用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 哪間/哪類中學師資較好?
樓主: cafeva
go

哪間/哪類中學師資較好?

B.B.BaBa 發表於 19-5-31 09:41
Band 1 中學師資較好

disagree!

王家爸爸 發表於 19-6-2 10:47
除咗旺角嗰間潮州公會,好少見啲殺校邊緣既 Band 3 學校可以成功變身 Band 2(已經係 B2B 偏上)。
學校老 ...

呢次我又唔同意,不能用band3既DSE成績去評老師質素或有無心教。我認為DSE差主因係难為巧婦無米炊,band3学校老師要花太多时间係課堂秩序、学生情绪/品行/态度/能力……甚至家庭问題,同band1老師多係專注学生学業成績,真係好难禁比較。大家要面对既野唔同。當然,band1校吸引老師去教既贏面係大过band3校好多。

Yanamami 發表於 19-6-2 12:47
呢次我又唔同意,不能用band3既DSE成績去評老師質素或有無心教。我認為DSE差主因係难為巧婦無米炊,band3 ...
重點唔係有無心教,係有無能力教。睇返潮州公會,從乞學生讀,到中游,只係幾年間既事。從佢哋既例子,可能睇到,如果老師有心又有能力既,即使係 band 3 學校,點都可能靠有心有力既老師,教到啲學生有 B2B 水平。

王家爸爸 發表於 19-6-2 14:33
重點唔係有無心教,係有無能力教。睇返潮州公會,從乞學生讀,到中游,只係幾年間既事。從佢哋既例子,可能 ...
又会唔会係校長領導有方?

回覆 王家爸爸 的帖子

Soft skills are the abilities and traits that pertain to personality, attitude and behavior. Soft skills can bedescribed as the effective presentation of hard skills and literature indicatesthe need for parity (Rao, 2018), 邊樣同學歷有關?

Diversifyedu 發表於 19-6-3 10:18
回覆 王家爸爸 的帖子

Soft skills are the abilities and traits that pertain to personality, attitude ...
You shouldn't just naively copy the dictionary definition and believe it's right. The logic is the person has to have a certain level of soft skill to achieve a good academic result. Therefore, soft skill is the enabling factor (or in academic terms moderator) of academic performance. In other words, the one with a good academic result needs to have a certain level of soft skill while a person with good soft skill may not have a good academic result.

Yanamami 發表於 19-6-2 17:40
又会唔会係校長領導有方?
校長領導有方當然係原因,更重要係老師有危機感(被殺校)。

回覆 Yanamami 的帖子

依照版友說法, 同辦學圑體, 課程設計, 編排應該冇關係, 只係教師學歷同能力有直接關係.

其實各大學者唔使再做教育研究, 只需要各大DSE尖子必需要做教師, 再3,5,7年所有B1, B2, B3 學校教師大執位一次, 以後各個學生成績應該係B1之列, 家長又唔需要去煩惱去搵間適合既學校.

回覆 王家爸爸 的帖子

哦, 亞媽係女人, 女人唔一定係亞媽.結論係亞媽同女人無必然關係.

Diversifyedu 發表於 19-6-3 10:40
回覆 王家爸爸 的帖子

哦, 亞媽係女人, 女人唔一定係亞媽.結論係亞媽同女人無必然關係.
「無必然關係」同「無關係」係兩個唔同既概念。

Diversifyedu 發表於 19-6-3 10:40
回覆 王家爸爸 的帖子

我唔知道係你閱讀理解問題定係其他原因,邏輯係你亞媽係女人,但係唔係個個女人都係你亞媽,結論女人同你亞媽係無必然關係,唯一既關係只係你亞媽係女人。

王家爸爸 發表於 19-6-3 10:51
我唔知道係你閱讀理解問題定係其他原因,邏輯係你亞媽係女人,但係唔係個個女人都係你亞媽,結論女人同你亞 ...

你哋啲對話好搞笑, 我笑咗出嚟!  

Sheep06 發表於 19-6-3 11:11
你哋啲對話好搞笑, 我笑咗出嚟!
最緊要開心

縮窄少少範圍。band1 直資同津校,哪類,哪間師資較好?

定係要逐科'睇?

回覆樓主:

醒目開學勳章 貢獻勳章

我都同意,有關係,但無必然關係

老師都係打工嘅,如果佢有得揀,佢自己會揀個老細正常d嘅,班細路唔會太曳嘅,如果你假設有得揀嘅老師都係比較好的話,咁~好學校會較多好老師,但~好資歷只係其中一個因素

以前大學玩開嗰班,有好幾個都教中學,其中兩個有兩個碩士學位,一個教1C官中合約位幾年 (2年一個term, 校長破例續佢約,不過人工無得加),轉B3做訓導,錫學生錫到不得了,之後母校有位,返母校教 (1B-1C)
另一個,咁多年死守2A中學 (母校相同辦學團體),佢教嘅科公開試成績長年比其他科好

所以,仲有樣係老師自己對教學/母校嘅歸屬感、使命感

恐龍家

cafeva 發表於 19-5-31 13:49
到底同級選直資定津校? 想不通...

同級仲有頭中尾,如果都係同級又俾得起,你要了解下兩間學校,因為呢D好個別,唔係一group可以比較到,同學都係一個考慮因素,好似IloveJJ仔仔讀直資,同學質素普遍係接近D,會比較啱嘴型。我女女讀緊津校,因為有七成大抽獎入,雖然大家都係B1生,但係比較參差。如果係傳統名校我諗會好D。不過我有一位老一輩的朋友,佢都話,有得揀一定入男拔唔入喇叭。

cafeva 發表於 19-5-31 08:30
有人話津校因為老師福利好,有人話直資因為資源多,其實係點架呢?
看看 信報月刊 10月刊  陳坤耀 的專訪,他給了答案,世界是沒有公平的。