用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
樓主: MX96
go

德萃小學

醒目開學勳章 貢獻勳章

saries 發表於 19-5-31 18:10
請問新校長係大埔校定係旺角校?
應該係係總校長喎
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 19-5-31 17:15
插班? Are you serious?
serious 插班,但呢間就...

不過細仔報咗3間,全部唔收
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 19-5-31 17:48
你唔好玩啦。
哈哈,無人信我!
細仔天質不足,能力有限,次次考試都家嘈屋閉呀!
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-31 22:22
哈哈,無人信我!

但點解想轉校? 又點解睇中佢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-5-31 19:03
如果大小曳人由「功課奴隸學校」插班到呢間happy school,佢地應該會用紅地毯歡迎大小曳人,鋪天蓋地宣傳 ...
大嘅唔搞架喇,我叫佢報直資男校跳級佢都唔願,所以隨佢hea 讀到考公開試
係細嗰個煩d....
話時話,德萃d學費都唔野少!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

hohoho888 發表於 19-5-31 22:23
但點解想轉校? 又點解睇中佢?
其實如果轉,就轉一間輕鬆少少,有中學嘅
基於地區問題,無報TKO嗰幾間,所以剩返唔多
無人收就算,今年太多人報插班...  留返中學先轉走囉
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-31 22:28
其實如果轉,就轉一間輕鬆少少,有中學嘅
基於地區問題,無報TKO嗰幾間,所以剩返唔多
無人收就算,今年太 ...

ic,  德萃學費是好誇嫁

小曳人    發表於 19-5-31 22:40

Terencema7 發表於 19-5-31 19:54
插班係佢地其中一個大市場。

無奈地,香港有大部份官津功課量係較多,好多父母要工作的話,真係好難頂, ...

功課量多與少有時喺雙向,學校當然係原因之一,但學生同家庭本身點樣去面對學習同功課都十分關鍵。我地都係雙職家長,所以需要搵方法令阿仔可以盡自己能力獨自解決功課、溫習上嘅問題,而唔係同佢一齊讀書....隔離帖嗰位家長要放工返屋企(六七點)先至同佢囝仔開始做功課,所以認為功課太多而轉去呢間標榜happy嘅私校,呢個好明顯家長本身都有責任。

Soundervolt 發表於 19-5-31 22:42
功課量多與少有時喺雙向,學校當然係原因之一,但學生同家庭本身點樣去面對學習同功課都十分關鍵。我地都 ...

Soundervolt 兄,贊同你嘅態度!

但身邊真係好多呢類家長,唔係人地點會有條咁長嘅waiting list

小曳人 發表於 19-5-31 22:25
大嘅唔搞架喇,我叫佢報直資男校跳級佢都唔願,所以隨佢hea 讀到考公開試
係細嗰個煩d....
話時話,德萃d學 ...

WKF近來都為咗搞好成績,所以冇以前咁輕鬆,但相對地仲算唔太多壓力又有中學又近您屋企,有冇考慮過?

小曳人 發表於 19-5-31 22:22
哈哈,無人信我!
係天資不足,定態度惡劣?
無論邊一樣,可能有開竅的一日?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 19-5-31 23:18
WKF近來都為咗搞好成績,所以冇以前咁輕鬆,但相對地仲算唔太多壓力又有中學又近您屋企,有冇考慮過?
...

被rejected
今年真係超多人考插班,cky 一級都過百人
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 19-5-31 23:20
態度對對無問題,真係天資不足
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 19-5-31 23:20
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-1 07:54
天資不足不是緊,態度好絶對可以從後趕上,最緊要給予信心

小曳人 發表於 19-6-1 07:56
天資不足不要緊,態度好絶對可以從後趕上,最緊要給予信心

醒目開學勳章 貢獻勳章

vincenthocs 發表於 19-6-1 07:59
天資不足不要緊,態度好絶對可以從後趕上,最緊要給予信心
重點:信心嚴重缺乏 長期响強人哥哥身邊,日子不好過....
恐龍家

小曳人 發表於 19-6-1 09:09
我都遇到同一問題,我只好時常鼓勵他和欣賞他.有時,我也會發掘他的强項,再加以讚揚.

有比較係差D

另覓戰場未嘗不是好事, 但都要小心揀戰場

愉快學習, 係俾錢個位愉學, 去上堂既小朋友愉快, 負責教個位愉快, 還是收錢位老細愉快呢?

小曳人    發表於 19-6-1 10:28
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我識兩兄弟,大哥係九華天才級高才生,當年AL四條A入港大醫學院,細佬本來讀喇沙,因為父母希望兄弟一齊返學所以轉到九華,成績亦唔錯但仍然同哥哥有距離,後來亦入咗港大醫學院,不過佢心入面都覺得所有人一直都將佢同哥哥由細到大都比較,所以始終活喺哥哥陰影之下,佢對我講寧願留喺喇沙,起碼可以做返自己。