用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 20/21 P6 呈二
樓主: kirstyau
go

20/21 P6 呈二  

hagupit 發表於 19-6-2 18:46

我哋講暑假補甚麼,都冇話冇其他活動,只係大家太敏感。:joy ...

所以已經係第一個post補充返, 請大家高抬貴手

升小五暑假,我認為睇多些書,中英都睇,去不同博物館,另外,要每日做運動,操好身體。

回覆 Sheep06 的帖子

十級跳都有機會, 可能你識人少, 所以唔清楚, 仲有補習與否, 每個小朋友資質不同, 不能一概而論, 我兩個小朋友性格不同, 一個不用補習, 自己搞掂, 一個頭都大埋.

kirstyau 發表於 19-6-1 16:53

2次都係班二, 不過好驚佢衰收尾

我阿女就最差呈一,越考越好。倒返轉可能好D。阿妹都係升P5,同你差唔多,但真係同人唔同命,你target係top10,我target top30,只希望佢穩坐B2,真係羞家

而家興唔興升中面試班?面試係我女弱項,如果有襯暑假得閒上吓都好...

阿細都升小五。一向hea 下hea下,點知下學期數學炒左,佢自己知大件事。補左習,今個星期考完試,佢自己都話「補習不能停」
我真是希望佢開竅, 我只希望佢keep住b1尾

Lingcheung 發表於 19-6-3 09:10
阿細都升小五。一向hea 下hea下,點知下學期數學炒左,佢自己知大件事。補左習,今個星期考完試,佢自己都 ...

唔駛擔心啦,連我果個都開竅了,佢話補習不能停,即係緊張了,放心

希望啦
讀書系佢生活中priority 好低。吃喝玩樂扮靚最重要。我早排比啲校服相佢睇,希望比啲鬥心目標佢。佢問我「考幾多名先得」我答完之後,佢話「不好發夢

little_yolky 發表於 19-6-3 08:59
我阿女就最差呈一,越考越好。倒返轉可能好D。阿妹都係升P5,同你差唔多,但真係同人唔同命,你ta ...

係阿媽大想頭,其實心知要同家姐一間有D難度,盡力啦!

上星期考完主科問佢覺得點, 衰女包已經話,阿媽“期望越大,失望越大呀”

kirstyau 發表於 19-6-3 09:39
係阿媽大想頭,其實心知要同家姐一間有D難度,盡力啦!

上星期考完主科問佢覺得點, 衰女包已經 ...

佢好搞笑呀!

我本來叫家姐就下細既,考B2果間,不過家姐reject咗

LeeCC 發表於 19-6-3 07:26
升小五暑假,我認為睇多些書,中英都睇,去不同博物館,另外,要每日做運動,操好身體。 ...

冇錯。做多d運動,保持身體健康,考試先黎病時有發生(學校同學仔)。

Lingcheung 發表於 19-6-3 09:10
阿細都升小五。一向hea 下hea下,點知下學期數學炒左,佢自己知大件事。補左習,今個星期考完試,佢自己都 ...

好個方面諗, 小四跌一跌, 終於識驚,仲有時間追!

albb 發表於 19-6-3 08:41
回覆 Sheep06 的帖子

十級跳都有機會, 可能你識人少, 所以唔清楚, 仲有補習與否, 每個小朋友資質不同, 不 ...

可能因為讀龍校小學,不多見人補習,有補習的也 不見有起色,所以沒有人三级跳的現象

有無前輩分享下, 阿仔好肯睇書, 咁應該比咩中, 英文書阿仔睇(增值)?

doubleama 發表於 19-6-9 18:09
有無前輩分享下, 阿仔好肯睇書, 咁應該比咩中, 英文書阿仔睇(增值)?

書展帶佢去主館自己選擇。 細個嘅時候仲可以話我買咩睇咩,到大個基本上佢自己揀。 阿女要睇me before you,我都畀佢睇。

呢個暑假諗住每日做少少數學, 訓練孩子做題小心, 中英繼續1:1 私補, 有外遊, 運動,幾個 camping

醒目開學勳章

我女女都今年9月升小5了,話咁快

doubleama 發表於 19-6-9 18:09

睇一些名人傳記和小說,五年級學的文體是人物傳記和記事抒情。還有,睇一些關於歷史的書,對歷史有個初步認識,五六年級常識有中西歷史

LeeCC 發表於 19-6-11 07:17
睇一些名人傳記和小說,五年級學的文體是人物傳記和記事抒情。還有,睇一些關於歷史的書,對歷史有個初步 ...

名人傳記,歷史好提議。

LeeCC 發表於 19-6-11 07:17
睇一些名人傳記和小說,五年級學的文體是人物傳記和記事抒情。還有,睇一些關於歷史的書,對歷史有個初步 ...
多謝前輩教路, 請問可以睇咩小說? 作者多是?