用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿天主教小學 請教用家: 你對這間學校滿意嗎?
樓主: honyeeki2004
go

請教用家: 你對這間學校滿意嗎?

回覆 Cecilia_mum 的帖子

今年放早左少少,3:05左右。

回覆 caca316 的帖子

我地係粵教中,普通話只係一種多學的語言,所以要求唔高,評估考試基本上我從來唔見我小朋友要溫習,都可以攞到滿分。
中文要求真係較高,愈高年班教科書愈用黎做配菜,所以會見一年可能只用2本/3本左右,因學校會利用校本教學,小五而家就教緊文言文,對小朋友黎講都深,但因小女中文底好,所以暫時未見困難。

至於作文字數,我唔記得喇

回覆樓主:

請問會如期2020年夏天搬會跑馬地校舍嗎?

回覆 honyeeki2004 的帖子

會,因為已經延遲左一年

PTL_L 發表於 19-6-4 10:16
回覆 caca316 的帖子

我地係粵教中,普通話只係一種多學的語言,所以要求唔高,評估考試基本上我從來唔見 ...

多謝你詳細解釋! 我好滿意呢間學校的純樸和校風。入得呢間小學,是否大部份學生想入返直屬中學部呢?老師會鼓勵小朋友考出面其他中學嗎? 有無呢方面支援呢?

除此,小學部有無NET TEACHER,如有,一星期有幾多堂? 小朋友多機會運用英語oral?  英文寫作機會多不多呢? 普通話 會計入中文科考試分嗎?

你小朋友已經小五? 呈分大壓力嗎? 不好意思, 太多問題, 請賜教

回覆 rinarina 的帖子

大部分以升中學部為目標,少部分成績突出的會向外發展。協助向外升中既支援一般,老師回覆升中問題較官腔,因唔想A grade 學生離開,人之常情,所以我地作為家長,好多都靠估估下....但呈分安排家長會比一般學校早開,告知呈分科目既比率,只呈中英數常音藝。

一個cycle 一堂net,用英語溝通時間好少,但班囡講英文好好聽,可能女孩子語言能力高,又會互相影響。普通話還普通話,完全唔關中文課程事,是獨立分開。

PTL_L 發表於 19-6-21 13:19

大部分以升中學部為目標,少部分成績突出的會向外發展。協助向外升中既支援一般,老 ...
剛剛才有時間睇下舊post,有d前輩話P2開始有好多人考、測會唔合格,睇完有d驚,現在也是很難合格嗎?

唔合格的一定有,有啲家長已經諗定唔升上spss,讀一啲輕鬆啲既學校。

PTL_L 發表於 19-6-22 15:46

我小朋友係冇關係人士底下考入的插班生,所以佢成績係好理想,學習能力高,讀st pau ...

請問插班筆試後,幾時會有call 2 nd in?

回覆 tabomini 的帖子

通常一兩日就會有

PTL_L 發表於 19-6-23 18:36

通知一兩日就會有

即係下星期內有結果
Thank you so much

加油

PTL_L 發表於 19-6-23 21:22

加油

Thank you

回覆 PTL_L 的帖子

英文主要用咩書?

回覆 christy2011 的帖子

Longman express

PTL_L 發表於 19-6-24 06:52
回覆 christy2011 的帖子

Longman express
咁請問中文書係用邊間出版社?

回覆 jennylau1029 的帖子

新編啓思

想問下用家, 數學, 常識課係用中文定英文?? 是否都是全用中文課本?

BBBBernice 發表於 19-7-15 15:58
想問下用家, 數學, 常識課係用中文定英文?? 是否都是全用中文課本?

除英文
全中文