用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聯繫位一問
go

聯繫位一問

雖然好似遲了點,但都想攪清楚。。
比如皇仁,聯繫了三間, 愛官, 軒灣, 軒銅
資料話: 聯繫中學經校方扣除重讀生及自行分配學位後,可最多保留餘額 25%
假如皇仁扣哂重讀生及自行後有100個位, 25% , 即係25個位比聯繫既小學既學生

咁我想問愛官, 軒灣, 軒銅是平均分呢25個位, 即係每校8.333個?
定係愛官, 軒灣, 軒銅, 呢三間既B1生再排一排次序? 即係有機會某D聯繫小學會攞多過其他??

hohoho888 發表於 19-5-31 12:51
資料話: 聯繫中學經校方扣除重 ...

聯繫位亦可以分區分配~~~

依該區聯繫小學學生隨機號碼去派位,一樣係派完B1到B2~~~

可以參考schooland有數字~~~

hohoho888 發表於 19-5-31 12:51
資料話: 聯繫中學經校方扣除重 ...
唔駛斷估, 現時QC只有23個聯繫位俾 3 間小學

灣仔區有 15-18 個
東區有 5-8 個

點分呢? 留意咗一段時間, 好似係以當年兩區聯繫小學畢業生比例去計

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-31 13:27
唔駛斷估, 現時QC只有23個聯繫位俾 3 間小學

灣仔區有 15-18 個

icic,  咁都算叫"平分" 吧,我以為3間再砌過。 如果跟你咁講都係每間小學d男仔自己爭