用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 懷疑自閉症,如確診對日後的影響
go

懷疑自閉症,如確診對日後的影響

我小朋友已經6歲,佢係社交能力,自我控制方面差少少,已經約左寶血醫院check,有少少問題想問大家

1)好少聽人講去寶血check, 但寶血係社工介紹,專業嗎?

2)如確診,有些家長話會買唔到保險,情況普遍嗎?

3)如確診,報返學校,對他將來有影響嗎?例如將來工作、出國等等

謝謝大家

ivy0508 發表於 19-6-1 10:57
我小朋友已經6歲,佢係社交能力,自我控制方面差少少,已經約左寶血醫院check,有少少問題想問大家

1)好少 ...

盡快做評估,讓小朋友有適切的訓練。

明白,暑假都已經報左d社交技巧既班俾小朋友上,只係希望先了解多d

回覆 ivy0508 的帖子

有人話買左保險先做評估

我都想知。 我已經帶仔做左初步評估,話 大機會自閉(但冇確實咁講,可能因為仔重細?)。 我已經做緊訓練啦,但想知好唔好大D再評估一次。如確診後有咩利弊?

你小朋友自我控制方面差少少,現在還細都可以糾正或經輔導控制,到左青春期情緒行為更難處理,所以應該去爭取時間做訓練或去尋求專業建議,都已經六歲,評估報告结果應該長大後再評估分別不大。至於出國留學丶工作唔好諗咁長遠了!他們靑春期如社交差,就會好唔開心,怎至發脾氣,好多時會諗埋一邊,什至收埋自己,我孩子也經歷這階段,好彩有一路都有醫生丶心理學家及社工跟進。所以要保持他們心理健康才是重要。

回覆 ivy0508 的帖子

如果不影響,可暫時不用報給學校住,我仔一路都有政府兒童心理精神科跟進,一樣出國讀書,所以不會因確診就不能出國。只不過你預左他們出國適應上會困難。