用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘學校(小學部)難入嗎?
go

九龍塘學校(小學部)難入嗎?

九龍塘學校(小學部)難入嗎?學術好嗎?

回覆 kekeneko 的帖子

唔係易。但學校安排在十二月大部分神校派完彩後再面試,理應少了百零二百位強勁對手。

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 8%E5%AD%B8%E6%A0%A1

你做少少功課看看每年大約多少人考KTS, KTS是什麼程度, 升中派位情況等等, 你就知易入定難入

回覆 小乖豬 的帖子

有睇過,好嘅過谷,升中好。 唔好嘅又話聯繫中學差,太多功課。 所以問下知情or 用家家長近年情況。

小朋友好叻的話就唔難入

kekeneko 發表於 19-5-31 08:19
回覆 小乖豬 的帖子

有睇過,好嘅過谷,升中好。 唔好嘅又話聯繫中學差,太多功課。 所以問下知情or 用家 ...

KTS係出名少測考默同功課,不过課程係深而且教得快,如果程度啱,係好happy. 跟唔上進度就係好辛苦。無乜人会升上九中,因為係band3, 多数都target其他中学。你不妨睇下我提供果條link.

Arabellahk    發表於 19-11-5 00:14

功課多定少這個話題一向個個意見不一,問題是視乎小朋友做功課時用唔用心,專唔專注,手脚快定慢,資質等等。KTS功課量我會說適中,平日星期一至四通常正正經經坐定定做一至兩小時完成,星期五及長假就會多些。至於所謂谷唔谷,亦答案不一,我會嫌考試卷淺,特別是數學科,只是鬥小心,分不出高低,反而數學一般般但夠小心取100分唔難。有些科目比其他小學教快半至一年,跟唔上的會認為吃力。如果諗遠D放眼升中,KTS相當不俗,校網靚,考級頭七至八十都仍是band1,級頭至三四十大都升去頂級名校。
相信大部分入得KTS的家長都不是因為想入九中,咪玩啦!

環境方面,平房式校園相信全港不多,不喜每天返學行樓梯的小朋友會好喜歡,但惹蚊的小孩就要做足功夫,好多蚊咬的。

In conclusion, I would suggest KTS is a good primary school。

B.B.BaBa 發表於 19-5-31 08:40
小朋友(好叻)的話就唔難入
(好叻)

我覺得易過宣道, 難過SFA

回覆 Yanamami 的帖子

唔該晒你呀~

醒目開學勳章 貢獻勳章

adriantai 發表於 19-5-31 09:15
我覺得易過宣道, 難過SFA
咁又唔一定,以我仔KG嗰班,最多人考到SFA,但亦有係SFA唔得,但KTS得最終,亦有好幾個叩/插返入KTS

恐龍家

小曳人 發表於 19-5-31 09:20
咁又唔一定,以我仔KG嗰班,最多人考到SFA,但亦有係SFA唔得,但KTS得最終,亦有好幾個叩/插返入KTS

...
我係以我仔KG時幾間分校既數據來睇, SFA正常係最多, 超派OFFER亦多

宣道有自己既幼稚園, 少左幾十個位

醒目開學勳章 貢獻勳章

adriantai 發表於 19-5-31 09:25
我係以我仔KG時幾間分校既數據來睇, SFA正常係最多, 超派OFFER亦多
的確係!
恐龍家

回覆 Yanamami 的帖子

留意學校政策更新。早上送返學時,家長只可在最後7:50(好似)才可進校入課室。午飯亦只可在門口交校工。
而且學校大閘亦已封板,再才不可在閘的隙莊入去😭

回覆 小乖豬 的帖子

佢有冇target 邊類型小朋友? 如德望就斯文乖巧,有d 係重小朋友創意同主動有反應。

回覆 小乖豬 的帖子

多謝晒你詳盡分享。 呢間小學重音樂,課外活動,overseas 學術交流嗎?老師質素如何, 有愛心嗎?

回覆 小曳人 的帖子

你小朋友勁呀。。。間幼稚園咁多人入SFA, 好難入嗰喎。 邊間幼稚園成績好亮麗呀?

回覆樓主

我係小一用家,分享少少:

1)小一功課量係少,大多數功課堂做完。少抄寫,但閱讀理解功課係深嘅。

2)英文教快一年;數學敎快半年。中英文都好著重寫作,過左一年,我好驚訝小朋友可以寫到成百字的文章。

3)重體藝