用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人讀完英粵班會後悔
go

有冇人讀完英粵班會後悔 [複製鏈接]

幫小朋友揀咗LH英粵,但又擔心小學普教中銜接唔到,揀英粵係想佢多啲表達得好啲,本身小朋友比較怕羞,但好好記性,怕揀英普班訓練唔到自信表達,連直私入場券都拎唔到

有冇LH家長可以分享多d
先謝謝

1    0    0    0

點解當初唔選擇英普?? 我估你係貪英粵係上午班,所以才選英粵呢?你真係想轉英普,同學校申請啦。

Kainy 發表於 19-5-31 08:47
幫小朋友揀咗LH英粵,但又擔心小學普教中銜接唔到,揀英粵係想佢多啲表達得好啲,本身小朋友比較怕羞,但好 ...

LH英粵都有普通話堂,K1一星期2堂,K2/3一星期三堂,唔係完全無普通話,至於函唔函接普教中,要等其他前輩答。

回覆 piglover 的帖子

上下午不是第一考慮,只係因為細B,諗住英粵大量認字,方便溫書。唔知咁諗係咪啱

如果真係想轉,就申請英普,英普多位d,應該不難轉。

有冇前輩覺得小學好難銜接

我自己咁諗,俾得咁貴學費,當然入英普班,慳返外補普通話條數。粵語表達可以自己訓練,屋企人應該都係講粵語多吧!

普通話對直私面試無乜幫助,但如果擔心普教中銜接問題,都係揀英普班穩陣d。

18年尾選班時, 我地有幸有班中有哥哥姐姐既家長分享英普同英粵既不同

但結論其實都係家長取態.

我幫仔仔選了英粵, 因為我想小朋友學習上保留一般廣東話認知, eg 蕃茄就係蕃茄, 唔係西紅柿之類, 加上副班主任都會係普通話老師[下午班班主任], 所以除左so called 既普通話堂, 小朋友上堂都會接觸到生活普通話, 我覺得已足夠了. 個人比較著重兩文三語既平衡

英普英粵最大分別係英粵班無普通話拼音學.呢個可能需要外補或自己教...但讀英普班既唔補拼音? 聽前輩講, 都多人補...

至於轉班, 前輩經驗係好微. 只係早兩年有小朋友完全唔適應同極抗拒普通話, 經校長同家長溝通左好耐後先特別批准.

所以,選英粵班唔使擔心啦

大不了出去上下堂 :)

jsmjsm 發表於 19-6-2 09:51
18年尾選班時, 我地有幸有班中有哥哥姐姐既家長分享英普同英粵既不同

但結論其實都係家長取態.
謝謝家長詳細回覆,我都有聽聞英普班都係會出去學普通話家人取態係揀左就唔好諗咁多

Kainy 發表於 19-6-2 16:44
謝謝家長詳細回覆,我都有聽聞英普班都係會出去學普通話家人取態係揀左就唔好諗咁多
...

係囉,選左唔好諗咁多了 :)

兩個仔都英粵班,想小朋友母語表達強d. 大仔已小學,普通話冇問題,係臨考試要搵人教吓d 讀音,1個鐘搞掂。

tiffany168168 發表於 19-6-2 23:23
兩個仔都英粵班,想小朋友母語表達強d. 大仔已小學,普通話冇問題,係臨考試要搵人教吓d 讀音,1個鐘搞掂。 ...
想問下你大仔幾大開始出去學普通話,以準備小學普教中銜接?

回覆 jsmjsm 的帖子

Hello JsmJsm, 請問你會否覺得上英粵班小朋友K1學習比較到位因用廣東話?

Kainy 發表於 19-6-3 07:50
想問下你大仔幾大開始出去學普通話,以準備小學普教中銜接?

我大仔學校粵教中,不過初時唔知嘛,k1 下學期學了幾個月普通話就冇學了,剩係考kpcc for 考小一,程度都夠晒小一interview.

回覆 Fatsheep 的帖子

Hello, 我仔黎緊九月先係K1
不過而家PN係英粵就非常OK, 小朋友表達能力好好. 間唔使又會彈兩粒普通話字出黎(一星期兩節普通話課)

jsmjsm 發表於 19-6-3 16:02
回覆 Fatsheep 的帖子

Hello, 我仔黎緊九月先係K1
K你繼續英粵?

Kainy 發表於 19-6-3 18:58
K你繼續英粵?

係啊, 首選英粵

其實,你問得呢個問題,你其實係鍾情英普多d。否則,不會在小學區都發同樣問題問人。 每個人嘅case都唔同。我覺得語言一定係從小接觸最好,會好過你靠外補。學習語言,係多聽多說多講。如果學校有英普班,點解唔考慮一下呢。

我反而覺得,小朋友識多一種語言,會更有自信。

piglover 發表於 19-6-4 13:15
其實,你問得呢個問題,你其實係鍾情英普多d。否則,不會在小學區都發同樣問題問人。 每個人嘅case都唔同。 ...
我本身英普, 主動要求轉英粵,但係忐忑

支持英普的朋友,對於應付升小面試考認字,你們有何心得?
‹ 上一主題|下一主題