用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中前最後一個暑假
樓主: faikam
go

升中前最後一個暑假

b3410 發表於 19-6-1 13:29
唔使留咁多時間喎!多安排D活動,俾小朋友放鬆一下。你女應該已經入咗自行
我果個還考緊呈一,之前 ...

P5升P6個暑假,因為呈一ok,所以係休息一下。我哋六月去旅行,7月「唔小心」報咗個考試,要操。8月底又有表演,今次係阿女唔熟既刀馬旦,所以,again,都係要操

b3410 發表於 19-6-1 13:29
唔使留咁多時間喎!多安排D活動,俾小朋友放鬆一下。你女應該已經入咗自行
我果個還考緊呈一,之前 ...
當你P6開學發現同學暑假個個開TURBO,你會後悔, 呈二好易大執位

mch411 發表於 19-6-2 17:11
當你P6開學發現同學暑假個個開TURBO,你會後悔, 呈二好易大執位
其實要開勁個TURBO,應該係小五嗰年已經開始。當年我都係,小四之前自由發展,只要唔俾老師投訴就得。小四慢慢加油,到咗小五、小六就再加多啲。

2jkidsfather    發表於 19-6-3 12:19

王家爸爸 發表於 19-6-3 11:16
其實要開勁個TURBO,應該係小五嗰年已經開始。當年我都係,小四之前自由發展,只要唔俾老師投訴就得。小四 ...

冇錯。考直資就小四張成績表已經要見人,小五個張不容有失
自行話就話睇呈一,二,但要交5年級全年成績表,所以都唔可考得太難睇。

little_yolky 發表於 19-6-2 16:31
P5升P6個暑假,因為呈一ok,所以係休息一下。我哋六月去旅行,7月「唔小心」報咗個考試,要操。8 ...
報考試咁「唔小心」呀?

請教下升小六操,應該操小五的,還是預先學六年級的課題和操定?

2jkidsfather 發表於 19-6-3 12:20
報考試咁「唔小心」呀?

早知出年至考啦諗住今年報一級,出年考三級呀嘛

little_yolky 發表於 19-6-3 12:44
早知出年至考啦諗住今年報一級,出年考三級呀嘛
樂器?

2jkidsfather 發表於 19-6-3 12:51
樂器?

粵曲呀

2jkidsfather    發表於 19-6-3 13:05

LeeCC 發表於 19-6-3 12:31
請教下升小六操,應該操小五的,還是預先學六年級的課題和操定?

要睇係拔尖定補底喎!溫固知新啦(實岩用)
我幫阿妹報 數研個先鋒班,主力教出年嘅嘢, 我都有一個迷思,所以問咗個導師, 因為我不嬲到唔會特別超前 教定阿女, 就係怕佢已經識咗,上堂會唔專心聽書, 但個導師話其實 啲課題都幾多幾深 ,上完個暑期班都唔會記得曬, 叫做有啲印象。

kirstyau 發表於 19-6-3 12:20

冇錯。考直資就小四張成績表已經要見人,小五個張不容有失  ...
另一個考慮因素係,好多小學都有精英班,所以如果小四考得唔好,小五、小六都無嘜運行。

王家爸爸 發表於 19-6-3 13:34
另一個考慮因素係,好多小學都有精英班,所以如果小四考得唔好,小五、小六都無嘜運行。 ...
說得甚是。

回覆 kirstyau 的帖子

個人也同意數學很重要和最易取100分,因為數學改卷時較少主觀因素影響,答案岩就岩,錯就錯。但相反地,數學底子差的可以好大件事,不少原本以為自己掂的學生上到6年級,及升上中學後,數學跟唔上的情況便浮現了。加上傳統上比較多學生是由媽媽主力照顧學業,而通常女性數學又比男性弱,所以不少學生成績是被數學拉低。