用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 14 網抽獎結果統計
樓主: S.Q.A
go

14 網抽獎結果統計  

chingkeikei 發表於 19-6-2 15:04
佢有佢既賣點, 身邊的朋友甲1乙1中

係 所以小位唔影響真正心儀佢嘅家長

chingkeikei 發表於 19-6-2 15:03
其實學校好早就安排緊課室以應付可能會加班, 校內既家長都見到課室既調動, 所以好大機會會加多一班, 而最後 ...

之前都聽聞學校會騰出課室配合,所以先覺得教育局好亂嚟,如果唔使一時5班小一,一時又可能得2班小一,學校無論硬件同軟件都可以穩定落嚟,先有時間精神投放在其他地方發展。只為覺得辛苦了間學校,都辛苦咗想小朋友入到嘅家長。

vlming88 發表於 19-6-2 14:39
上年真係好激烈,(小兒有幸抽中). 華仁係非常好學校,但家長需要配合。恭喜各位準華小小生.
...

點配合?

中炮米。想問呢間學校是傳統好谷的學校嗎?校曆三測三考,好似很辛苦!

醒目開學勳章

回覆樓主:

炮米3次測驗當係考試前熱身,分數不落成績表的。
利申: 本人炮米家長

醒目開學勳章

回覆樓主:

放心,在net 14 炮米絕對不算谷。功課初小4至5份,高小6至8份。

jelly-pudding 發表於 19-6-2 21:44
炮米3次測驗當係考試前熱身,分數不落成績表的。
利申: 本人炮米家長

考試成績會排班及級的名次嗎?謝謝!

醒目開學勳章

回覆樓主:

會,三次考試(我地叫評估的)都有排。

醒目開學勳章

回覆樓主:

當年我仔第二志願派唔入,最後叩門入的。

jelly-pudding 發表於 19-6-2 22:19
當年我仔第二志願派唔入,最後叩門入的。

謝謝! 再請問一下,你的囝仔現在幾年級了? 多同學要外補嗎?看到學校網站,好像有很多很有趣的課外活動可以參加.... 我的也是囝仔...

醒目開學勳章

jkylee001 發表於 19-6-2 22:35
謝謝! 再請問一下,你的囝仔現在幾年級了? 多同學要外補嗎?看到學校網站,好像有很多很有趣的課外活動可以 ...

P.4了。
據我所知是有很多同學有去功課班和外補的,其實間間學校的學生都係咁。但也有一些只補一兩科。看你自己需要吧。

我兩個小朋友甲一乙一中太古

不過我諗14網之後既家長可以參考到
之後幾年出生率差不多, 可能丹循會KEEP 住3班都唔定

好奇有無人乙一填16網借位?

molasses 發表於 19-6-1 23:34
唔敢講個個都好乖  但有朝氣係真, 亦係當年好impressed我嘅一點, 我去過東區某直資, 適逢有班小朋 ...

請問學校係咪有資優教育,睇學校網頁講話每個學生都有評估,請問你覺得有無咩幫助?

jessip2013 發表於 19-6-3 10:10
請問學校係咪有資優教育,睇學校網頁講話每個學生都有評估,請問你覺得有無咩幫助?
...

每個小一生喺8月尾有做評估, 然後頭40個會有得選擇讀唔讀一個由出面機構辦嘅資優培訓班, 但要俾錢, 有啲同學仔覺得唔好玩, 我個仔就好鍾意, 因為佢分中英數科學, 我個仔話分組形式上, 有比賽, 佢就個個星期六都期待, 因為教嘅嘢係快話平時喺班, 而數同科都係有趣味嘅。佢係咪叻咗就唔知, 但佢講得出學到好多新嘢。到二年班開始就係睇成績去揀人讀, 我都想知下年我個仔有冇份, 佢已開聲想讀。

另外平時上堂數學科嘅功課係有分程度, 能力高啲會做深啲, 但教嘅嘢一樣。

hohoho888 發表於 19-6-3 09:35
不過我諗14網之後既家長可以參考到
之後幾年出生率差不多, 可能丹循會KEEP 住3班都唔定

我乙二填舊基灣不中,去左乙四筲官。其實是嘉諾撒、華仁大熱。如果避開呢兩間都安全

bj1315 發表於 19-6-3 11:18
我乙二填舊基灣不中,去左乙四筲官。其實是嘉諾撒、華仁大熱。如果避開呢兩間都安全
...

嘉諾撒都無華仁咁誇我派位果日坐旁邊果個都係中左嘉諾撒
舊年也很多人中
最後派位華仁得56個, 嘉諾撒有86個
睇數字是華仁災情勁d..

不過話說回來, 對唔係鍾情呢兩間既家長來說是福音
(唔好打面 )

hohoho888 發表於 19-6-3 11:41
嘉諾撒都無華仁咁誇我派位果日坐旁邊果個都係中左嘉諾撒
舊年也很多人中
最後派位華仁得56個, 嘉諾撒有86 ...

86個位都好多唔中,其餘(除了衛理)都有乙二中,包括你中嗰間。其實好好抽,但是無計Canossa 係唯一區內天主教

bj1315 發表於 19-6-3 11:45
86個位都好多唔中,其餘(除了衛理)都有乙二中,包括你中嗰間。其實好好抽,但是無計Canossa 係 ...
滬江真係有乙二中嗎?

hohoho888 發表於 19-6-3 11:46
滬江真係有乙二中嗎?