用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 20/21 P6 呈二
go

20/21 P6 呈二  

改改個Heading
岩岩考完大考, 討論下嚟緊暑假點預備 P5

自己:
報咗數研先鋒班,

中文 搵家姐中學個私補中文老師,暑假幫阿妹加一個鐘補中文

英文繼續恆常外籍1對1

鋼琴叫阿sir開咗五級歌, 主要係用嚟呈分三次考試,但求攞正常分數,升6暑假考級,考到就考。

最希望P4入top10

補充: 只係“暑期班”2個+“恆常”1個,總時數“4.5小時”一星期,所謂“谷”都是咁多吧了。其餘時間是外游,閱讀,游水......
亦不會買一幢補充死做爛做

開post只係搵同路人互相鼓勵下。

kirstyau 發表於 19-6-1 15:15
岩岩考完大考, 討論下嚟緊暑假點預備 P5

自己:

呀妹今次考試有無信心呀?我囡放棄咗啦,佢話呈二失咗手,呈三+畢業試(雖2次分數已正常番)但點追都應追唔到

熱媽 發表於 19-6-1 16:52
呀妹今次考試有無信心呀?我囡放棄咗啦,佢話呈二失咗手,呈三+畢業試(雖2次分數已正常番)但點追都應追唔 ...

2次都係班二, 不過好驚佢衰收尾

你女醒呀!適當時候係top10,中學有著落!我阿大都係靠呈一,二食糊。 我而家都成日話好彩你係呈二考得最好,呈三都已經跌左。

kirstyau 發表於 19-6-1 16:53

2次都係班二, 不過好驚佢衰收尾
我囡係好彩P5考得好得體,但呈二唔得,其實我好擔心,呈三雖回升番,但都無用啦!好彩直資肯收

熱媽 發表於 19-6-1 17:17
我囡係好彩P5考得好得體,但呈二唔得,其實我好擔心,呈三雖回升番,但都無用啦!好彩直資肯收 ...

係囉!所以諗緊P5點谷阿妹 P5有冇top10最關鍵。

kirstyau 發表於 19-6-1 17:21
係囉!所以諗緊P5點谷阿妹  P5有冇top10最關鍵。
呢句真喎!

回覆樓主:

暑假報左中文和英文班,數學自己教! 上學期考得唔好,希望下學期追番!

其實如果小學每科都要補, 上中學怎樣算利申: 子女已中一,小學沒有補習,現在中學還未需要補習。不過明白升中 真的競爭很大.

Sheep06 發表於 19-6-1 21:27
其實如果小學每科都要補, 上中學怎樣算利申: 子女已中一,小學沒有補習,現在中學還未需要補習。不 ...

阿女一路只補外籍oral1對1, 而家中文同數都係諗住暑期班,不是恆常。

Sheep06    發表於 19-6-1 21:30

Sheep06 發表於 19-6-1 21:27
其實如果小學每科都要補, 上中學怎樣算利申: 子女已中一,小學沒有補習,現在中學還未需要補習。不 ...
我知部份同學仔,平時成績不過不失,但一到P4暑假就向上力谷,真係成績三級跳咁上,有了成績當然好揀中學,過完呈三繼續正常生活。佢地可能等下次F2~3再谷黎揀科。

熱媽 發表於 19-6-1 21:42
我知部份同學仔,平時成績不過不失,但一到P4暑假就向上力谷,真係成績三級跳咁上,有了成績當然好揀中學, ...

明白! 原來可以這樣大突破, 一個暑假可以谷起. 因身邊沒有遇過這樣的人

Sheep06 發表於 19-6-1 21:57
明白! 原來可以這樣大突破, 一個暑假可以谷起. 因身邊沒有遇過這樣的人
...

真係好多黑馬。 同埋阿妹係有能力但係懶同hea,講真如果佢距離Top10好遠,真係慳返疊埋心水入直中。

kirstyau 發表於 19-6-1 22:16
真係好多黑馬。 同埋阿妹係有能力但係懶同hea,講真如果佢距離Top10好遠,真係慳返疊埋心水入直中。 :igiv ...

加油!

hagupit 發表於 19-6-1 21:22
暑假報左中文和英文班,數學自己教! 上學期考得唔好,希望下學期追番!
...

今年P5? 呈一加油!

kirstyau 發表於 19-6-1 22:22
今年P5?  呈一加油!

今年P4

hagupit 發表於 19-6-1 23:14
今年P4

咁仲有時間追
數學呈分,成績比例會同中英一樣 X 3倍,所以數高分差好遠。

我地學校平常 中英x300, 數x200,
所以幫佢報暑期班操數。

kirstyau 發表於 19-6-1 23:15
咁仲有時間追

所以暑假要追

回覆 Sheep06 的帖子

這種靠剎那間 "谷" 出來的成績, 同意雖然某程度上可能提高一些分數以致名次, 但缺乏恆常的學習心和根基的知識在這種 "谷" 的情況下扭曲了小朋友的平時正常表現, 例如唔谷就只是band2成績, 谷就掹車邊上到band1C成績, 在這情況下好彩入到band1中學, 對那小朋友是否會吃力呢? 因為那小朋友一定不願意被人長期 "谷" 的. 這好比另一帖有網民提出谷出來的成績是否錯配學校級數的問題.

小乖豬 發表於 19-6-2 02:02
回覆 Sheep06 的帖子

這種靠剎那間 "谷" 出來的成績, 同意雖然某程度上可能提高一些分數以致名次, 但缺乏 ...

又咁講如果真係根基差,語文(中/英)根本冇可能幾個月谷到跳幾級。 從來學語文最好係培養閱讀,Li樣由K已經開始做,亦喜見2個女鍾意睇書。
而家只不過操考試技巧/速度。自問讀書差, 點谷都冇用,英文從來對我黎講係雞腸。
唔洗張個”谷”放到咁大,講真都要細路受谷,你估一舊海綿任我搓圓撳 扁,係就好囉!大把拉牛上樹。

都係升P5暑假進補下者,嚇親大家,唔好意思

mianyang_99    發表於 19-6-3 08:49

回覆 kirstyau 的帖子

或者我補充少少, 咁我意思又唔係話谷無用, 而係小朋友都要有番咁上下的底子才可以比你谷到D野出來.

mianyang_99    發表於 19-6-3 08:50