用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哪間/哪類中學師資較好?
樓主: cafeva
go

哪間/哪類中學師資較好?

ktdanielli 發表於 19-5-31 11:59

教學助理唔可以去班房教書,佢地真係做什工, 人工萬幾虹 ...
話就係咁話,唔少學校都側側膊。其實有得你入班房,你都唔知幾鬼開心。

cafeva 發表於 19-5-31 13:49
到底同級選直資定津校? 想不通...
同級同學都有唔同排名,所以睇成績,唔係睇直資定官津。

ilmsc 發表於 19-5-31 20:50
B1師資好,不等於一定好過B3的師資。

即是,banding跟師資是完全沒有關係。
一個好老師,最重要既係唔好教錯學生,尤其係啲主要概念。畢業成績好既老師,一般都只願意教B1學校,所以現實同理想都係有啲啲差距。

王家爸爸 發表於 19-6-1 07:47
一個好老師,最重要既係唔好教錯學生,尤其係啲主要概念。畢業成績好既老師,一般都只願意教B1學校,所以現 ...

現實係... B1學校校長只願意請學術水平高或來自知名度高的院校的老師,一些熱心熱誠但學術水平不太高的老師,其實係入唔到 B1校教學的。

補充一個重點回應其他版友:學術水平高不等於不熱心教育,熬心教育不等於學術水平不高,學術水平高亦會有熬心教育之士,學術水平不高的亦會有 HEA 教之徒。所以,熱心教學關心學生的老師其實 B1、B2、B3都有,HEA 教當打份工理得你死的老師同樣 B1,B2,B3都有。但整體來講,B1 學校老師的學術水平的確係會較高少少,B3學校都會有學術水平高的老師,但數量唔會多

王家爸爸    發表於 19-6-1 13:27

回覆樓主:

學術水平 不等於 師資水平

回覆樓主:

若題目改為「哪間中學教師學歴較高」,B1較高我就會認同。

回覆樓主:

所以,仍然堅持

B1教師學歷水平可能較高,但
B1學校的師資不一定較好。

即師資水平跟banding 是完全沒有關係。

個人認為,直資除咗資源會好DD外,我比較喜歡直資响"高中選科"嘅彈性之好處,孩子可以讀到自己喜歡嘅科目。

重覆上段.dele.重覆上段

ilmsc 發表於 19-6-1 11:31
學術水平 不等於 師資水平
學術水平高唔一定等於師資水平高,但係學術水平低一定等於師資水平低。

B.B.BaBa 發表於 19-6-1 08:35
現實係... B1學校校長只願意請學術水平高或來自知名度高的院校的老師,一些熱心熱誠但學術水平不太高的老 ...
其實只要諗下,點解個老師學業成績差,原因好簡單,除咗好罕有既特殊原因(例如家變之類),得兩個主要可能:第一,有心無力,努力咗,但唔得;第二,唔用心讀書。
如果,有心無力,B1學校既校長唔敢請;如果有力無心,B1學校既校長都係唔敢請。

IloveJJ 發表於 19-6-1 14:47
我認為B1校長請人既要求係較高的,呢個情況响小學都存在。但認同老師學歷履歷勁,並不等於有心教,所以我 ...
從一個角度睇,勁既老師去B1學校,十個老師總有一個無心教;相反渣既去B3學校,十個老師總有一個有心有力教。問題係,從另一個角度睇,B1學校,十個老師就有九個有心有力教;B3學校,十個老師就有九個一係無心,一係無力教。所以,唔可以單角度睇問題。

王家爸爸 發表於 19-6-1 16:39
從一個角度睇,勁既老師去B1學校,十個老師總有一個無心教;相反渣既去B3學校,十個老師總有一個有心有力教 ...

請問點計得岀B1會10個得1個係HEA教,其餘有心有力呢?

教師都只不過係職業嘅一種。職場上,畢業成積好有高學歷,都只不過有hard skills, 跟教授知識或溝通技巧等soft skills毫無關係, 再者,高學歷就一定會用心工作? 劍牛畢業個個打工都岀心岀力?

Diversifyedu 發表於 19-6-1 22:20

教師都只不過係職業嘅一種。職場上,畢業成積好有 ...
唔係 rocket science,所以唔係因為實際數據係 10.012345%,所以 10% 少咗0.012345% 就係錯。只係相關而言,好既唔一定好,但係差既就幾乎一定差。

Diversifyedu 發表於 19-6-1 22:20

教師都只不過係職業嘅一種。職場上,畢業成積好有 ...
點解你會相信高學歷,只係 hard skills,同 soft skills 毫無關係?

其實係咪簡單啲講, 如果個老師考DSE 都考得唔好, 或者成績唔好 , 點教學生考 DSE ( 純粹直接推算, 並不代表我立場)

王家爸爸 發表於 19-6-1 16:39
從一個角度睇,勁既老師去B1學校,十個老師總有一個無心教;相反渣既去B3學校,十個老師總有一個有心有力教 ...

我反而覺得band 3學校老師需要懂得跟學生溝通,提升學生自信,做佢哋嘅人生導師緊要過提升DSE成績.....

haihaimom 發表於 19-6-2 09:51

我反而覺得band 3學校老師需要懂得跟學生溝通,提升學生自 ...
除咗旺角嗰間潮州公會,好少見啲殺校邊緣既 Band 3 學校可以成功變身 Band 2(已經係 B2B 偏上)。
學校老師除咗需要懂得同學生溝通,提升佢哋既自信外,如果想進一步提升DSE成績,勸退成績差既係無辦法中既辦法,不過就會引起唔少爭議。

Sheep06 發表於 19-6-2 09:20
其實係咪簡單啲講, 如果個老師考DSE 都考得唔好, 或者成績唔好 , 點教學生考 DSE ( 純粹直接推算, 並不代 ...
合理既推論,不過中間跳咗啲 steps。