用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位放榜34網
樓主: Tracy~
go

統一派位放榜34網   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 19-6-11 09:19
你意思是這些學校的學生程度其實只是二缐的水準?Yes

是家長過份追捧的意思?Yes

這是根據入B1的人數來量度還是什麼?謝謝

順便報埋我所肯定地知道的⋯
合一堂無講明111才可叩門,但叩門時需要交自行選校及大抽獎2份表格嘅copy的。
聖十架叩門時需要交大抽獎copy
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

521joanne 發表於 19-6-11 09:16
你意思是這些學校的學生程度其實只是二缐的水準?是家長過份追捧的意思?不太明白請指教

利申:中 ...

請問最後揀左邊間?

hkpapa852 發表於 19-6-10 13:56
男仔就無謂去SSP送死

攪掂小學去到升中仲大鑊
請問hkpapa, 男仔福馬和SFA 點揀?

chansharon 發表於 19-6-12 04:29
請問hkpapa, 男仔福馬和SFA 點揀?
以升中派位表現計, 九龍城無一間"沒有B1直屬中學"既官津小學, 係可以同三私一直相比

校內學術要求, 一定係SFA較福馬高, 催谷程度亦然

讀得SFA就預咗拼足6年, 就其如果沒有靚住址網backup去抽中學

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-10 15:45
都係2X%-35%個堆

34網大部份官津小學, 都係有一線受追捧程度, 實際只有二線升中派位表現既學校

兩間獻主會都話自己TSA好過全港同埋3年平均有5成係派英中,派位都會得1/3 band 1? 如果農小,何小都係咁低,咁學校同家長谷嚟做咩?

拆彈專家 發表於 19-6-12 10:04
兩間獻主會都話自己TSA好過全港同埋3年平均有5成係派英中,派位都會得1/3 band 1? 如果農小,何小都係咁低 ...
高於全港平均

如果將成績當三等份去分, 即B1/2/3, 全港平均係B2, 好過平均只係好過B2

如果再細分做9份, 即會出現B1A/B/C, B2A/B/C, B3A/B/C, 全港平均係B2B, 好過全港平均只係好過B2B, 可以係B1A, 亦可以只係B2A

至於英中呢.......... 學校所謂既英中, 係咪指全開英文班既中學? 定係指有開英文班既中學? 又有冇考慮學校學術水平?

林大輝, 聖道迦南都係全開英文班既中學. 陳喇一樣係全開英文班但只有B2水平既中學

就算唔係全開英文班既九真/培道, 一樣有學校當佢地係英中

升中分Banding係零和遊戲, 同區學生只有1/3可以做到本區B1. 如平均分佈的話, 即每間學應只有1/3係B1學生.

但當區內出現了超強校如APS/KTS, 人地本身已有70% 學生係B1, 咁餘下B1額平均除番開, 每間小學都會得番唔夠 1/3 B1學生

所以點解CSK, 黃宣, 奉基等我話係區內叫較好既小學, 升中派B1比例都唔算太高....... 要怪只能怪九龍城區太多神級對手:
APS, KTS, LS, MCS, HY, MS, DBS, PC

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-12 08:40
以升中派位表現計, 九龍城無一間"沒有B1直屬中學"既官津小學, 係可以同三私一直相比

校內學術要求, 一定係 ...
Thanks!

hkpapa852 發表於 19-6-12 11:14
高於全港平均

如果將成績當三等份去分, 即B1/2/3, 全港平均係B2, 好過平均只係好過B2

問題係學生banding係全港性定地區性,即係九龍城區學生就算pre S1 test成績好過其他區學生但最終佢係九龍城區係band2但係其他區係band1?

拆彈專家 發表於 19-6-12 18:41
問題係學生banding係全港性定地區性,即係九龍城區學生就算pre S1 test成績好過其他區學生但最終佢係九龍 ...

派位組別有分本區和全港,升中自行同甲部按全港性組別先後派位,乙部大抽獎按本區組別派位。話之你是否全港B1,只要唔係本區B1就預咗大抽獎蝕底過人。

hkpapa852 發表於 19-6-12 18:56
B派位組別有分本區和全港,升中自行同甲部按全港性組別先後派位,乙部大抽獎按本區組別派位。話之你是否全 ...

咁讀九龍城區無著數?

拆彈專家 發表於 19-6-13 00:23
咁讀九龍城區無著數?
係九龍城區做到區內B1學生咪有著數囉!做唔到都仲有少許機會偷雞。

點解當年聖家爸爸女兒間小學咁多人追捧但B1率咁低總有原因。所以係九龍城區選擇升中派位透明度低既學校,係絕對有風險。

hkpapa852 發表於 19-6-13 00:47
係九龍城區做到區內B1學生咪有著數囉!做唔到都仲有少許機會偷雞。

點解當年聖家爸爸女兒間小學咁多人追捧 ...

直屬中學不嬲都要收自己band2學生,所以朋友仔仔唔揀LS寧願自行去報皇仁係啱。但我唸緊幾多九龍城區band2學生可以搏入丘中,黃芴南同銀禧?

回覆 hkpapa852 的帖子

九龍城的band1學校數目多,而且SLR係直昇左沙田,就睇各人點睇了

SRL少左100个人昇中。但協恩轉直资多左60个,所以少唔多,但也有到外區的band1的,總的來説,band1的學位是多于三分一的
‹ 上一主題|下一主題