用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位放榜34網
樓主: Tracy~
go

統一派位放榜34網  

南丁媽咪 發表於 19-6-8 19:46
純問,我乙三中,原來呢間派位好?

(我自己冇去註冊,讀私校)

三成几派band1,土瓜灣衣几个,除左協恩就到距,不计何夀南,CSK,SRL

南丁媽咪 發表於 19-6-8 19:46
純問,我乙三中,原來呢間派位好?

(我自己冇去註冊,讀私校)

幾好,相當唔錯,https://www.mandyvincent.com/2017/06/2017-2018top-50-20162017.html?m=1
可以睇下衣个鏈接,有派位分數及數据,聖馬好過紅磡35網的好幾个學校,不計天神,可以話好過35地學校,但就係谷,補習社老師有介紹,巨地有補協恩,農圃,福馬,聖馬,基道的,從功课及學生了解過

gdysh 發表於 19-6-8 21:30
幾好,相當唔錯,https://www.mandyvincent.com/2017/06/2017-2018top-50-20162017.html?m=1
可以睇下衣个 ...

請問下舊獻好嗎?第二志願派到,唔知放棄私校讀係唔係值得

lynnlam0528 發表於 19-6-8 23:13
請問下舊獻好嗎?第二志願派到,唔知放棄私校讀係唔係值得

要知邊間私校先比較到。。

keung0413 發表於 19-6-8 23:17
要知邊間私校先比較到。。

聖三一堂,可能語境好,更多元化教學。

回覆 lynnlam0528 的帖子

聖三一派位不是很好,舊獻應該好過距,你可以到美景街,有个專幇舊獻補習社了解下,小一入學前就有暑期班,我當時去問過一下,好過牧愛紅信,説是比新獻差一點點,派位分估計應該是6.5到7左右,應該是比聖三一好,我乙二也是舊獻

gdysh 發表於 19-6-9 00:56
回覆 lynnlam0528 的帖子

聖三一派位不是很好,舊獻應該好過距,你可以到美景街,有个專幇舊獻補習社了解 ...

聽人講如果舊獻入唔到菁英班就好大護,話學校只重視菁英班?唔重視普通班?

hkpapa852 發表於 19-6-4 09:48
其實係今年情況好轉, 放合一堂先叫大機會

嚟緊屋企人會抽呢個網,之前冇留意開。請問男仔點排會好啲?

回覆 Lindytiger 的帖子

男仔,何夀南,陈瑞奇,親獻,農官,福馬,舊獻

gdysh 發表於 19-6-9 13:29

男仔,何夀南,陈瑞奇,親獻,農官,福馬,舊獻

即係呢幾間是但放一間係第一志願?定係順序放?

要自己去选,根據自身要求

Lindytiger 發表於 19-6-9 12:24
嚟緊屋企人會抽呢個網,之前冇留意開。請問男仔點排會好啲?
有得揀的話, 去41網或35網

男仔呢區, 只有乙1 CSK 同福馬係理想選擇
乙2想安全又不太差就牧愛

其實區內除咗HY, SRL, 福馬, CSK, 其餘官津小學(非不受歡迎個幾間), 升中入B1中學比例應該都只係得20%-35%, 牧愛有~30%, 叫中規中矩

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-10 13:44

如果另一個選擇係40校網,係咪仲差?

Lindytiger 發表於 19-6-10 13:55
男仔就無謂去SSP送死

攪掂小學去到升中仲大鑊

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-10 13:44

農官B1 低過三成嗎?

szwani2412 發表於 19-6-10 15:31
農官B1 低過三成嗎?

都係2X%-35%個堆

34網大部份官津小學, 都係有一線受追捧程度, 實際只有二線升中派位表現既學校

Lindytiger 發表於 19-6-10 13:55

男仔升中嘅band 1位未必夠,如果係女仔就好好。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

hkpapa852 發表於 19-6-10 15:45
都係2X%-35%個堆

34網大部份官津小學, 都係有一線受追捧程度, 實際只有二線升中派位表現既學校

你意思是這些學校的學生程度其實只是二缐的水準?是家長過份追捧的意思?不太明白請指教

利申:中何壽南(不知甲二定乙一)但最後放棄讀直資

521joanne 發表於 19-6-11 09:16
你意思是這些學校的學生程度其實只是二缐的水準?是家長過份追捧的意思?不太明白請指教

利申:中 ...
你意思是這些學校的學生程度其實只是二缐的水準?Yes

是家長過份追捧的意思?Yes