用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哪間/哪類中學師資較好?
樓主: cafeva
go

哪間/哪類中學師資較好? [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-10-7 08:57
同級仲有頭中尾,如果都係同級又俾得起,你要了解下兩間學校,因為呢D好個別,唔係一group可以比較到,同 ...
謝謝意見。

lawiskcyu 發表於 19-10-8 11:28
看看 信報月刊 10月刊  陳坤耀 的專訪,他給了答案,世界是沒有公平的。
thanks. 剛看了,唉!

little_yolky 發表於 19-10-7 08:57
同級仲有頭中尾,如果都係同級又俾得起,你要了解下兩間學校,因為呢D好個別,唔係一group可以比較到,同 ...

唔少人心目中會覺得男拔會比較高檔,學生背景會較好,事實上男拔嘅寛容度確實係現時所有(包括官津直私)本地學校最高,而且依家嘅課程更多咗選擇,無論囝仔係一個點樣嘅人,入咗男拔都唔會點錯,喇沙雖然經常俾家長同男拔比較,但當中亦有唔少不同之處,所以亦唔可以話誰好過誰,如果有幸兩間都收,都要睇下囝仔同自己屋企啱邊一套學習環境、理念同文化~

Soundervolt 發表於 19-10-8 17:14
唔少人心目中會覺得男拔會比較高檔,學生背景會較好,事實上男拔嘅寛鬆度確實在係現時所有(包括官津直私 ...

因為我兩個女,所以無考究,我朋友只係話男拔個教學理念好好多,我無詳細問。

little_yolky 發表於 19-10-8 17:17
因為我兩個女,所以無考究,我朋友只係話男拔個教學理念好好多,我無詳細問。
...

唔少人一聽到”津校”就等同”死背書學校”~

Arabellahk    發表於 19-10-9 00:11

王家爸爸 發表於 19-5-31 09:30
其實好睇個別學校既實際情況,直資雖然資源多,但係學校未必用太多資源喺請老師。有啲校長甚至覺得請兩個渣 ...

資料不正確。GM頂薪冇咁少,係7萬多啲。教學助理非老師,同教學無關。
好似新界區某b1津校(只地區有名少少的英中),GM老師72人,72人外,再有教學助理(少過十個)。這間津校不乏男拔丶英華男舊生,大學有劍橋丶牛津丶愛丁堡等名U碩士畢業生,也有些是直資過檔的,津校較穩定,其實吸引不少直私老師過檔。記得該校有位不獲續約的女老師,最後去了女拔(中學部)任教。我反而覺得直資是有資源(家長比學費),但老師普遍太年輕。

B.B.BaBa 發表於 19-5-31 16:01
B1 中學師資較好 不等於 B3 中學師資唔好

同意。我見有間b3,有博士丶碩士學位的老師。

王家爸爸 發表於 19-6-1 07:29
話就係咁話,唔少學校都側側膊。其實有得你入班房,你都唔知幾鬼開心。

唔得㗎喎,我只知教學助理入課室只可輔助老師,不可任教,例如維持秩序、監考之類。從未聽過TA(教學助理)可教書。

conniewktang 發表於 19-10-8 18:34

資料不正確。GM頂薪冇咁少,係7萬多啲。教學助理非老 ...
各有各好,年輕老師比較容易被同學接受,而且有教學熱忱,俾心機。年長教師經驗豐富,應對得體。不過學校的管理,機制,氣氛,可否發揮老師/同學的小宇宙更重要。直資學校,尤其是b1a學校,學校,老師,同學,suppose 大家教學理念,目標比較接近,應該更有效率。

b3410 發表於 19-10-8 22:33
各有各好,年輕老師比較容易被同學接受,而且有教學熱忱,俾心機。年長教師經驗豐富,應對得體。不過學校的 ...

直資b1a當然是首選,peer influence更重要,入到這些,老師或師資已不再重要!
‹ 上一主題|下一主題