用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 是否愈高小,插班更好?
go

是否愈高小,插班更好?

我見學校有小三,小四才想插班,其實他們的小朋友一直級三左右,點解小一唔轉?要等小朋友適應了學校咁耐,先轉?

是否小三後,插班更有把握,更少人競爭?

回覆樓主:

Wonderlady 發表於 19-5-30 17:39
我見學校有小三,小四才想插班,其實他們的小朋友一直級三左右,點解小一唔轉?要等小朋友適應了學校咁耐, ...

可能由小一插班到小三,四先成功~~~

我見學校有小三,小四才想插班,其實他們的小朋友一直級三左右,點解小一唔轉?要等小朋友適應了學校咁耐, ...

升小三, 小四, 小五少人插, 相對競爭少D
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 王國長老

估咋,可能覺得一直comfort zone做龍頭,儲下實力,唔急
到高form至轉係策略(為升中)

Charlotte_mom 發表於 19-5-30 23:30
估咋,可能覺得一直comfort zone做龍頭,儲下實力,唔急
到高form至轉係策略(為升中)
...

但對學校有感情,老師,校長,校園,和同學之間已經好有歸屬感,一下子話轉,小朋友真的情緒無問題?

當然升中係重要。

回覆樓主

識人初小成績一直名列前茅,到升小五才去插一條龍學校。佢話因為原校多活動、老師關愛、小朋友好多機會發揮。到升小五走係因為覺得考中學太多變數。

我個case 係,初小一直讀私小
插小四去一間津小
小四先插有兩個原因
1. 經濟,學校加學費加得不似預期,加上佢自己考到一樣駛費好大但又好想參與嘅項目,唯有節流,轉校慳學費
2. 要小三某啲項目先儲到一定能力嘅比賽、考試(太細太低級數未突出)

pamelaywy 發表於 19-5-31 07:17
我個case 係,初小一直讀私小
插小四去一間津小
小四先插有兩個原因

咁小朋友讀左幾年先轉校 讀得開心嗎?

回覆 LittleRedHood 的帖子

插小四,當然從小一讀到小三
小朋友好容易識朋友,亦轉眼就唔記得初小朋友
而家中三,問番佢三年班嘅朋友,佢已經無印象

醒目開學勳章 王國長老

Wonderlady 發表於 19-5-30 23:50
但對學校有感情,老師,校長,校園,和同學之間已經好有歸屬感,一下子話轉,小朋友真的情緒無問題?

當 ...

咁小4唔轉,中一都要轉架wor

越高班難插入, 而且插入咗都仲要時間適應.

插班其實一定係: 早走早著, 遲走無得著

所謂小三/小四先插班, 其實好多時都係之前一直都插唔入

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-5-31 09:30
越高班難插入, 而且插入咗都仲要時間適應.

插班其實一定係: 早走早著, 遲走無得著

st Paul co edu 寫明只收小五插班,所以冇計。

Wonderlady 發表於 19-5-31 09:59
st Paul co edu 寫明只收小五插班,所以冇計。

今年收插班: 小四和小五

高小插班要面對同學、課程的適應,如果冇直屬或一條龍中學,呈分壓力會更大。
高小插班的同學要有一定的心理素質,面對新環境,如果小朋友成熟、樂觀,下學期已大多融入新校。

醒目開學勳章 貢獻勳章

以我觀察,初小多數睇成績,因為專長實力未係咁突出,無野睇住

但到高小,個人性格已經成形,專長應該有d睇頭,成績要好就更加睇得一清二楚!在學校揀人嚟講,相對質素較高

例:有小五插班生做head prefect
恐龍家

回覆樓主:

我地學校高小插入嚟嗰啲,都係由小二開始插足咁多年,插到高小先入到  

sissysze 發表於 19-5-31 23:45
我地學校高小插入嚟嗰啲,都係由小二開始插足咁多年,插到高小先入到  
...

咁專一,抵俾佢插到班

回覆 Wonderlady 的帖子

若心儀學校課程較深,早些適應較好.