅心情!聽完你嘅分享後,真係覺得好無奈!因為其實waiting email講明如果開學前我哋收唔到call,其實就係等於冇學位!所以想請問其實小朋友係唔係八月中就開學呢?如果好似你咁講啲家長讀兩個星期先退學,咁waiting 既小朋友明明有機會都變無機會wait 到?

回覆樓主:

請問有無CKY校車線供參考?因家住港島。

naughtyma 發表於 19-6-3 21:58
回覆 cleverGG 的帖子

好多謝謝你慷慨嘅分享!你真係好明白我哋等waiting call 媽咪嘅心情!聽完你嘅分享 ...
15/8開學,足夠時間試讀2星期的。不過,唔係咁多人咁得閒去試讀啩!

abcurry 發表於 19-6-3 22:21
請問有無CKY校車線供參考?因家住港島。
CKY website 有校巴公司電話可致電查詢。另外港島區也有保姆車行走。

回覆 美美羊 的帖子

希望如你所講啦!如果大家有機會,請將我哋waiting 嘅condition,即開學前才收waiting call都話比打算試嘅家長聽啦!

回覆 naughtyma 的帖子

我指試讀

回覆 jetcojetco 的帖子

我是CKY 家長,也曾經在CKY和神校中間掙扎,害怕為孩子做錯決定。
相信樓主不太介意學費和交通,那就硏究一下學制、教育理念和教學方法是否適合孩子。
CKY 重視培養孩子的學習態度和興趣,學校能讓學生愉快學習但不代表讀得輕鬆,活動多元化但未必好精,因學校只會提供適當的練習,老師強調比賽志在開心盡力完成,分數和獎項是其次,如果家長重視分數和獎項,又抱著傳統教學的心態,讀CKY 會覺得沒有安全感和不值得!
樓主心儀MCS即是偏向接受傳統教學和本地課程,而小孩又喜歡,何不早下決定?

回覆樓主:

MCS 校舍 一流,有BAND 1 中學。

回覆樓主:

MCS 校舍 一流,有BAND 1 中學。

GreenMaDad 發表於 19-6-2 09:15
MCS是老校但不老土,我自己反而覺得CYK被過份吹捧。

完全贊同

恭喜你呀! Happy problem ;)
我識一個女仔,2年前同你小朋友有完全一樣的OFFER。Her mom picked MCS for her. No regrets.

MCS 係頂尖的本地學校,教法不能同一般local school相提並論。唔係一定津貼就會比唔上要交學費的學校既。

你囡囡有無特別過人的運動/音樂天分,要佢花多好多時間泳隊或樂團練習? 如果有,值得留喺CKY發展佢專長,如果唔係有非常突出的專長,留在MCS全人發展吧!

美美羊 發表於 19-6-2 23:50
又係抽中咗心儀的學校?恭喜曬!

多謝你!抽中囡囡和老公心儀的MCS,昨天正式寫信放了我心儀的CKY.真系好難決定,所以最後交比囡囡決定

cleverGG 發表於 19-6-5 11:15
多謝你!抽中囡囡和老公心儀的MCS,昨天正式寫信放了我心儀的CKY.真系好難決定,所以最後交比囡囡決定
...

無乜聽到有人後悔入讀 MCS,唔谷又自由,仲要係唔使交學費的英小,升中學部的門檻又唔高,抵讀到不得了