用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 蔡繼有CKY VS 瑪利諾MCS
樓主: jetcojetco
go

蔡繼有CKY VS 瑪利諾MCS  

回覆 Lojimisme 的帖子

有mps 當然要mps

Lojimisme 發表於 19-6-2 11:00
回覆 Taka12 的帖子

我情況跟樓主不同。CKY 在港島區的確是有校巴及保姆車,我擔心的是往後如參加課外活動 ...

MPS 比 MCS仲輕鬆,應該唔會揀錯~~~

pccw2017 發表於 19-6-1 20:29

樓主快d放MCS位啦!大把人等緊位架!CKY一定好,要比學費一 ...

x2 比我抽到諗都唔使諗
你有conern即係對mcs唔太心儀
快 d放位啦

p. s. 我嗰個係仔

pccw2017    發表於 19-6-3 17:08

好支持你的選擇!
CKY 好像星期六早上一定要返,無校車....見過有媽咪背住個double bass拖住兩個小朋友在CKY 門口追截的士......

GreenMaDad 發表於 19-6-2 12:18

好支持你的選擇!

星期六ㄧ定要返? 全校? 做乜? 纯八卦

Lojimisme 發表於 19-6-2 11:00
回覆 Taka12 的帖子

我情況跟樓主不同。CKY 在港島區的確是有校巴及保姆車,我擔心的是往後如參加課外活動 ...

有細女都係揀津校好,我知細佬妹好多入唔到cky好麻煩

我住九龍塘!遠近已不是考慮因素!CKY是2星期前call 我去註冊!當時大抽獎未放榜

相信大部分家長都會先攞offer, 到最後才決定選那一間學校比較適合小孩!現在就是南北2極!2間好學校之間作出選擇!所以請教一下大家!謝謝

回覆樓主:

其實其他人好難俾到意見你, 每個小朋友唔一樣, 反之最重要係每個父母都唔一樣....

有啲家長鍾意小朋友讀傳統學校, 例如我, 我鍾意佢哋 做傳統功課之餘亦都有少少需要自己思考創意嘅而家傳統校都多咗好多啲類型....

我反而有啲怕cky 嗰啲功課父母要幫手又要諗我承認我都係傳統學校成長

Cky 都係一間非常好嘅學校只係父母想要啲咩 或者你想自己嘅小朋友成為啲咩

Mcs 係三測三考好多家長未必鍾意但係我自己就幾欣賞, 因為每次嘅範圍反而少啲而且佢哋有夏令時間,5月到 9月都放 1:15pm..... 小朋友多咗好多時間

Cky 就多啲假期 各有各優點, 希望樓主快D 諗清楚, 可以盡快放位, 兩間都係好學校, 兩間都好多人等緊

回覆 Vana 的帖子

謝謝你的意見!

回覆 jetcojetco 的帖子

原來你係兩星期前收waiting call, 我都係 waiting CKY , 那我應該無機會啦!請問你寫了幾多封求位信,先成功waiting 到呢?

回覆 adriantai 的帖子

以我所知係,應該係ECA, 好像要穿校服,有錯請指出。

MCS

學业根基穩固,氣質一流

MCSPS,吾谷又中英俱佳。

naughtyma 發表於 19-6-2 20:16
回覆 jetcojetco 的帖子

原來你係兩星期前收waiting call, 我都係 waiting CKY , 那我應該無機會啦!請問 ...

唔好咁快氣餒啊!我同另一個識嘅媽咪聽日都會寫信放位CKY, 所以仲有機會的祝你好運

回覆 cleverGG 的帖子

謝謝你的鼓勵呀!請問你們最遲要幾時交第一個月學費呢?希望等Call 都唔會漫無目的甘等!十分感謝你!🙏🏻

Vana 發表於 19-6-2 17:55
其實其他人好難俾到意見你, 每個小朋友唔一樣, 反之最重要係每個父母都唔一樣....

有啲家長鍾意小朋友讀傳 ...
極有價值信息,
MCS
1. 三測三考
2. 夏令時間,5月到 9月放 1:15pm

thanks,求更多料

回覆樓主

收政府錢的學校能否講六四及中國過去及現在的事實情況?

naughtyma 發表於 19-6-2 22:05
回覆 cleverGG 的帖子

謝謝你的鼓勵呀!請問你們最遲要幾時交第一個月學費呢?希望等Call 都唔會漫 ...

我們注冊時已經交了autopay form, 學校會7月2號扣8月學費,所以應該都係等於要比一個月學費。因為我記得注冊信寫明退學要一個月前通知,否則學費照扣。所以就算我最快聽日通知學校,都趕唔切。

cleverGG 發表於 19-6-2 22:21
我們注冊時已經交了autopay form, 學校會7月2號扣8月學費,所以應該都係等於要比一個月學費。因為我記得注 ...

提前一個月係指返學日期卦?我以為八月學費即係七月通知,轉數日前通知即可?Anyway,我覺得聽日通知應該都唔會收果一個月學費,爭一日又係週末,希望學校唔會咁。