用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 LH 需要外補phonics嗎?
go

LH 需要外補phonics嗎? [複製鏈接]

幾時要識blending? K1未識blending
   6    0    1    0

回覆樓主:

LH K2開始教blending

Sharpay_leung 發表於 19-7-17 18:39
LH phonics 比較弱,我家姐個女 LH 畢業,K1 就搵老師上門教 phonics ,先比較好少少 ...
我又唔覺得LH phonics弱喎!我記得大仔讀時,又有phonics reader,又有配reader睇的phonics video,平時NET已經長駐課室,我覺得不錯啊!

Sharpay_leung 發表於 19-7-18 18:31
可能我家姐要求比較高,請左老師之後佢個女小三左右已經可以自己睇 Harry potter 哈哈 ...

佢可能冇請老師小朋友也可以讀到呢!我們大仔雖然讀中文小學,但他和他的同學有部分也是冇外補英文但初小也看到Jane Austen 等等Classical,有時只是自己以為自己的小朋友不夠好而已。

LH phonics係好著重同教得好好喎⋯⋯完全唔洗理只係學校教,K1都睇到ORT stage 8-9, 真心覺得學校教得好用心

LH phonics use jolly phonics?

ggyan 發表於 19-7-19 23:20
LH phonics係好著重同教得好好喎⋯⋯完全唔洗理只係學校教,K1都睇到ORT stage 8-9, 真心覺得學校教得好用 ...

K1 睇到stage 8-9??真唔真呀?

Mie1107 發表於 19-7-20 20:29
PN and K1: Letterland
K2 and K3: Synthetic phonics

ggyan 發表於 19-7-19 23:20
LH phonics係好著重同教得好好喎⋯⋯完全唔洗理只係學校教,K1都睇到ORT stage 8-9, 真心覺得學校教得好用 ...

好叻仔!其實真係有可能的,雖然我仔冇咁叻,但我聽佢D同學仔媽媽講(細個讀LH果時果D),都真係好多LH小朋友只靠學校phonics在幼稚園階段已經可以讀到ORT stage 6 or above,大仔而家在SPCC又係一齊在LH上的同學仔,佢英文冇外補過小一已經睇左Charles Dickens David Copperfield!!!!!!!!呢個同學仔都係話Miss Fiona(以前幼稚園個NET)令佢愛上英文,明白英文!外人聽落會覺得好amazing,but it's true!!不過,戴番頭盔先,我仔有外補英文的@@

Mie1107 發表於 19-7-20 20:29

Use letterland

ceresves 發表於 19-7-23 14:45
好叻仔!其實真係有可能的,雖然我仔冇咁叻,但我聽佢D同學仔媽媽講(細個讀LH果時果D),都真係好多LH小 ...

好叻哦!可自己讀到ORT stage 6 or above
我要伴讀

請問如果想外補 phonics,有無介紹?其實補 phonics 好,還是 oral 好呢?

回覆樓主:

完全唔需要外補 Phonics,學費包埋,一生受用,抵哂

回覆 ggyan 的帖子

太誇張了,學校老師都係要求K1可以自己讀到stage 2。以K1小朋友嘅理解能力,根本就沒有可能理解到K7以上的內容。

文英妮妮 發表於 19-9-25 03:49
回覆 ggyan 的帖子

太誇張了,學校老師都係要求K1可以自己讀到stage 2。以K1小朋友嘅理解能力,根本就沒有 ...

我女k1,自己都睇到level 6,佢剛剛3歲。佢係自己識睇既,出街都會自己讀d poster個d ,我女pn時已睇到level 4

dolphin.wedding 發表於 19-9-22 20:34
完全唔需要外補 Phonics,學費包埋,一生受用,抵哂

Update: k2開學無耐phonics進度快左好多
宜家簡單字都識拼讀了
Ort 都自己指讀了
PN時係記曬內容
‹ 上一主題|下一主題