用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 手上會有邊間直私才會放棄協恩?
go

手上會有邊間直私才會放棄協恩?  

回覆 KKLmama 的帖子

那間私校OFFER?

如果係我, 我會為DGJS放棄HY....

vpo0615 發表於 19-5-30 12:02
如果係我, 我會為DGJS放棄HY....

講名氣都只有呢間

俾錢讀私小都係想考名中........就算協恩斷左龍, 都唔見得私小會易過協小考到協中, 除非你目標係DGS

前兩年,知有人揀了陳守仁而放協恩

KKLmama 發表於 19-5-30 11:49
純粹睇吓大家有咩意見. 因有朋友收到一間私校放棄了自行協恩, 睇吓大家有咩意見.  ...
除咗SPCC同DGJS, 其它我認為都唔值

IYY    發表於 19-5-30 17:16
rafaelbaba    發表於 19-5-30 15:42
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

天神、 st mary & mary mount 都唔值 ?

回覆 E.V.I 的帖子

oh sorry …. 講緊直私 ...

其實協小有幾多成可以直上協中?

E.V.I 發表於 19-5-30 15:46
回覆 hkpapa852 的帖子

天神、 st mary & mary mount 都唔值 ?
人地問緊直資同私小喎?

津校除非叩門, 否則唔會有機會有多過一個offer可選

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

creambun 發表於 19-5-30 16:07
其實協小有幾多成可以直上協中?
上年第一屆脫龍有~50%學生升上HYS

回覆樓主:

協小同協中冇聯繫, 都係大家面試去考, 如果目標協中, 好成績私小較協小有利。

相反既問題, 有直私OFFER又是唔是值得去叩協恩.

各花入各眼.  我選小學睇 生源, 資源, 教學方法,    最好就三樣都有.

assado 發表於 19-5-30 17:29
協小同協中冇聯繫, 都係大家面試去考, 如果目標協中, 好成績私小較協小有利。
...

協小~50%升協中,邊間私直比協小更有利?~~~

回覆樓主:

上年是50%,今年是幾多真是難講

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3687877&extra=page%3D1

mcl203 發表於 19-5-30 18:11
協小~50%升協中,邊間私直比協小更有利?~~~

但這個數字不會一直下跌嗎?

Sing13 發表於 19-5-30 18:27
上年是50%,今年是幾多真是難講

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3687877&extr ...

有向下趨勢。