用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德萃小學
go

德萃小學

看了網上不少評價,褒貶各半。請教個位用家切身體驗後對學校怎麼評價呢?任何信息都歡迎分享!

醒目開學勳章 王國長老

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D3

回覆樓主:

私立學校收費及辦學質素的再思
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3645354

醒目開學勳章 貢獻勳章

我最近問過用家,佢講咗d野我聽,e.g. 新校長作風有變,仲適應當中,老師轉得都幾快.... d細路都好醒下,亦相對多d曳仔

最特別係,佢話只要肯俾錢,都應該入到
恐龍家

這家的評價真是好極端。看來要選這家就像買股票,風險自擔。

小曳人 發表於 19-5-31 14:47
我最近問過用家,佢講咗d野我聽,e.g. 新校長作風有變,仲適應當中,老師轉得都幾快.... d細路都好醒下,亦 ...

只要肯給錢就入,真是一個好讓人驚的評價

我最近問過用家,佢講咗d野我聽,e.g. 新校長作風有變,仲適應當中,老師轉得都幾快.... d細路都好醒下,亦 ...

我諗起某間呼吸幼稚園...

MX96 發表於 19-5-31 15:14
這家的評價真是好極端。看來要選這家就像買股票,風險自擔。

上網買野就話唔貴既話博一博買番來睇下je
教育wor, 六年小學wor, 我唔會博囉

wg_ann 發表於 19-5-31 15:22
我諗起某間呼吸幼稚園...
呼吸幼稚園 有良心D, 起碼唔會番學唔夠10日就叫你退學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

MX96 發表於 19-5-31 15:15
只要肯給錢就入,真是一個好讓人驚的評價
所以,我仲考慮緊入唔入表插班,不過睇怕都係算數....
恐龍家

小曳人 發表於 19-5-31 16:40
插班? Are you serious?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-31 16:01

依間小學會?

lulumelody 發表於 19-5-31 17:37
依間小學會?
扒吓文就知

你唔好玩啦。

請問新校長係大埔校定係旺角校?

如果大小曳人由「功課奴隸學校」插班到呢間happy school,佢地應該會用紅地毯歡迎大小曳人,鋪天蓋地宣傳名校學生寧願揀佢地都唔讀名校,一定俾個船您兩位公子。

Soundervolt 發表於 19-5-31 19:03
如果大小曳人由「功課奴隸學校」插班到呢間happy school,佢地應該會用紅地毯歡迎大小曳人,鋪天蓋地宣傳 ...

插班係佢地其中一個大市場。

無奈地,香港有大部份官津功課量係較多,好多父母要工作的話,真係好難頂,所以聽過好多都因咁而轉去。

事實上,這類插班入到去多數感覺良好,因功課量一定冇官津咁高。

saries 發表於 19-5-31 18:10
請問新校長係大埔校定係旺角校?

基本上,全都係新

總校長朱校長係新,教育局登記,朱總校長係大埔校校長

旺角校校長都係新,教育局登記,馮校長係旺角校校長

負責大埔個副校都係新

hkpapa852 發表於 19-5-31 16:01

邊間幼稚園?

大家係EK都有一段時間,我都有朋友喺旺角分校,想轉返出去都有啲難度,當然你個仔有能力,不過三思呀!

小曳人    發表於 19-5-31 22:23